Digitális SUMIVERSITAS

Agro Napló
Első alkalommal rendezett online, interaktív rendezvényt a Sumi Agro Hungary Kft. A SUMIVERSITAS programsorozat az ifjabb növényvédős korosztályt igyekszik aktuális szakmai információkkal ellátni vendégelőadók, illetve saját kollégáik jóvoltából, immáron kilencedik éve.

A rendezvény idei tematikája az olajos növényekre, a repcére és napraforgóra fókuszált, ennek egyik apropója, hogy a jelenleg még szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező, minden termesztési célú napraforgó deszikkálására alkalmas új készítményüket, a HIKARI-t bevezették a piacra. A helyszíni kapcsolásokkal megvalósított rendezvényt Wirth László, a Sumi Agro Hungary Kft. ügyvezetője moderálta.

A terménypiaci aktualitások területén, kimondottan az olajos növények piacáról szólt Otrok György előadása. Az IKR Agrár Terményüzletág igazgatója elmondta, a napraforgó és repce a világpiacon 110 millió tonnát képvisel az elmúlt három év átlagtermése alapján. Repcében a világ legjelentősebb exportőr országai Kanada (termés: 20,19 millió tonna), Oroszország és Ukrajna (4,77 millió tonna), Ausztrália (2,74 millió tonna), az EU, aki bár maga is nagytermelő (19,66 millió tonna), a világpiacon importőrként lép fel. A legnagyobb európai kibocsátók Franciaország (4,56 millió tonna), Németország (3,60 millió tonna) és Lengyelország (2,42 millió tonna). A kanadai áru legnagyobb importőre Kína, azonban 2019-ben politikai feszültségek léptek fel a két ország között, befagyasztva a repce forgalmát. Az előadó hangsúlyozta: Európában a repce jelentős biodízel alapanyag, így itt fontos az áru fenntarthatósága. A koronavírus-hatás kapcsán kiemelte, a csökkenő áru- és utasforgalom okán lényegesen alacsonyabb üzemanyagigény lépett fel, mérsékelt felhasználói érdeklődés van az ótermésű repcére. A repce egyértelműen az elmúlt évtized sikernövénye, hazánkban a termés mennyisége az elmúlt három évben átlagosan 396 000 tonnával, a nettó exportunk 339 000 tonnával nőtt, a hazai felhasználás pedig 56 000 tonnával emelkedett. Repcéből 200–250 ezer tonna az éves hazai feldolgozás, tehát jelentős a nettó exportfeleslegünk.

Napraforgóban térségünk kulcsszereplő az előállításban, az EU (termés: 9,66 millió tonna) mellett Oroszország (13,05 millió tonna) és Ukrajna (14,93 millió tonna) termelése meghatározó, ezek jelentős feldolgozó kapacitásuk okán a napraforgó nagy részét olaj formájában exportálják. Fontos exportőr Argentína, gyakran Európába is versenyképes árakon tudnak szállítani. (Mint pl. most, az orosz napraforgómag exporttilalom idején.). A koronavírus-hatás kapcsán az előadó kiemelte, a vendéglátóipari egységek zárva tartása miatt visszafogottabb a kereslet az olaj iránt. Hazai vetületben a napraforgó jó exportnövénynek számított, de mivel az elmúlt három év átlagában jelentősen nőtt a napraforgó hazai felhasználása (653 000 tonnával), ezáltal az exportlehetőség csökkent (142 000 tonnával) –mivel a vetésterület-növekedés nem lehetséges –, import nélkül nem lehet egyensúlyban tartani a hazai növényolajgyártást. Kardinális kérdésként említette Otrok György a napraforgó két fő típusának, a magas olajsavas és a linolsavas napraforgó mennyiségi arányának árat befolyásoló hatását. Az idei évben történelmi csúcson van hazánkban a magas olajsavas napraforgó vetésterülete, a 610 000 hektár összterületből 250–260 ezer hektár HO napraforgó. Érdekesség, hogy a két országrész között az arány fordított, a Dunántúlon magasabb a HO napraforgó aránya. A hazai háztartások az olcsóbb LO (hagyományos olajat) használják, a drágább HO olaj felhasználója az élelmiszeripar. Ha csökken az LO mennyiség, akkor a hazai olajellátást más (drágább) forrásból kell biztosítani – tette hozzá az előadó.

A siófoki Europe Farming Kft. termelő cég vezetője, Harm Kalfsbeek és növényorvosa, Bene Erika osztották meg a közönséggel repceter­mesztési tapasztalataikat. A 2005 óta gazdálkodó cég 2250 hektáron foglalkozik növénytermesztéssel: kukoricát, kalászost és mintegy negyednyi területen olajnövényeket termesztenek. Intenzív technológia és kímélő növényvédelem jellemzi a 4 t/ha eredményt realizáló repcetermesztésüket, kulcskérdésként kezelve a fajtaválasztást és a területkiválasztás fontosságát, valamint a vetésforgó betartását. A Europe Farming Kft. teljes repcenövényvédelmi technológiáját megtekintheti az online rendezvény 51. percétől.

Új deszikkáló a Sumi Agro-tól

Olajos növényeink sikeres betakarításának egyik záloga az egyöntetű érés biztosítása. HIKARI névre keresztelt kíméletes és hatékony deszikkáló készítményt vezetett be az állományszárító piacra a Sumi Agro, egyelőre szükséghelyzeti engedéllyel rendelkezve napraforgóban. Jáger Ferenc fejlesztési vezető előadásában kiemelte, a készítmény megbízhatóan egyesíti a természetes száradás előnyeit a deszikkálás által elvárt alapkövetelményekkel, a kaszat beltartalmi értékeit tabuként kezelve. A HIKARI használata úgy csökkenti a kaszat víztartalmát, hogy az olajbeépülés és a csírázási képesség nem sérül, ami egyedivé és megkülönböztethetővé teszi a HIKARI-t a piacon. A 2019. évi 13 helyszínes nagyüzemi kísérletek felvázolása során láthattuk, hogy eltérő környezeti hatások mellett eredményét diquatnál kicsit lassabban, a glifozátnál gyorsabban, a már elért beltartalmi eredmények megőrzésével képes elérni. A HIKARI kijuttatásátkövetően átlagosan két hét múlva takarítható be a napraforgó. A nagyüzemi eredményeket megtekintheti az online rendezvény 68. percétől. A HIKARI 5 hektáros dobozban kerül forgalomba, mely 3,75 liter Kabuki gyomirtó szert, valamint 2 x 5 liter hatásfokozó és elsodródásgátló Toil permetezőszer segédanyagot tartalmaz.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Égbe szökő terményárak

Égbe szökő terményárak

A telt házas, SUMI AGRO Hungary Kft. által szervezett XX. Gabonafórumon a magas terményárak kapcsán felmerülő kérdések borzolták a kedélyeket egyrészr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?