Dow Seeds - a legjobbat adjuk magunkból!

Agro Napló
Dow Seeds két szó, mely új márkát jelent az európai vetõmag iparban. A Dow már ismerõsen cseng a gazdálkodók fülében. A Dow AgroSciences innovatív és hatékony növényvédõ szereirõl ismert és méltán elismert szereplõje az agráriumnak. A 2010-ben született Dow Seeds márka egyértelmûen kifejezi: a vetõmagos üzletág a Dow AgroScienceshez hasonló értékeket, hasonló üzleti filozófiát vall.  

A Dow mindig is az innovációban, új értékek létrehozásában látta az üzleti siker kulcsát. Meggyőződésünk, hogy csak úgy lehetünk eredményesek, ha munkánkkal hozzájárulunk, ahhoz, hogy tovább fejlődhessen, új alternatívákkal gazdagodjon Magyarország mezőgazdasága.



Az agráriumot érintő egyik legnagyobb változás a növényi olajok piacán várható Európában. A feldolgozóknak egyre nagyobb mennyiségben olyan repcére és napraforgóra van szükségük, melyből stabil, hosszú sütési periódusú, jó ízû és egészséges olaj nyerhető. Repce és napraforgó nemesítésünk ilyen hibridek előállítására fókuszál. Az első repce hibridek kipróbálása Európában az elsők között Magyarországon is megkezdődött. Ez az új piaci szegmens új lehetőséget teremt a magyarországi gazdálkodóknak, hogy bekapcsolódjanak egy dinamikusan növekvő üzletbe.



A 2007-ben útjára indított „korai koncepció” igazi novumot jelentett a kukoricatermesztésben. A koncepció olyan speciális genetikai felépítésû, rövid tenyészidejû kukoricahibridekre épül, melyek már 6°C fokos talajhőmérsékleten csíráznak, és fejlődnek. A különleges kontinentális genetika, rövid vegetatív periódusa, június eleji virágzása szinte garancia a jó termékenyülésre, és lehetővé teszi az igen korai augusztus végi, szeptember eleji betakarítást alacsony szemnedvességgel.

 

 



Az elmúlt évek tapasztalatai igazolták a koncepció előnyeit



2007-ben az aszály okozta a legnagyobb gondot, de a korai koncepció (korán vetni, korai kukoricát) bizonyította előnyét. A siker alapvetően két tényezőre vezethető vissza: a március végi vetés a téli csapadék maximális kihasználását tette lehetővé, a rövid tenyészidő pedig június eleji virágzást jelentett, így a termés kialakulás legkritikusabb időszaka – a virágzás – elkerülte az igazán aszályos, forró júliusi napokat.



2008-ban leginkább a korai termény értékesítési előnye bizonyította a korai koncepció létjogosultságát. Ebben az évben is, mint jellemzően, az augusztus meleg és csapadékszegény volt, és ez lehetővé tette, hogy a korán vetett, korai Dow Seeds kukoricák gyorsan leadják vizüket, és már szeptember legelején szárítás nélkül betakaríthatók legyenek. 2008 szeptember elején még magasak voltak a kukorica árak, így ki lehetett használni a primőr termény értékesítéséből származó előnyöket.



2009-ben a forró, száraz tavasz tette próbára a kukoricatermesztőket. A korai koncepció ebben az évjáratban is bizonyított. A korán vetett Dow Seeds kukoricák már kellően megerősödtek és kellően fejlettek voltak ahhoz, hogy gyökereikkel lépést tartsanak a lefelé húzódó talajnedvességgel. A szárítás nélküli betakarítás ebben az évjáratban is elérhető volt ezekkel a korai kukoricákkal.



2010-ben, mely hûvös és csapadékban bővelkedő volt a korai koncepció a „gyorsaságával” nyerte el a gazdálkodók tetszését. Korai termény, jó értékesítési lehetőség, vetésforgóba illeszthetőség, alacsony szemnedvesség: ezek a főbb gondolatok, amiket partnereink kiemeltek, mint a korai koncepció előnyét.



2011-ben sok helyen már augusztusban beértek a Dow Seeds korai kukorica hibridjei. A nyár végi meleg és csapadékszegény időjárás valamint a különleges kontinentális genetika lehetővé tette, hogy már augusztus 22-én meginduljanak a szántóföldről a kukorica szállítmányok a feldolgozókhoz. A korai betakaríthatóság aranyat ért, mert prémium áron lehetett értékesíteni a kukoricát alacsony szemnedvességgel.



A korai koncepció vezérterméke az MT 261 (FAO 250). A legnagyobb forgalmú Dow Seeds termék Magyarországon. A kontinentális genetikai háttérnek köszönhetően jól tûri a korai vetést, dinamikusan fejlődik és korán virágzik. A közepesen magas, kompakt növények szárszilárdsága, gyökér erőssége kiváló, ami igen fontos kritérium a korai kukoricáknál. Vízleadása dinamikus, korai vetésben egyike a legalacsonyabb vízzel betakarítható kukoricáknak (1. ábra). Betakarításkor a mag szinte ömlik a csutkáról, rendkívül könnyen morzsolható. A szemek egészségesek és fajsúlyosak. Az MT 261 magas hektoliter súlya, a kétcsövûségre való hajlama miatt kiváló kompenzáló képességgel rendelkezik, ezért gyengébb termőhelyeken alacsony tőszámmal is eredményesen termeszthető. Az MT 261 egyike a legmegbízhatóbban teljesítő hibrideknek. Csapadékos és száraz évjáratban mindig jól teljesít, az éréscsoportjában szinte biztosan dobogós helyen végez. Termelő partnereink is megbízható, jó teljesítményéért dícsérik ezt a hibridet.

 


1. ábra. Az MT 261 terméseredményei üzemi körülmények között

 







A korai koncepció mellett nagy hangsúlyt kap a kukorica vetőmag piac döntő hányadát képviselő klasszikus lófogú, dent hibridek nemesítése és tesztelése. A Dow Seeds újszériás hibridjei közül a legújabb a DA Sonka.



DA SONKA (FAO 380): már a névválasztás is felhívja a figyelmet erre a termékre. A tavasz legnagyobb ünnepének, a húsvétnak tradicionális és talán legfinomabb étke a sonka. Hasonlóan, a DA Sonka különleges terméke a Dow Seedsnek. A 2010-es intenzív évjáratban kiemelkedő teljesítményével hívta fel magára a figyelmet a termékfejlesztési kísérletekben. Mind termése, mind betakarításkori szemnedvessége, mint egy jó sonkának íze és illata, ínyencséget ígért. Magabiztosan utasította maga mögé versenytársait a két legfőbb értékmérő tulajdonságában, a termésben és a betakarításkori szemnedvességben.



A tavalyi eredmények után, 2011-es évben már üzemi körülmények közt is megízlelhették a gazdálkodók a fajtasorokban a DA Sonkát.

A kisparcellás (2. ábra) és demonstrációs kísérletekben nyújtott teljesítménye alapján bátran kínáljuk „kóstolásra, fogyasztásra” a DA Sonkát!

 


2. ábra. DA Sonka terméseredményei kisparcellás kísérletben

 

Keressen bennünket, hogy a legjobbat adhassuk magunkból!

a Dow Seeds csapata

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!