2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gép-Mix - a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával

Agro Napló
„24 ÓRA – 24 SOR PRECIZITÁS” AG LEADER OPTRX SZENZOR A Tempo egyik díjat nyeri a másik utánA TerraFlex300 újítások 2012-ben  Kverneland 150 eke sorozat Magasabb szint a precíziós vetésben Massey Ferguson világpremier Brnó-ban! MEGTÖRTÉNT AZ ELSÕ ARATÁS A SOMOGYI ENERGIAERDÕBEN Spirit Strip-Till Franciaországban Techagro – bemutatkozott az új Zetor modell Vicon zöldtakarmány gépsor bemutató körút – 2012

„24 ÓRA – 24 SOR PRECIZITÁS”



Ezzel a mottóval próbál meg a CLAAS és a Horsch a nagy sebességû precíziós vetés területén világrekordot felállítani április 26-án.





A két cég képviselőiből álló csapat Oroszországban, Chaplygin közelében próbálja meg egy nap alatt a Maestro 24 SW szemenkénti vetőgép és a XERION 5000 erőgép párosából a legtöbbet kihozni.

Az a cél, hogy a 24-soros szemenkénti Maestro vetőgép 15 km/h sebességgel és jó szórásképpel egyidejûleg vessen és trágyázzon. A gazda számára, aki a területet a rekordkísérlethez biztosította, a nagy pontosság fontos feltétel volt. A teljes kísérlet alatt a gépek összes paraméterét a CLAAS TELEMATICS rendszer felügyeli.



Forrás: www.axial.hu

 

 

 

AG LEADER OPTRX SZENZOR



Jövőbe mutató technológiával a tápanyag kijuttatásban.



A vegetációs index kifejezi a növényzet fotoszintézis termelését, összefüggésben van a termelt klorofill mennyiséggel. A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak.



A növényzet kis mértékben veri vissza a látható tartomány sugarait, ugyanakkor klorofill tartalmával arányosan erősödik a visszaverődés a közeli infravörös sávban. A növény fejlettségi foka kifejezhető a látható tartomány vörös sávjában és a közeli infravörös sávban mért értékek közötti különbséggel. Minél nagyobb a különbség, annál fejlettebb a növényzet. A gyakorlatban a normalizált vegetációs indexet (NDVI- Normalized Difference Vegetation Index) célszerû használni, mivel ez kiküszöböli a különböző megvilágításból, lejtésből adódó eltéréseket.



Az NDVI értékek -1 és +1 között változnak. A hó, a jég, a vízfelület, a felhő negatív értéket fog mutatni, a talaj, a földfelszín, a kő, a szikla 0 körüli értéket, míg a növényzet pozitív értéket.



Az OptRx szenzor a növényzet által a közeli infravörös és a látható vörös sugárzási tartományban visszavert fény értékekből számítja ki ezt az értéket, ami nagyon szoros összefüggésben van a növények nitrogén igényével. A tavaszi fejtrágyázás során a kapott értéket azonnal felhasználva, az Ag Leader kijuttatás vezérlővel felszerelt mûtrágyaszórók folyamatosan annyi nitrogén mûtrágyát szórnak ki, amelyre az adott pillanatban szüksége van a növénynek.



Ezzel az objektív mérésen alapuló beavatkozással egy menetben megtörténik a növényzet állapotának adatrögzítése, a nitrogénigény felmérése és helyspecifikus kijuttatás a termőterületre.



Forrás: www.axial.hu  

 

 

 

A Tempo egyik díjat nyeri a másik után



Az elmúlt héten a csehországi Brnó-ban megrendezett Techagro kiállításon a Väderstad Tempo vetőgépe elnyerte a “Grand Prix” díjat. A Grand Prix díjat olyan kimagasló technikai, innovatív megoldásoknak ítélik oda, melyek nagyban hozzájárulnak a mezőgazdasági gépesítés fejlődéséhez. Az elismerésért a legjobb kiállítók 100 terméke versenyzett, melyből 13-t díjaztak.

 








A Väderstad és a cseh importőr, az Agrall vette át a tekintélyes díjat, köszönhetően a Tempo Techagro kiállításon történő bemutatásának. Balról jobbra: Vitek Brzobohaty, Magnus Samuelsson, Linnéa Stark, Josef Travnicek és Martin Hladuvka.



