Gabonapiac

Agro Napló
VSZT közlemény: a tavaszi hibridvetõmag-ellátással kapcsolatbanMi van a hó alatt?A februári USDA becslésekben ismételten fölfele korrigálták a világ 2011 évi búzatermését


VSZT közlemény: a tavaszi hibridvetőmag-ellátással kapcsolatban



A hazai piacot hibridkukorica és napraforgó vetőmaggal ellátó nemesítő/fajtatulajdonos cégek 2012. február 22-i ülésükön áttekintették a tavaszi vetőmagellátás helyzetét, a rendelkezésre álló készleteket a várható vetőmagigények tükrében.



A megbeszélésen megerősítést nyert a Vetőmag Szövetség és Terméktanács által kiadott korábbi tájékoztatás, mely szerint a hazai forgalmazók ki tudják szolgálni a hazai piacot elegendő mennyiségû vetőmaggal, de a relatíve alacsony készletek miatt egyes hibridek már jelenleg sem elérhetők, illetve további hiányra is fel kell készülni.



A hazai vetőmag-forgalmazók továbbra is abban érdekeltek, hogy a magyar termelőket a legjobb genetikájú, kívánt hibrid összetételû, kiváló minőségû vetőmaggal lássák el.

 

A jelenlegi helyzetet a hazai forgalmazóktól független objektív okok idézték elő:

A hazai hibridvetőmag-piaci ellátás szoros összefüggésben van a világon, és különösképpen Európában rendelkezésre álló vetőmagkészletekkel. Az idei vetésekhez Európában a korábbi évekhez képest kevesebb hibrid-, és különösen hibridkukorica vetőmag áll rendelkezésre. Ennek okai elsősorban a közép-kelet-európai régióban várható vetésterületek növekedésében, valamint a Nyugat-Európában tapasztalt gyengébb vetőmag-előállításban keresendők.



A tavalyi magas terménypiaci árak lehetővé teszik a termelők számára, hogy az idei évben többet fordítsanak az input anyagok beszerzésére. Az eddig beérkezett rendelések alapján elmondható, hogy a vetőmagvásárlások tekintetében a termelői igények a vártnál lényegesen nagyobb mértékben tolódtak el nagyobb értékû, ill. prémium kategóriás vetőmagok irányába, amely szintén hiányhelyzetet idézett elő egyes hibridekből.



Felhívjuk a termelők figyelmét, hogy minél hamarabb jelezzék vetőmagigényüket a forgalmazójuk felé, valamint készüljenek fel arra, hogy egyes hibridekből már esetleg nincsen elérhető vetőmag a piacon.



 

 


 

Mi van a hó alatt?



Február elejére megérkezett a nagyon várt hótakaró a gabonatáblákra. Az enyhe decemberi és január eleji időjárás miatt lehetett izgulni, hogy alakulnak a vetéseink állapota.



Az őszi vetések állapota az elmúlt években tapasztalt növény fejlettségi átlagánál jelentősen gyengébb volt. Sajnos csak búza esetében 17% kapott jó, 31% közepes minősítést. Repce esetében 19% kapott jó és 25% kapott közepes minősítést.

Ezek a számok számukra teljesen lehangolóak voltak, csak bízni lehet, hogy javul a helyzet tavaszra.



Nyugat-Európa gabonapiacain január közepétől fokozatosan emelkednek az árak, a búza 210 euro/tonna francia kikötőbe szállítva, a kukorica 200 euro/tonna. Az EU-s gabonaárak magasabbak az USA árakhoz képest. Nagyon leegyszerûsítve: az amerikai búzaárak az „olcsó” árszintben tartózkodtak 2011. 4. negyedévben. A két piac árai, a statisztikák szerint is, egy idő után mindig közelítettek egymáshoz, most az USA árak közelítenek az EU-s árakhoz. Fundamentumban győzött a francia-német 10%-os kalászos terméskiesés, szemben az orosz-ukrán óriási méretû gabona-kiszállításokkal szemben! A 290-300 Ft-os euró árak kedveznek a gabonatermesztőknek, ha a terményeik értékesítéséről van szó, de az input anyagok beszerzésénél kedvezőtlen hatás mutatkozik.



