2024. április 29. hétfő Péter

Bálázzon Ön is a megújult Vicon bálázók egyikével!

Agro Napló
Bár a bálázási szezon még kicsit várat magára, de a gondos gazda már a téli idõszakban felméri a bálázó állapotát, és eldönti, hogy érdemes-e felújítani a gépét, vagy egy új gép vásárlása lesz a költséghatékonyabb megoldás. Ez utóbbi esetben nyújt segítséget, a Vicon megújult bálázó sora, melybõl ki-ki megtalálhatja a maga számára legmegfelelõbb körbálázót.  


Az első a fixkamrás bálázók sorában az RF 3120 típus, mely kompakt kialakításával ideális választás lehet kisebb gazdaságok számára. Láncos-léces kialakításából adódóan a kamra teljesen zárt, minek köszönhetően a terményveszteség mértéke minimális. Ujjas továbbító rendszere (raffer) kiválóan továbbítja az 1,7 méteres rendfelszedőtől a terményt a bálakamrába, ahol a már említett láncos-léces kialakítás kíméletesen kezdi meg a bála formázását. A bála elkészültét az Alpha kezelőegység jelzi a kezelőnek, majd automatikus vagy manuális módban elindul a kötözés, mely történhet madzaggal vagy hálóval. Az előbb felsoroltakat figyelembe véve elmondható, hogy a „legkisebb” bálázó mindazt tudja, amit a nagyok! Alacsony teljesítményigényének köszönhetően a bálázó akár egy 60 Le-s traktorral is üzemeltethető.

 

 


RF 3120 bálázó

 

 

A következő a sorban az RF 3225-s modellcsalád, mely széles kínálatából mindenki megtalálja a saját igényének legmegfelelőbb bálázót. A bálázók ujjas továbbítóval és rotoros anyagtovábbító egységgel egyaránt választhatóak, az előbbi 2 m-es, az utóbbi 2,2 m-s rendfelszedővel van ellátva. A rotor 400 mm átmérőjû, ami az anyag típusától függetlenül tökéletes terményadagolást biztosít. Az anyag áramlását segíti a rendfelszedő viszonylag kis átmérője, a bedobó ujjak nagy sebességû forgása, és csekély, mindössze 60 mm-es távolsága, minek köszönhetően a legtörekesebb szalmát is felszedi a talajról. A nagy átmérőjû rendleszorító henger alapfelszereltség az összes rotoros és szeletelőkéses bálázón, mely előtömöríti a még renden elhelyezkedő terményt, ezzel segítve az egyenletes terményáramlást. Az RF 3225-s modellek legfontosabb sajátossága a kombinált kamra kialakítás. A rendszer tömörítő hengereket alkalmaz a front szegmensben, és láncos-léces kialakítást a bálakamra ajtóban. A kombinált rendszer magában hordozza mindkét rendszer előnyös tulajdonságait, ami tökéletes anyagkezelést, tömör, nagy sûrûségû bálák készítését teszi lehetővé száraz és nedves termény körülmények között egyaránt. A láncos-léces kialakítás egész korai, és biztos bálaforgatást tesz lehetővé, míg a front hengerek az alakhelyes és tömör bálák létrehozásában játszanak fontos szerepet.



A Vicon fixkamrás bálázó kínálatának csúcsa az RF 3325-s modellcsalád, mely kifejezetten nedves szenázs körülményekre lett kifejlesztve. A 17 bordázott tömörítő henger a belső támasztó tárcsákkal, az 1 ¼-es láncok, a kenhető tömörítő csapágyak, és a lánckenés mind-mind a hosszú élettartamot garantálják. Míg a Drop floor rendszer megkönnyíti a kezelő életét, amikor is eltömődik a bálázó. A kezelőegységen egy gomb megnyomásával leereszthető a rotor alatti fenéklemez, majd a kardántengely újraindításával az eltömődést okozó termény a kamrába jut, majd egy gomb megnyomásával visszazáródik a fenéklemez, és folytatódhat a bálázás. Az RF 3325 széria csak rotoros és szeletelőkéses változatban rendelhető, mindkét változat széles, 2,2 m-es rendfelszedővel van ellátva, 5 sorban elhelyezkedő bedobó ujjakkal.



