Naturalma és Hipp együttműködés

Agro Napló
A Holland Alma Kft. és partnerei által létrehozott Naturalma Zrt. május 30-án Csobádon tartotta szakmai programmal gazdagított éves közgyűlését. A zrt. tulajdonosai a Naturalma igazgatósági tagjaitól, valamint a Hipp Magyarország képviselőjétől és a Naturalma Zrt. szaktanácsadójától kaptak hasznos információkat.

A szakmai programot dr. Cehla Béla, a Naturalma Zrt. cégvezetője vezette fel, aki az éves beszámoló mellett előrevetítette a zrt. 2019-es terveit és legfontosabb feladatait. Beszámolt a tagok által Luna, Sirius, Orion, Red Topaz, Rozela fajtákból létrehozott új almaültetvény termőfelület alakulásáról és a piaci viszonyok változásáról; valamint elmondta, hogy az előzetes termésbecslések alapján az idén várhatóan milyen hozamok értékesítéséhez tud a szervezet segítséget nyújtani.

A program folytatásaként Babicz Szabolcs, a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola vezetőjének képes beszámolója következett, melyben a különböző gyümölcsfajok fajtaújdonságai kerültek bemutatásra. A faiskolavezető ezen kívül az új telepítések eredését és fejlődését segítő előadást tartott, melyben bemutatta a gyümölcs­oltványok telepítésének helyes gyakorlatát.

A tagok legnagyobb érdeklődésére Pesti Zoltán előadása tartott számot. A Hipp Magyarország Kft. frissáru beszerzője az alábbiakról számolt be.

A Hipp családi vállalkozásként évente több száz millió üveg bébiételt gyárt és forgalmaz Európában, illetve  Ázsiában. Ezen üveges termékek bio gyümölcs, zöldség és gabona alapanyagokból állnak össze. A  Németországban, Magyarországon és Oroszországban előállított bio, üveges bébiételek mellett Ausztriában jelentős mennyiségű alutasakos bio terméket is állítanak elő. Legfontosabb alapanyaguk az alma, a sárgarépa és a sütőtök. Ezért fontos a Hipp számára, hogy megfelelő bio alma termelői bázist tudjon maga mögött. Négy évvel ezelőtt éppen ezért lépett kapcsolatba a Hipp és a Naturalma. A Naturalma számos olyan betegség-ellenálló alma fajtaújdonsággal rendelkezik, melyekkel a bio termelés alacsonyabb ráfordítási szinten és biztonságosabban valósítható meg. Ezen kívül még a termelőket is igyekszik egységes technológiai ajánlással és tanácsadással kiszolgálni. A Hipp 2017-ben és 2018-ban több rezisztens sárga almafajtából készített fajtatiszta kísérleti terméket. Több, mint 10 almafajtán végzett vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy számukra leginkább a Luna, Sirius és Orion fajták a megfelelőek.

Sirius szállításra készen

A Hipp által támasztott követelmény, hogy az alma világos gyümölcshúsú legyen, magas legyen a cukortartalom, ugyanakkor legyen mellette megfelelő savtartalom is, valamint jó legyen a fajták technológiatűrése, azaz megfelelő konzisztenciájú pépes bébiételt lehessen belőle készíteni. A laborvizsgálatok és a próbagyártás mellett nagy létszámú teszten szubjektív értékelést is tartottak a fajták között, ahol a sárga színű Naturalma fajták szintén kiválóan teljesítettek. Fontos az is, hogy a feldolgozott termék lassan oxidálódjon, ne barnuljon. A hagyományos Morgenduft és Golden fajtákra alapozott termelésről a Hipp fokozatosan új fajtákra kíván átállni. Ennek érdekében létrehozták a OBST 2.0 programjukat, melynek célja, hogy a legjobb, rezisztens, magas cukortartalmú, nehezen oxidálódó, a technológiának leginkább megfelelő fajtákkal és a legjobb termelőkkel állíttassák elő a szükséges friss alma alapanyagot. A program érdekében a Hipp 2020 őszétől kezdve saját maga is hoz létre Naturalma ültetvényfelületet Luna, Sirius, és Orion fajtákból.

Pesti Zoltán érdekes tényeket közölt a szubjektív fajtabírálatokról is. A Luna fajtát a legtöbbször nagyon édes, alig savas, nagyon gyümölcsös és ízletes jelzőkkel jellemezték, míg a Sirius a legízletesebb, legvilágosabb húsú az Orion, a nagyon gyümölcsös édes jelzőket kapta. Bizonyos egyéb fajták azért estek ki, mert vagy beltartalmi értékük nem volt megfelelő („édes, de unalmas” jellemzést kaptak), vagy túlságosan magas volt a savtartalmuk, vagy az ipari feldolgozás után nem rendelkeztek megfelelő konzisztenciával.

A Hipp Magyarország képviselője termelői kérdésre azt válaszolta, hogy a Hipp saját ültetvényfelületének hozama messze nem elégíti ki a Hipp friss áru igényeit, ezért nem versenytársként, hanem partnerként tekintenek a Naturalma termelőkre, akik megfelelő mennyiségű és minőségű almával tudják kielégíteni a bio alapanyag iránti igényt.

A program szakmai részét Kaponyás Ilona előadása zárta. A Naturalma Zrt. termelőket segítő szaktanácsadója a konvencionális és bio alma növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási technológiáiról beszélt. Prezentációjában rávilágított, hogy sok esetben miért eredményesebbek a bio növényvédelmet folytató termelők a hagyományos növényvédelmi technológiát használó társaiknál. Sok más gyakorlati szempontból hasznos aktuális tanács mellett elmondta például, hogy a vegetáció korai szakaszában, a konvencionális növényvédelemben használt ditiokarbamátok nem csak a gombák ellen hatékonyak, hanem sajnos a ragadozóatka populációt is gyérítik, ami később atkaproblémához vezethet a gyümölcsösökben.

A szaktanácsadó további mondandójában sok más egyéb mellett a tápanyag-gazdálkodás és a megfelelően alkalmazott agrotechnika komplexitásáról, az ionantagonizmusról, valamint a különböző termőhelyek talajtípusainak specifikumait is említette.

A Naturalma Zrt., valamint a vele szorosan együttműködő Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola az idei évben számos alkalommal tart nyilvános ismeretterjesztő fórumokat, ahová nem csak a zrt. tagságát várják. Ha szeretne jelen lenni ezeken a rendezvényeken, nincs más dolga, mint a hollandalma.hu oldalon regisztrálni a faiskola hírlevelére.

Azok a termelők, akik szeretnének részt venni a Naturalma Zrt. és Hipp Magyarország Kft. által generált programban, keressék a Naturalma Zrt. vagy Holland Alma Kft. munkatársait.

(x)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Információ és tudás, a siker kulcsa

Információ és tudás, a siker kulcsa

Az utóbbi évtized legeredményesebb hazai kiállítását zárta a Holland Alma Gyümölcsfaiskola a 2020-as AGROmashEXPO-n. Már az előregisztráció során láts...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!