A Tempo újra díjat kapott egy nemzetközi kiállításon. Magnus Samuelsson, a Väderstad regionális értékesítési menedzsere szerint ez egy mindenképpen rendkívüli esemény a Väderstad életében. "Óriási az érdeklődés a Tempo iránt szerte Európában, hiszen az első vetőgépeink már javában vetnek."

 

 

 

A TerraFlex300 újítások 2012-ben



Az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyainak is köszönhetően előtérbe kerültek a forgatás nélküli technológia munkagépei. A VOGEL-NOOT erre a piaci igényre alapozva bővíti termelési kapacitását és munkagép palettáját Törökszentmiklóson. A cég szántóföldi kultivátor programja az egyik legátfogóbb a piacon, 90 LE-től 600 LE-ig tud munkagépet ajánlani az érdeklődők számára. Ezen a rohamosan fejlődő piaci szegmensben csak folyamatos fejlesztésekkel lehet a legjobbak között maradni.

 




A szántóföldi kultivátorok között az egyik legfrissebb újítás a kisebb és közepes méretû gazdaságoknak ajánlott TerraFlex300 típusnál történt. 2012-től már nem csak merev szárú vagy spirálrugós kialakítású késszár érhető el, hanem megrendelhető a munkagép a nagytestvér TerraCult-nál már jól bevált 40x40mm-es méretû, C-formájú rugós kapaszárral is. A rugós kapaszár előnye az integrált kővédelem és az állandó vibráló hatás miatti kitûnő öntisztuló hatás. A 30 cm-es kapaosztás a rugós kapaszárral kombinálva kitûnően alkalmazható még nagyobb szármaradvánnyal borított táblákon is. A vázmagasság 80cm, a gerendelyosztás 70cm, amely megfelelően nagy átömlési keresztmetszetet biztosít az eltömődésmentes munkához.

 

 


 





A megújult TerraFlex300 kultivátor elérhető a hazánkban leginkább kedvelt TerraPak ékgyûrûs hengerrel, vagy akár gumi-ékgyûrûs hengerrel is. Opcióban ajánlott a henger utáni egyengető pálcasor, amely helyzete és munkaintenzitása több fokozatban állítható.



A VOGEL-NOOT szántóföldi kultivátorok felszerelhetők még mechanikus vagy pneumatikus aprómagszóró egységgel is, amellyel a tarlómunkákkal egy menetben végezhető a zöldtrágya növények elvetése.

 




 

Kverneland 150 eke sorozat



Kverneland 150 eke sorozat: ideális választás a könnyû és középkötött talajokra!



Kverneland Norway a minőségi ekék vezető gyártója. Ezt a hírnevet az éveken keresztül jól teljesítő robosztus ekék gyártásával vívta ki. A 14 fejes PW/RW félig-függesztett váltvaforgató eke a gyár aktuális zászlóshajója.




Kverneland 150 eke sorozat



Az ES eke formája által inspirálva, a 150 eke sorozat a könnyû és középkötött talajon gazdálkodó profi farmerek számára tervezve. További előnyök a Kverneland Acél Technológiájából származnak! A 3-5 fejes 150 B (Bolt-nyírócsapos) és 150 S (Spring leaf-laprugós) ekék sikere a köves talajokon azonnali. Kverneland az Agritechnikán mutatta be a 150 Variomat sorozat B and S Hannoverben.



Új gerendely a robosztusságért!



150x150mm gerendely a 150 Variomat B & S ekékhez. Az ekék 1 fejjel bővíthetőek. Elérhető 3-tól max. 4 fejes változatban a 150 S Variomat és 3-tól max. 5 fejes változatban a 150 B Variomat. A gerendely alapból - mint minden Kverneland eke - indukciós hőkezelésen esik át, ezáltal biztosítva a szükséges erősséget és kitartást még a legnehezebb kondíciók között is.



Variomat (Vari-Width® rendszer): Könnyû fogásszélesség állítás - változtatás munka közben!



A világszabadalom rendszer a mechanikus és hidraulikus fogásszélesség állításhoz. Ez a Kverneland rendszer piacvezető volt éveken keresztül. Az ekefejek szöge és az eke teljesítménye beállítható a szántási szélességgel. Ezáltal lehetséges a szélesebb, gyorsabb, jobb és olcsóbb szántás.