A Vicon RV típusjelû változókamrás bálázói 3 hengert kombinálnak 5 db széles (200 mm) hevederrel. Ez a párosítás biztos bálakezdést és bálaforgatást tesz lehetővé, minimális anyagveszteség mellett, még extrém száraz körülmények között is. A bálakezdésnél a hengerek és hevederek egyfajta elő kamraként mûködnek, beállítástól függően így készíthető lazább vagy kemény szerkezetû bálamag. A Vicon által alkalmazott proporcionális szeleppel a bálán belül három elkülönülő zóna hozható létre, mindegyike szabályozható átmérővel és nyomással, mellyel Ön a saját igényeinek megfelelően alakíthatja ki a bála szerkezetét. A Vicon változókamrás bálázói két családba tartoznak, az egyikbe az RV 4116-os és az RV 4118-as tartozik.

 

Előbbi 0,6 m-től 1,65 m-ig, míg az utóbbi 0,6 m-től 1,85 m-ig készít bálákat, tetszés szerinti beállítással, fokozatmentesen. A Vicon száraz termény bálázásához ajánlja az RV 4100-s szériát. Ez a két modell ellátható rotoros illetve ujjas továbbító egységgel 2 illetve 2,2 m-es rendfelszedővel. A Vicon másik változókamrás családjába az RV 4216-os és az RV 4220-as bálázói tartoznak, 0,6 m-től 1,65 és 2 m-es elérhető legnagyobb bálaátmérővel. Az RV 4100-as szériával szemben az RV 4200-as széria nedves termény bálázására is alkalmas, ezért ezen modellek szeletelőkésekkel is elláthatóak. Tömörítő rendszerüket tekintve is markáns különbség mutatkozik a két széria között, ami a hevederek elrendezésén túl a hidraulikus munkahengerek, feszítőkarok és a feszítőrugók elhelyezkedésében mutatkoznak meg.

 


RV bálázó 4216



Az RF 3120-s bálázón kívül a Vicon palettájában szereplő összes bálázó ellátható, a már jól ismert Focus kezelőegységgel, melyet a Kverneland csoport által gyártott többi gépen is alkalmaznak. Vagy is, ha a későbbiekben vásárol egy másik Kverneland gépet, nem szükséges hozzá vásárolni kezelőegységet, hiszen a meglévővel üzemeltethető lesz a gép. Az RV 4200-s széria teljes mértékben Iso kompatibilis, ezért ha Önnek Iso kompatibilis traktora van, akkor a bálázó üzemeltethető lesz a traktor termináljáról, így megspórolható a kezelőegység ára. Ellenkező esetben ez a bálázó is ellátható Focus kezelőegységgel, illetve a Kverneland csoport legújabb fejlesztésû IsoMatch Tellus kezelőegységével.

 

 


IsoMatch Tellus kezelőegység

 

 

Az IsoMatch Tellus egy új, virtuális kezelőegység, mely két, egymás alatt elhelyezkedő színes, érintőképernyős kijelzőt foglal magába. Programozhatósága lévén egyéb eszköz is csatlakoztatható hozzá, mint például egy kamera, mellyel ellenőrizhetjük az elkészült bálát. Így például a bálázó funkcióit a felső, míg a kamera által küldött képet az alsó kijelzőn követhetjük nyomon.



Essék bármely bálázóra a választása a fentiekben leírtak közül, egyben biztos lehet, ha a Vicon bálázói mellett dönt, a minőség és a megbízhatóság mellett tette le a voksát.

 



 

Mészáros Rajmund

Kverneland Group Hungária Kft.

5008 Szolnok, Karinthy út 63.

Tel.: +36-56/527-015

Mobil: +36-30/681-8008

Fax: +36-56/527-019

E-mail: info@kvernelandgroup.hu  

Web: www.kvernelandgroup.com  

 


Nagyításhoz katt a táblázatra

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!