2024. április 29. hétfő Péter

Precíziós gazdálkodási napot tartottak Szolnokon

Agro Napló
Precíziós gazdálkodási napot tartottak június közepén Szolnokon, a Magtár Kft. rendezvénycsarnokában; ez volt a Magtár GPS és az Agro Aim Hungária Kft. első közös szakmai napja.

Az előadások főként a precíziós gazdálkodásról szóltak, de a szakemberek az egyre inkább jelentőséggel bíró talajjavításról, belvízzel veszélyeztetett területek megóvásáról, valamint az öntözési lehetőségek széles körű kihasználásáról is beszéltek.

Bucsi Tamás, az Agro Aim Hungária Kft. talajvédelmi szakértője arról beszélt, hogy ma Magyarországon milyen lehetőségei vannak (eszközök/szaktudás), aki el akarna indulni egy helyspecifikus gazdálkodási irányba. Felhívta a figyelmet: a kisebb kezelési egységek kialakításában is nagy különbségek lehetnek. Mindegyik módszernek megvannak az előnyei és a gyengeségei is – tette hozzá. „Ha a zónákat rosszul jelöljük ki, akkor az egész precíziós gazdálkodás alapja instabil lesz” – mondta a szakértő.

Nagy Bence és Bucsi Tamás

Ezt követően a minták elemzését, valamint a részletes független táp­anyag-gazdálkodás tervezését mutatta be az előadó. Ez utóbbi kapcsán a múlt évben elindított profitoptimalizált növénytermesztési tanácsadási rendszer kísérleti eredményeiről beszélt. A szakember kiemelte: az elmúlt 4 évben sok kiemelkedő eredmény született. Bemutatta: a profitoptimalizált rendszerben négy egymás mellett lévő napraforgótábla miben különbözik egymástól. A táblák mind precíziós zóna kiosztásuak voltak, de voltak olyan részek, ahol a tábla átlagos tulajdonságainak megfelelően a termelő saját üzemi technológiáját alkalmazták és ezeket vetették össze a differenciált kijuttatásokkal.

A legkisebb kezelési egység 1 hektár körüli volt. De egy 11 hektáros táblán belül is nagyon változatos talajokat és tápanyag-ellátottsági szinteket mutatott be az előadó. Már csak a differenciált tápanyag-kijuttatás miatt is jelentősen csökkent a műtrágyára fordított költség és sokkal optimálisabban tudták az egyes tápelemek között a ráfordításokat megvalósítani – magyarázta. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a bemutatott termelő magas inputanyag-ráfordítással gazdálkodott, ezért az input anyagon való spórolás nem mindenhol járható út – mutatott rá. A termelő üzemi technológiáját összevetve a differenciáltan kijuttatott részekkel, szinte minden esetén terméstöbbletet is tudtak realizálni – összegezte a tapasztalatokat.

Nagy Bence, a Magtár GPS üzletágvezetője a rendszerszemléletű GPS-es eszközpark kialakításának lehetőségeit ismertette. E területen a legfontosabb, hogy a traktorok és a munkagépek feletti szinten létre kell hozni egy egységes kezelőfelületekből álló szintet. Ez a szint lesz az alapja az adatkezelésnek, ahol nemcsak gyűjteni kell az információt, hanem a kapott adatokból született információkból fakadó döntéseket is végre kell tudni hajtani. Ezek a folyamatok pedig nem korlátozódhatnak csak bizonyos munkagéptípusokra, mert fontos, hogy a gazdálkodó szabadsága megmaradhasson a munkagépválasztás területén. Kiemelte: minden esetben az igényekre optimalizált rendszert célszerű használni az új beruházások esetén.

Nagy Bence bemutatta: a valóságban hogyan lehet azt megoldani, hogy a szakértők által elkészített zónák és kijuttatási tervek a végrehajtó eszközökre kerüljenek. Példaként hozta: az Agfiniti rendszerben gondolkodó termelőknek most már olyan lehetőségeik is vannak, hogy mobilinternet segítségével a szakértő az elkészített utasításokat közvetlenül is fel tudja tölteni a „felhőbe”, ahonnan a vezérlő monitor képes letölteni és végrehajtani a terveket.

A szakértők azt is bemutatták, hogy a savanyú és a szikes területeken hogyan lehet még eredményesebben gazdálkodni. Felvázoltak egy olyan komplex gondolkodást, ami ma még nincs jelen a hazai piacon, ám a lehetősége már megvan. Ez pedig nem más, mint a szikes területek komplex talajjavítása. Itt az előadók részletesen bemutatták, hogy milyen fizikai beavatkozásokra van szükség. Főként a kedvezőtlen mennyiségű és minőségű talajvizek mélyben tartása, vagy a belvízzel érintett területrészek „lecsapolása” érdekében.

A Magtár Kft. Öntözési Üzletág vezetője, valamint Bucsi Tamás talajvédelmi szakértő bemutatták, hogyan kezdhet hozzá, ha valaki öntözni szeretné a területeit. Erre a Magtár Kft.-nek megfelelő eszközei, az Agro Aim Hungária Kft.-nek, pedig megfelelő szakértői vannak az engedélyeztetéshez is szükséges talajvédelmi tervezések elkészítéséhez. Kövesdi Ádám előadásában kitért a precíziós öntözés lehetőségére is, és kiemelte: „a precíziós öntözés nem: VRI, talajnedvesség szenzor, szoftver vagy mobil applikáció, hanem integrált rendszer.”

A napot tesztvezetési lehetőséggel zárhatták a résztvevők, akik a CNH által forgalmazott kiváló minőségű robotpilóta-kormányzási lehetőséget tekinthették meg a Steyr erőgépeken. Így például a soron tartás mellett olyan extra funkciók is megjelentek, mint teljesen automatikus tábla végi forduló, vagyis a traktor kormányzásával együtt a munkagép teljes vezérlésével dolgozott a rendszer.

Emellett a tesztvezetésen résztvevők megtudhatták azt is, hogy a Magtár GPS az RTK korrekció fogadására a rendívül költségoptimalizált közösségi RTK hálózatot, az RTK-mindenkiNET-et használja. A gépekben az Ag Leader csúcskategóriás InCommand monitorját is megnézhették működés közben az érdeklődők.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!