Gabona-áremelkedés okai:



1. Az európai hótakaró viszonylag jónak bizonyult, de több országból jönnek fagykár hírek (lengyel, francia). Ugyanakkor az Ibériai-félszigeten a csapadék hiánya fog terméskiesést okozni. Ezt a szaksajtó nagyon jól fel is erősíti.



2. Az európai szállításokat a fekete-tengeri régióban a kemény hideg hátráltatta. A legfrissebb USDA jelentés szerint a 2011-12-es gazdasági évben a világ búzatermése 693 millió tonna körül alakulhat, ez a becsült 680 millió tonnás felhasználás mellett 213 millió tonnás év végi készleteket jelent. Kukorica esetében a 868 millió tonnás termés a 864 millió tonnás felhasználási szint mellett 125 millió tonnás év végi készleteket eredményez.



3. Valószínûsíthető, hogy a „makroisták”-pénügyi alapok és az „indexisták” vételi pozíciókat nyitnak a világ gabonapiacain a szénhidrogének áremelkedése miatt.

 

 

 






A februári USDA becslésekben ismételten fölfele korrigálták a világ 2011 évi búzatermését, amely így megközelíti a 693 millió tonnát. A világ várható búza felhasználása is nőtt az előző évekhez képest és eléri a 680,5 millió tonnát, de már most látszik, hogy magas átmenő készletekkel kezdjük az új szezont. A 213 millió tonna zárókészlet meglehetősen magasnak titulálható.



Itthon sem panaszkodhatunk a termésre, a valamivel több, mint 4 millió tonna, jó közepes termésnek mondható. Hazai felhasználásunk azonban várhatóan ebben a szezonban sem fog nőni, nem haladja meg a 2,43 millió tonnát, így várhatóan bőven marad búza, még betakarításkor is, a raktárakban.



Noha sokan úgy gondolják, hogy kiváló volt a gabonaexportunk, a hivatalos statisztikai adatok szerint, júliustól novemberig mindössze 810 ezer tonna búza hagyta el az országot, ami az elmúlt 5 év legalacsonyabb mennyisége és mindez annak ellenére, hogy a forintárfolyam igen kedvezett az exportnak. Igaz komoly hátrányt jelentett az, hogy a betakarítást követően a Duna hajózhatósága egyre romlott és a termelői eladási kedv is hiányzott, vagy az eladási és vételi árak nem találkoztak. A zárókészlet, a körülményektől függően 500-600 ezer tonna is lehet, mert jelen számítások szerint úgy tûnik, hogy ebben a gazdasági évben jó, ha az 1,5-1,6 millió tonnát eléri a búzakivitel. A szokottnál nagyobb zárókészlet nem okozhat gondokat, de természetesen ez csak akkor igaz, ha a termelők finanszírozni tudják a tárolást is.



Kukoricából a februári USDA becslések közel 4 millió tonnával visszakorrigálták a világ kukorica termését, 864 millió tonnára. A rekordtermés ellenére, a megnövekedett igény miatt (868 millió tonna) a készletek tovább fogynak, és alig fogják elérni a 125 millió tonnát.



Itthon jó termésünk volt kukoricából és a hazai felhasználás is legalább 300 ezer tonnával fog nőni ebben a gazdasági évben, a Pannonia Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanol üzemének beindulása miatt. Annak ellenére, hogy meglehetősen magas export árualappal rendelkezünk, a búzához hasonlóan a kukoricaexport is a megszokottnál gyengébben teljesített. A gazdasági év első 5 hónapjában mindössze 960 ezer tonna kukoricát szállítottunk ki. Ezzel szemben az elmúlt években november végéig a kivitel mindig elérte az 1,3-1,4 millió tonnát. Azt azért még nem lehet kizárni, hogy a novemberig tapasztalt lanyha kivitellel szemben tavasszal lesz élénkülés a piacon.



A teljes gabonaexport tehát alacsonyabb volt az átlagnál, mintegy 2,14 millió tonna. A gabonák közül egyedül az árpa értékesítése volt meglepően jó: öt hónap alatt 342 ezer tonnát exportáltunk.



Az előrejelzések azt mutatják, hogy az új termésig kiegyensúlyozott lesz a gabonaellátás, ellentétben az előző évvel, amikor búzából is, kukoricából is szûk esztendő volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?