Jó minőségű tavaszi kalászos vetőmagokat vethetnek a gazdák

Agro Napló
Elegendő mennyiségű, jó minőségű tavaszi kalászos vetőmag áll a gazdálkodók rendelkezésére a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) adatai szerint. A szervezet a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira egységesen nettó 157.000 forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé.

A tavaszi árpa szaporítóterület jelentős, mintegy 27 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbihoz képest. A vetőmagszaporításokban a 7.000 tonnát is meghaladta a tényleges termés, és a várható fémzárolt mennyiség biztosítani tudja az akár 100 százalékos felújítási szintet is, ismertette Perczel Péter. A VSZT Kalászos és Nagymagvú Hüvelyes Növények Szekcióbizottságának elnöke kifejtette: a jelenlegi alacsony gabonapiaci árak ugyanakkor nem kedveznek a fémzárolt vetőmag használatnak. Pedig a piacképes minőségi árualap előállításának, a nyomon követhetőség biztosításának egyik, nagyon fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata. Kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtatisztaságot és a használati értéket, hangsúlyozta Perczel Péter.

Az év végén a tavaszi kalászos vetőmag iránti keresletet tovább csökkentette az őszi kultúrák elhúzódó betakarítása és az őszi talajmunkák csúszása is. Tovább erősödött az a tendencia, hogy a tavaszi árpa fajtákat ősszel vetették el, ezzel párhuzamosan fokozódó igény van a „járó típusú fajtákra”, melyek ősszel és tavasszal egyaránt vethetőek. A vetőmagszaporítások termésátlaga jelentősen meghaladta a tavalyi eredményeket, növényegészségügyi problémákkal nem kellett számolni. A feldolgozott vetőmagok minősége általánosságban jó, minőségi engedményezésre nem kell számítani. A betakarított vetőmagtermések vonatkozásában jelentősebb minőségi problémákról nem érkeztek jelzések, így a rendelkezésre álló készletek elegendőek lesznek a tavaszi vetésekhez.

Zab esetében a 700 hektárt kis mértékben meghaladó vetőmagszaporító területről várhatóan 2.200 tonna körüli fémzárolt vetőmag készlettel számol a VSZT, amely volumenét tekintve hasonló az előző évekhez, és marad a kismértékű piaci keresleti helyzet is. Az ókészletek mennyisége az előző évek szintjén alakul, vetőmagminőségi problémákra nem kell számítani, a zab esetében is elegendőek lesznek a vetőmagkészletek.

Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta: a szakbizottság határozott a tájékoztató ár kialakításáról. A várható piaci körülmények figyelembevételével a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira egységesen 157.000 Ft/tonna + ÁFA tájékoztató árat tett közzé. Ez zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

A bizottság azon a véleményen van, hogy a tájékoztató ár meghirdetése mértékadó jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával kapcsolatos termékpálya szereplőinek, hogy a vetőmaggal való foglalatosság olyan szükséges tevékenység, mely a biológiai alapok folyamatos biztosításával nélkülözhetetlen eszköze a mezőgazdasági termelésnek, s ezen keresztül a végfelhasználók érdekeit szolgálja. A tájékoztató ár fontos jelzés a vetőmag-szaporítók felé, hogy készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék, biztosítva a gazdálkodók számára szükséges mennyiségű vetőmagkészletet.

Fotó: VSZT

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!