 

 






Fordítómû az intenzív használatra!



A fordítómû helyzete ideális: olyan közel a traktorhoz, amennyire csak lehet, ezáltal csökkentve a szükséges emelési kapacitást, különösen más ekékhez hasonlítva. “Csak egy darabból koncepció” a speciális hőkezelést 110mm Ø fordítócsappal a maximális erősségért. A fordítómû a 150 LE-s traktorig alkalmazható. Optimális hidraulika tömlő elhelyezés. Választható vonórúd, KAT II vagy KAT III vagy gyorskuplung opció.



Nagyon hatékony Kverneland Auto-Reset rendszer!



Egy egyedi rendszer, amely kiállja a legnehezebb körülményeket is, ezáltal biztosítva "S" eke hosszú élettartamát: amikor akadályba ütközik, nyomás az ekefejen, a gerendelyen, az eke alkatrészein csökken a növekedés helyett! Továbbá, jobb szántás érhető el azáltal, hogy az egyes fejek egymástól függetlenül oldanak ki.



Nagyon kényelmes: a rugó kötegek előfeszítettek. Karbantartás nem szükséges.

 




Magasabb szint a precíziós vetésben



A Tempo-t széles körûen tesztelték Magyarországon az elmúlt évben. A képen az első vevő, a Radák család látható.

 



“Pontosság, sebesség és teljesítmény a Tempo vetőgép fejlesztésének kulcs szavai. Ennek elérésének érdekében a Väderstad egy nyomott rendszerû magadagolót fejlesztett ki, mely biztosítja a kukorica és a napraforgó nagy sebességû vetését. A vetőgép nagyméretû vetőmag- és mûtrágya tartállyal rendelkezik, ami a páratlan kapacitás biztosítéka. Ugyanakkor a tökéletes maglehelyezésnek köszönhetően egyenletes kelést és a lehető legjobb kezdeti fejlődést biztosítjuk a növényállomány számára", mondja Lars Thylén, a Väderstad-tól.



A brnó-i kiállítást 110 000 látogató kereste fel, ami így Európa egyik legrangosabb eseményévé vált. A kiállítás 13 csarnokban foglalt helyet, melyet 20 ország, köztük Kína és Korea 755 kiállítója töltött meg.

 

 

 



Massey Ferguson világpremier Brnó-ban!



Az Austro Diesel-t érte a megtiszteltetés, hogy a csehországi Brnó városában tartott TECHAGRO kiállításon mutathatta be a világon először a Massey Ferguon 7600-as modellsorozatának négy legújabb tagját.



A 7600-as sorozat ezidáig négy modellből állt 190-től 240 LE kategóriáig. A Március közepi kiállításon azonban bemutatkoztak a 140-től 190 LE teljesítmény kategóriáig terjedő traktorok is. A „kis 7600”-as erőgépek megjelenésükben és tudásukban a nagyobb változatokkal megegyezőek, ugyanazt a díjnyertes gazdaságosságot, kényelmet és kimagasló technikai színvonalat biztosítják.

 


 

 

 

Háromféle hajtómû választék egy típusban!



Az új MF 7600-as traktorokhoz akár 3 különféle hajtómû verziót is választhatunk. Teljesítménytől és felszereltségtől függően Dyna-4 16/16-os, Dyna-6 24/24-es fél-powershift hajtómûvek, illetve a teljesen fokozatmentes Dyna-VT váltómûvek is rendelhetők. A két nagyobb verzióhoz (MF7616, MF7618) csak a 24/14-es Dyna-6 fél-powershift, valamint a fokozatmentes Dyna-Vt érhetők el.

 

Az új MF 7600-as modellek egyéb kiemelt jellemzői:



- 6,6 l-es hathengeres SISU Power diesel motorok SCR rendszerrel 



- 2. generációs Szelektív Katalitikus Redukciós (SCR) rendszer az alacsonyabb üzemanyag fogyasztásért és környezetvédelemért. A rendszer teljesíti a 2014-ben életbe lépő károsanyag kibocsátási normákat. 




