2024. április 29. hétfő Péter

Termelés optimális profittal

Agro Napló
A címben szereplõ gondolat szolgált fõ témájául a BIOMIN Magyarország Kft. novemberi visegrádi fórumának. A szakmai rendezvényen mutatkozott be a cég legújabb innovációja, a Biotronic® TOP3, amely valódi áttörést jelent a jobb termelési teljesítmény elérésében.    

A BIOMIN olyan vásárló orientált cég, amely innovatív megoldásokat nyújt ahhoz, hogy megerősítsék partnereiket a jövő kihívásaival szemben az állati takarmányozás és az élelmiszerbiztonság területén, természetes úton – mutatta be cégét a nagy számban megjelent szakmai vendégkörnek Dr. Jakab Gábor, a vállalat vezetője. Cégük a 2011-es esztendőt is eredményesen zárta, amelyhez nagyban hozzájárult sikerük kulcsa, a kutatás-fejlesztés – amely az egészséges állati takarmány, a mikotoxin inaktiválás, a természetes hozamfokozás és a funkcionális takarmány területeit öleli fel. Termékeiket egyre szélesebb körben alkalmazzák az elégedett vásárlóik, de sikereik mutatója az is, hogy több mint 70 szabadalom fûződik a nevükhöz.

 


Dr. Jakab Gábor, a BIOMIN Magyarország Kft. igazgatója

 

 

 



A BIOMIN kínálta megoldásokhoz kapcsolódtak az előadások, amelyek sorában a sertések enterális betegségei és azok elkülönítő kórjelzése címmel Dr. Molnár Tamás a sertés-oedema betegséget, a sertés-salmonellosist, a sertés-thypust, a Salmonella Thypi-murium okozta enterocolitist és a sertés-dysenteriát taglalta.



Dr. Horváth-Papp Imre a Gram-negatív baktériumok okozta kórképek baromfifélékben címû előadásának témája részletesen szólt arról, milyen elengedhetetlenül fontos a komplex bélflóra megértése. Az első napok ugyanis a legkritikusabbak az egészséges bélflóra kialakulásában, és bár a csirke sokféle természetes védőgáttal él, a kórokozók betegséget és zoonózist egyaránt okozhatnak. Nyilvánvaló tehát, hogy a megelőzésre kell a hangsúlyt helyezni.



A felmerülő kihívásokra az utóbbi években sok gyártó tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy javítsa a szerves savak által létrehozható antimikrobiális hatást. E tekintetben a BIOMIN Biotronic® Top3 terméke igazi áttörést jelent a jobb teljesítményért való küzdelemben. A baktériumok ugyanis nemcsak az állatok egészségére jelentenek fenyegetést – ezáltal súlyos gazdasági veszteségeket okozva – hanem energia- és tápanyagveszteséget is eredményezhetnek.



A kórokozó baktériumok visszaszorítása azonban ma már fokozható is azzal, ha a szerves savakat egyéb természetes eredetû összetevőkkel kombináljuk (pl. fitokemikumokkal) vagy az olyan újdonsággal, mint a Biomin® Per4izer™. Ez egy olyan permeabilitást fokozó anyag, amely növeli a Gram-negatív baktériumok külső sejtmembránjának az áteresztő-képességét, ilyen módon az egyéb összetevők antimikrobiális hatását jelentősen növelni lehet.



Szinergikus hatás érhető el, ha a permea-bilizáló anyagot egy olyan antibakteriális keverékhez adjuk, amelyben szerves savak és a fitokemikumok vannak. A hatás persze függ attól, hogy milyen permeabilizáló anyagot használunk, illetve annak bekeverési arányától is. A különböző baktériumok elleni védelemre használt növényi kivonatok, fitokemikumok hatásmechanizmusa viszonylag jól ismert. Azonban a Biotronic® Top3 másik összetevője, a fahéjaldehid az antibakteriális hatását különleges módon fejti ki.



A fahéjaldehid kapcsolódik azokhoz a fehérjéhez, amelyek nagy szerepet játszanak a potenciálisan káros baktériumok sejtosztódásában, vagyis gátolja a baktériumsejtek osztódását azáltal, hogy a baktériumsejtek nem tudnak szétválni, így hosszú láncokat is alkothatnak. A fahéjaldehid további metabolizmusa után hippuronsav képződik belőle, amely a vizelettel ürül. A hippuronsav a vizelet és a bélsár pH-ját alacsony szinten tartja, az alacsony pH pedig alacsonyan tartja a bakteriális terhelést a húgyutakban – ez segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket.



A Biotronic® Top3 szerves savak keverékéből áll (hangyasav, propionsav és ecetsav) amelyet fahéjaldehiddel és a Biomin® Per4izer™-rel kombináltak, így növelve a szerves savak és a fitokemikumok antimikrobiális hatását. Ez az új termék tehát segít a kórokozó baktériumok elleni hatékony küzdelemben, és javítja a baromfiállományok növekedési és termelési eredményeit. A Per4izer tehát valódi áttörés az állatok növekedési teljesítményében.



A permeabilizáló tehát olyan anyag, amely gyengíti a Gram-negatív baktériumok külső sejtmembránját, ezáltal fokozza más antimikrobiális anyag hatását úgy, hogy megkönnyíti a bejutásukat a sejten belülre – ezáltal azok képesek gátolni vagy megszüntetni a sejtfunkciókat a sejten belül. Egyedülálló permeabilizáló anyag, amely a szerves savak és fitokemikumok patogén baktériumok elleni antimikrobiális hatásának növelésére szolgál.



A veszély nem múlt el – toxinok álarcban címmel Radka Borutova a MYCOFIX® termékcsalád tagjairól beszélt, kiemelve azt, hogy azok nem csak néhány toxint tudnak közömbösíteni a takarmányokban, hanem a hazánkban elsődlegesen károkat okozó toxinokat gyakorlatilag teljesen hatástalanítani tudják. A mikotoxinokat ugyanis nem csak megkötik, hanem néhányat enzimatikus úton le is bontanak, miáltal megbízható termékként kalkulálhatunk velük valamennyi gombaméreggel szemben. A MYCOFIX® Plus 3. E tehát rendkívül hatékony kombinációja ásványi és biológiai komponenseknek, amelyek képesek a tenyész- és növendék állatok takarmányaiban előforduló gombamérgek enzimatikus inaktiválására és megkötésére. A MYCOFIX® terméksor a mikotoxinok ártalmatlanításán túlmenően olyan növényi és alga komponenseket is tartalmaz, amelyek az állatok immunrendszerét erősítik, és a májat védik.



Összegzésként Dr. Schindler Gábor így zárta a rendezvényt:

a BIOMIN maga a PROFI(T!)

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Soyzin etetése a gyakorlatban

Soyzin etetése a gyakorlatban

GMO-mentes védett fehérjeforrásai közül a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. (BBT) Soyzin nevű termékével immár 5 éve van piacon. Ennek jegyében körkérdé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!