2024. május 21. kedd Konstantin

Gabonapiac

Agro Napló
Gyengülõ forint ár emeli a gabonapiacot?A Nemzetközi Gabona Tanács (IGC) novemberi jelentéseGOSZ-VSZT kukorica posztregisztrációs kísérletek 2011 

 


Gyengülő forint ár emeli a gabonapiacot?



Gyakorlatilag november közepére befejeződött a kukorica betakarítása. A nyári 48-50 ezres felvásárlási árak 42-43 ezer forintra csökkentek október első felére.



Október 25-étől érzékelhetően növekedtek a vásárlói érdeklődések száma és a felvásárlói árak nagysága. A nyugat-európai tőzsdei kukorica árak is emelkedtek, 185 Euró felé kerültek.



Ezt a jelenséget erősíti a 300 Ft feletti euró ár is. November közepétől 145-160 euró telephelyi árak alakultak ki (olyan mozgékonnyá vált a forint árfolyama, hogy a kereskedők Euróban adják meg az árakat). Tőzsdei ár 48-49 ezer Ft/t, 2012 tavaszi szállítással 51-52 ezer Ft/t.



A többi takarmánynövénynek is jó ára van. Takarmánybúza 155-165 euró telephelyen, takarmányárpa 150-160 euró. Tőzsdei ára a takarmánybúzának 45 ezer Ft/t, takarmányárpa 48 ezer Ft/t.



Az az elképzelésünk, hogy novemberre élénkülni fog a malmi búza piaca, ez nem teljesült be, sem belföldről sem külföldről komoly vételi szándék nem érzékelhető. Ebben a helyzetben szerencse, hogy eladói nyomás sem vált meghatározóvá a malmi búza piacán, tőzsdei ára 49-50 ezer Ft/t. A nyugat-európai felvásárlási árak 180 euró/t körül alakulnak.



Az olajos növények árát tovább emelhette, hogy az őszi száraz időjárás több régiónkban akár 50%-os keléshiányt eredményezett a repcénél.



Nem is csoda, hogy rekord közeli áron a repce, 425-435 euró/tonna áron keresik (450 euró/tonnás áron is voltak üzletek). Jelenleg a kereskedők új termésre 120-130 ezer Ft-on kötnének szerződést. A napraforgó telephelyi ára jelenleg 330-350 euró/t, tőzsdei ára 106 ezer Ft/t.

 

 

 

 


 





A Nemzetközi Gabona Tanács (IGC) novemberi jelentésében a világ kukoricatermését 853 millió tonnára becsüli, ami abszolút rekordtermésnek számít, de sajnos még így sem képes kielégíteni a világ szükségleteit, ezért a zárókészletek tovább csökkennek.



Az USDA is 858 millió tonnára becsüli a világ kukoricatermését és élénk forgalommal számol ebben a szezonban. Ezen belül Ukrajna várhatóan 12 millió tonna kukoricát fog exportálni, ami duplája az előző évek mennyiségének. A nagy mennyiségû ukrán kukorica és az ehhez társuló alacsony árak komoly versenyhelyzetet teremtenek a mediterrán térségben. Az USDA értesülései szerint Japánba is szállítottak ukrán kukoricát, de Dél-Koreával és Tajvannal is tárgyalásokat folytatnak. Az USA export esélyei ezáltal várhatóan csökkennek.



Argentína is rekord kukoricaexporttal számol és 18,5 millió tonnára emelte a 2011/2012 évi várható exportját. Az EU 2 millió tonna kukorica-exporttal számol ebben a szezonban.



Kína 3 millió tonnára növelte import igényét, ami 1995 óta a legnagyobb. Dél-Korea (8 millió tonna) és Mexikó is rekord kukoricaimporttal számol (9,8 millió tonna).



Az EU, jó termésének köszönhetően, 3,5 millió tonnára csökkentette import igényét.





Itthon is befejeződött a kukorica betakarítása, 1,2 millió hektárról 8 millió tonna terményt takarítottak be, ami 15%-kal több mint az előző szezonban. A jó termés ellenére a hazai kukoricaexport-forgalom jóval gyengébb, mint az előző év ugyanezen időszakában volt. A szeptember- októberi vasúti forgalom a felét sem éri el a 2010 évi forgalomnak, ami 250 ezer tonna volt. A dunai forgalom is egyre gyengébb, és mára már reménytelenné vált a nagyon alacsony vízállás miatt.





Novemberben a búza és a kukorica ára is csökkent a világpiacon.

 

 

 

 










GOSZ-VSZT kukorica posztregisztrációs kísérletek 2011



Immáron ötödszörre készült el a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által szervezett kukorica fajtakísérletek eredményét tartalmazó kiadvány.



A rendszer mûködtetésének célja továbbra is ugyanaz: az objektív eredmények birtokában a felhasználók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak.



A kísérleteket a fenti szervezetek megbízása alapján az MgSzH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végezte és értékelte. A kísérletek szakmai felügyeletét a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosítja. A testület kilenc tagból áll, a tagokat az alapító társadalmi szervezetek delegálják három évre.



A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódoltuk. Ezzel a lépéssel a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban. A visszakódolásra csak azután kerülhetett sor, miután a fajtatulajdonosokkal is egyeztetve minden vitás kérdést sikerült lezárni. A fentiek alapján világosan látható, hogy a kísérleti rendszer kivitelezésének szakmaisága és pártatlansága vitán felül áll.





A fajták kiválasztásának rendszere



2011-ben a FAO 200, 300, 400 éréscsoportba tartozó 39 hibridet vizsgáltunk. A termesztésben kis hányadot képviselő silókukorica, valamint a késői szemeskukorica-csoportok (FAO 500

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő v...

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06