- Joystick vezérlés a vezetőülés jobb oldali kartámlájába építve. Ezzel minden fontosabb traktorfunkció egyetlen karról érhető el. 



- Új hidraulikus vagy mechanikus fülkerugózás 



- Két sebességmemória (SV1 és SV2) szántóföldi és közúti haladási tempó beállításokhoz 



- Választható fokozatmentes, 24/24-es vagy 16/16-os fél-powershift hajtómû 



- Megújult külső, még kényelmesebb vezetőfülke 



 

A világpremier alkalmából egy aranyszínûre fújt MF 7600-as is bemutatásra került

 


 

Austro Diesel press information for publication 

only after appearence and contenct check



MEGTÖRTÉNT AZ ELSŐ ARATÁS A SOMOGYI ENERGIAERDŐBEN



Az energiaültetvény kifejezetten kedvezőtlen talajviszonyok mellett tesz lehetővé nyereséges gazdálkodást jelentősebb beruházási igény nélkül.



Akár 25%-kal nagyobb mezőgazdasági hozamot lehet elérni annak a környezetbarát agrármódszernek a segítségével, amelyet a SEFAG Zrt. szakemberei dolgoztak ki az elmúlt két év során, egy 200 millió forintos nagyságrendû projekt keretei között.





A Belső-Somogyi Homokvidék mezőgazdasági területeinek egy része évről-évre igen gyenge terméseredményeket tud felmutatni. Különösen az ún. savanyú homoktalajos térségekben gazdaságtalan a földmûvelési tevékenység, a mezőgazdasági termények piacán egy kisebb áringadozás is könnyen veszteségessé teszi ezeknek a földeknek a mûvelését. A SEFAG Zrt. is szembesült ezzel a problémával a kezelésében levő területeken, ezért a vállalat 2008-ban új mûvelési módszerek kialakítására pályázott - sikerrel. A 196 millió forintos összköltségvetésû beruházás fő célja az volt, hogy a SEFAG szakemberei egy olyan új utat keressenek, amelynek segítségével kedvezőtlen mezőgazdasági termőhelyeket is nyereségesen meg lehet mûvelni.



A támogatást nyert pályázat ténylegesen 2009 májusában indult. A 2009-es év az előkészületekkel telt (termőhely feltárása, terület és talaj előkészítés, kerítésépítés). Az energiaerdő kivitelezése 2010. március-áprilisban történt (ültetés, dugványozás), a 2010. és 2011. vegetációs időszaka az aktuális ápolási és védelmi munkákkal telt. A két vegetációs időszakot követően 2012. február-március havában került aztán sor az első letermelésre az energiaerdőben.





A fizikális megvalósítással párhuzamosan a K+F tevékenység is hangsúlyos része a projektnek. A kutatási tevékenység főképpen a kiindulási terület jellemzőire, a telepítés, fenntartás és felszámolás során felmerülő technológiai és biológiai folyamatokra, a gazdasági eredményekre és társadalmi hatásokra terjed ki.





A projekt eredménye tehát egy újszerû termesztési technológia, illetve technológiák kidolgozása, mely alternatívát tud nyújtani a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlatnak jelentősebb beruházási igény nélkül. Fontos szempont volt, hogy az ültetvénylétesítés és -fenntartás a mezőgazdaságban általánosan, többcélúan alkalmazott gépparkkal megoldható legyen. A projektnek társadalmilag pozitív hatása, hogy a telepítésre alkalmas területeken a vidéki lakosság újra munkalehetőséghez, és így megélhetéshez juthat.





A betakarítási munkát a Manax Kft. egy energiaültetvény betakarító adapterrel felszerelt CLAAS JAGUAR 850 magajáró szecskázóval végezte el. A 412 LE-s, V-CLAASIC késdobbal szerelt alapgépen a hosszabb szecskahossz elérése érdekében mindössze a szecskázó kések darabszámát kellett megfelezni az eredeti 24-ről 12-re. Az energiaültetvény betakarító adapteren a levágandó állomány bevezetését felső, oldalsó terelőcsövek, illetve középső, előre kinyúló és hidraulikusan emelhető terelő segíti. Az adapter „lelke” két függőleges tengelyen elhelyezett fûrészkorong, a zavarmentes terménytovábbításról az ezek fölött elhelyezett rugós kialakítású bedobóujjak gondoskodnak. A levágott anyag ezek után az adapter továbbító hengereihez kerül, ami azt egyenes a JAGUAR behúzó hengereihez vezeti.





