2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Új DuPont szerek a növénytermesztés hatékonyságának fokozására

Agro Napló
- a XVIII. DUPONT növényvédelmi konferencián elhangzottak alapján

Rónai Gábor területi képviselő szavait idézve: „Principal-on innen és túl, avagy elégedett felhasználók és újabb előnyök”.





A tavalyi évben 1,3 millió hektár kukoricát vetettek Magyarországon, ebből mintegy 1,25 millió hektárt gyomirtottak, nagyjából a környező országokéhoz hasonló volumenben.





A gyomirtási időzítések alakulását figyelembe véve, kimutatható, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a preemergens kezelések száma, ebből következik, hogy a poszt kezelések száma magas. Ennek több oka van, egyrészt, hogy a Kárpát-medencében az időjárási körülmények hektikusak és kiszámíthatatlanok, másrészt az, hogy a gyomviszonyaink sajátságosak. A gyomirtások időzítését megvizsgálva láthattuk, hogy a 6 leveles állapotban volt a legtöbb kezelés, majd az 5., illetve a 4. és azt követte a preemergens gyomirtás.



A Principal gyomirtó szer mögött két, nagyon eltérő esztendő van. A tavalyi rendkívül száraz évről elmondható, hogy a poszt szerek lassabban mûködtek, nagyobb jelentősége volt a jó minőségû nedvesítő szereknek, illetve a hozzáadott mûtrágyáknak.



Két éve kapható a Principal kereskedelmi csomagja, a Principal Gold, melyben a Principal 90 g-os dózisa a magról kelő kétszikûek ellen 2 liter Successor T-vel lett kiegészítve. A Kleffmann piackutató cég által végzett felmérés szerint a magyar piacon vezető 13 gyomirtó szer közül a Principal volt az egyetlen termék, mely a legnagyobb elégedettségi mutatót kapta.



Az idei évtől a Principal termékcsalád kibővül: három új tagja, a Principal Plus, a Principal Plus Gold és a Principal mezotrionos kombinációja lesz, az Arigo Pack. Mindhárom új DuPont kukorica gyomirtószer megoldásban teljes dózisú Principal van, ami hivatott az összes fontos egyszikû probléma megoldására.



A Principal Plus váltja az idei évben a Titus Plust. A Plus jelző mutatja, hogy a készítményben dikamba van, melyet elsősorban az évelő kétszikûekkel fertőzött területre javasolják felhasználni 440 g/ha dózisban. A gyomirtó szer praktikus, 440 g-os kiszerelésben kapható.



A 2011-es évi Fejér megyei kormányhivatal kísérleti eredményei megmutatták, hogy a libatopot 100%-ban, a csattanó maszlagot 98%-ban, a kölest 100%-ban, a fenyércirkot 97%-ban irtotta, mindezt a tavalyi bonyolult kukorica gyomirtási szezonban egyszeri kezeléssel elérni a magas dózis és a jó időzítés ellenére is kiváló teljesítménynek számított.



A Principal Plus Gold 10 hektár kezelésére összeállított kereskedelmi csomag, melyben a Principal Plus normál dózisa hektáronként 1 liter Successor T-vel egészül ki.



Ez a teljes hatásspektrumú technológia lehetővé teszi a nehezen irtható, vagy már túlfejlett gyomok elleni védekezést is, mint például a mezei acat, vagy a csattanó maszlag.



A Principal Plus Gold a piacon lévő egyetlen technológia, melyben öt különböző hatóanyag van, így rendkívüli hatásspektrummal rendelkezik a gyomproblémák megoldására.



Az Arigo™ Pack egy olyan új megoldás, amely kiemelkedően jó gyomirtó hatású és rugalmasabb, a hosszabb kijuttatási időszakának köszönhetően egyszerû, egymenetes gyomirtást tesz lehetővé, ráadásul a kijuttatást követő csapadékos időszak még tovább nyújtja hatástartamát.

 


 

 





Kalászos védelem 3D-ben



Bálint Sándor területi képviselő mutatta be a friss engedélyokirattal rendelkező, az idei évtől már kapható új gombaölő szert, az Acanto Plust.



A fungicid – két felszívódó hatóanyaga; a pikoxistrobin és a ciprokonazol mellett – olyan különleges adalékanyagot tartalmaz, mely lényegesen képes javítani a permetlé fedettségét a permetezés során, illetve több pozitív hatást is gyakorol a készítmény hatóanyagaira. Egyrészt feloldja őket, másrészt erősen odatapasztja a növény felületéhez, segítve ezzel a felszívódást. Elősegíti továbbá azt, hogy a növény felszínén hatóanyag depók alakuljanak ki, melyek a készítmény hosszú tartamhatásának lesznek bázisai.



A pikoxistrobin az eddig ismert strobilurin hatóanyagoktól nagymértékben eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, ennek köszönhetően különleges védelmet nyújt a növénynek, még az új hajtásokon is. Amikor a hatóanyagok kijutnak a kultúrnövény szövetei közé, átitatják a növényi szövetek teljes felületét, nemcsak a lepermetezett felületre, hanem a túloldalán is megjelennek, így nemcsak a felszínen, hanem térben, a kultúrnövény szövetei között is képesek hatást kifejteni. A pikoxistrobin rendkívül jó felszívódó és kiváló szállító képességgel rendelkező hatóanyag. A fenti tulajdonságok kombinációja ad egyenletes és egységes védelmet a kezelt növénynek, amely védelem hosszú ideig fennmarad még a korai intenzív növekedési szakaszban is.



A DuPont repce növényvédelmi technológia új szereplői



A DuPont új, hatékony megoldását tolmácsolta Hőgye Szabolcs a repcefénybogár elleni védekezésben. Az elmúlt évben több mint 150 000 hektáron használták a repce nagyhatalom, Németország termelői az új rovarölő szert, az Avaunt 150 EC-t. A készítmény rezisztenciatörő hatással bír, a kijuttatás kori hőmérséklettől függetlenül alacsony szinten tartja a fénybogár kártételét. Tartamhatása kiváló, a kezelést követő 10. napra is 90% feletti hatékonysággal bír.



Az Avaunt esetében zöldbimbós állapotban javasolt a kijuttatás, egy jól időzített Avaunt-os kezelés akár 45%-os terméstöbbletet is eredményezhet, a kezeletlen terület terméséhez képest.



Felszívódó és gázosodó tulajdonságaiból adódóan fontos szerephez juthat repcében a korábban említett Acanto Plus. A DuPont jól ismert és sokak által alkalmazott repcetechnológiájában, az őszi Alert Solo-s regulátorozás, a kora tavaszi magszárba induláskori Charisma-s és a fővirágzás időszakában kijuttatott Alert-es kezelések közé, vagyis a virágzás kezdetekor javasolja a gyártó kijuttatni az Acanto Plust, hatékony védekezést biztosítva ezzel a szklerotínia ellen.



Az Acanto Plust az Avaunttal együtt tankkeverék formájában is kipermetezhetjük, így a repcefénybogár és a virágzatot károsító betegségek ellen egyszerre hatékonyan tudunk védekezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!