2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A GabonaKutató csillagai

Agro Napló
2010-ben a sok csapadékkal gyûlt meg a bajunk, míg ebben az évben, inkább a csapadékhiányról beszéltünk. A múlt évben a nehézkes aratásról és a magas DON-toxin tartalomról, idén a gyengébb fehérjeadatokról valamint a bruttó és nettó hozamokról esett inkább szó.  

A „szárazság” a búza virágzását követően az aratásig (szemfeltöltődési időszak) tartott, részben ez eredményezte az alacsonyabb fehérjehozamokat (sikér, fehérje, 2-3%), ezzel szemben más minőségi mutatók, így a fajsúly, esésszám és a reológiai tulajdonságok jelentősen kedvezőbbek voltak. A szárazság ellenére azonban ismét volt megkésett aratás augusztus első heteiben, ami újra felveti azt a „tényt”, hogy az utóbbi években (szélsőséges időjárás) inkább a korai fajták termesztése volt biztonságosabb és időben betakaríthatók, tehát megfontolandó részarányuk növelése.


A „szegedi” fajták zöme ebbe a csoportba tartozik és részben ennek is köszönhető, hogy 2010-2011-ben is betakarításuk optimális időben történt. A korai GK Csillag idén is bizonyította, hogy mennyire termőképes, sok helyen 8 t feletti termést hozott, kedvező (piacos) minőséggel, de hasonló jó eredményekről hallani a javító minőségû GK Békés (Pannon Prémium) fajtánkkal kapcsolatosan is, így nem véletlen, hogy ma már az egyik legnépszerûbb fajta. Az ország termesztési területén belül nagy különbségek vannak (talaj, éghajlat és agronómia stb.), ezért értékes a GK Kalász, ami kiváló alkalmazkodóképességével jól tolerálja a szélsőségeket, stabilan tartva termőképességét és jó malmi minőségét. A sok helyen termesztett javító GK Ati, a nagyon korai, szálkás GK Garaboly valamint az intenzív GK Élet is jó eredményeket hozott, a 2010-ben kiemelkedően egészséges (DON-toxin mentes) GK Fénnyel együtt.

A szegedi középérésû fajták közül a GK Petur, a GK Szala és GK Kapos kiemelkedő termőképességükkel, tervezhető minőségükkel tartják pozíciójukat, sőt a GK Szala vetésterülete még nőtt is. A lokálisan termesztésben levő korai GK Tisza javító minőségével és szárazságtûrésével, a középérésû Jubilejnaja 50-es fajtával egyetemben, az ökonomikus fajták sorát gazdagítják.

 

A 2010-ben minősített GK Göncöl és az alábbi hirdetésben szereplő „csillagos-új” fajták megmérettetése igazán a 2011–2012-es évben várható. Vetőmag felszaporításuk folyamatos, üzemi kipróbálásuk ebben a tenyészidőszakban már jelentősebb területeken várható, de az eddigi (MGSZH, üzemi kísérletek, szaporítások) eredményeik is kedvezőek már. Termőképességük, alkalmazkodóképességük (GK Körös, GK Berény és a tritikálé GK Szemes), kiváló rezisztenciális tulajdonságaik (GK Göncöl, GK Rozi, GK Hajnal) valamint jó minőségük (GK Vitorlás) alapján prognosztizálható, hogy a következő években az élvonalba kerülhetnek, keresett fajtákká válnak. Az őszi árpa, durum és tritikálé fajtáink vonatkozásában is kedvező visszajelzéseket kaptunk, amit leginkább az eddigi, szokatlanul „korai” vetőmag-igények beadása tesz egyértelmûvé.

Beke Béla

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!