A Manax Kft. 2007 óta rendelkezik ezzel a speciális adapterrel. Az eltelt időszakban évente 350-400 hektáron nyújtottak szolgáltatást fásszárú energetikai növény betakarításához. Ügyfeleik döntő többsége a Dunántúl déli, dél-keleti területén rendelkezik nyár és fûz ültetvényekkel. Ezzel a szolgáltatással a silózónak a tavaszi és őszi időszakot követően januárban és februárban szintén munkát tudnak biztosítani, ezáltal növekszik a gép gazdaságossága.



Forrás: www.axial.hu  

 

 

 

Spirit Strip-Till Franciaországban



Az Agritechnika kiállítás óta a Väderstad Strip-Till prototípus vetőgépét nagy érdeklődés övezi a gazdálkodók körében. Azóta a fejlesztő munka folyamatosan tart és több tesztgépet szereltek fel Strip-Till technológiára alkalmas mûvelőeszköz rendszerrel.




 



Ahogy kitavaszodott Franciaországban, elindult a Spirit Strip-Till vetőgép tesztje Champagne tartományban nem messze Troyes-től. A próba közben a mûvelési mélységet folyamatosan változtatták, kontrolként pedig a tábla egy részét Rapid, valamint hagyományos Spirit vetőgép vetette el. A három különböző technológiával vetett állományt külön fogják betakarítani és dönteni arról, hogy melyik módszer a legígéretesebb.



A tavaszi vetési szezon igen rövid a kontinensen, de a kísérletnek óriási jelentősége van a jövőbeni fejlesztések szempontjából.



A gépet kipróbáló Benoit Darnet igen pozitívan nyilatkozott a Väderstad Spirit Strip-Tillage vetőgépről.



”Úgy hiszem, hogy ez a technológia nagy fontossággal bír a francia gazdálkodók számára. A munka minősége rendkívül lenyûgöző és úgy látszik, hogy egy kb. 20 cm-es mûvelési mélység optimális számunkra. Úgy tûnik, hogy a kombinált vetőgép vontatásához ésszerû vonóerőigény szükséges, ami igazán jó hír”, mondja Benoit Darnet.

 

 








A vetési és mûtrágyázási mélységet ellenőrzik balról jobbra: Benoit Darnet, Crister Stark, Joël Plançon, Fabrice Magisson és Sébastien Grosmaire.

 

 








Tavaszi vetés, az őszi búzát károsító jelentős téli fagyok miatt. A Strip-Till kések végzik el a 43 % agyagtartalmú talaj lazítását és a mûtrágya lehelyezését. A mûvelési mélység kb. 20 cm.

 

 

 

Techagro – bemutatkozott az új Zetor modell



Viszonylag rövid időn belül a cseh gépgyártó számos új erőgépet mutatott be, melyek közül az egyik a Zetor Forterra HSX 135. Az új 16 szelepes motorral szerelt erőgép a német DLG tesztjén az egyik legmagasabb pontszámot érte el.



 Ez a négyhengeres kategóriában az egyik leggazdaságosabb és leghatékonyabb üzemanyag-felhasználású traktorok közé emeli. A Techagro kiállítás jó alkalmat biztosított a HSX bemutatására. A tömeggyártás várhatóan 2012 júniusától kezdődik.



További információk

 




 

Vicon zöldtakarmány gépsor bemutató körút – 2012



A Kverneland Hungaria Kft. zöldtakarmány betakarítás gépeinek országos bemutató körútján mutatja be a rendkívül széles kínálatuk egy-egy reprezentatív modelljét.



A több helyszínes bemutatónk a következő munkagépek lesznek láthatóak:



Vicon CM2400 tárcsás fûkasza

Vicon Andex 464 rendképző

Vicon Fanex 463 rendterítő

Vicon RF3225 RNT fixkamrás bálázó

Vicon RV4116 FNT változókamrás bálázó

Vicon BW2400 bálacsomagoló

Kverneland 853 bálabontó



További információk a bemutatóról

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!