Az AGRO.bio a környezettudatos gazdálkodás elkötelezettje

Agro Napló
Az AGROmashEXPO kiállításon mutatta be az AGRO.bio Hungary Kft. a BactoFil S JET készüléket, amely új dimenzióba helyezi a vetést – a vetõgépekre szerelhetõ berendezés ugyanis a vetéssel egy menetben teszi lehetõvé a BactoFil talajbaktérium készítmény, illetve bármilyen granulátum és a gyomirtó szer kijuttatását. A gyomirtó szer egyidejû kijuttatása azon kívül, hogy felszabadítja a permetezõgépet (megtakarítva ezáltal a külön munkamenet költségét), a gyomirtó permetezés kisebb környezeti kockázatú és fokozott szóráspontosságú elvégzését teszi lehetõvé.  

A BactoFil JET készülék kifejlesztője és gyártója a Farmcenter Kft., amely e termékéért megkapta a kiállítás hazai innovációs oklevelét. A környezettudatos technológia viszonylag kis ráfordítással és kis odafigyeléssel igen jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a gazdálkodóknak. A vegyszer- és üzemanyag-megtakarítás természetesen nem csak a gazdaságos termesztés elemei, de a környezet terhelését is csökkentik. A BactoFil S JET készülék gyakorlatilag bármilyen típusú vetőgépre szerelhető.



Az AGRO.bio Hungary Kft. egyébként bő tíz éve azzal a céllal alakult, hogy minél szélesebb körben megismertesse és elterjessze a BactoFil® mikrobiológiai termékcsalád használatát – amely szabadalommal védett terméket mintegy 15 éves kutató- és fejlesztőmunka során hozták létre magyar mikrobiológusok. A termékcsalád a hazai piaci bevezetést követően rövid időn belül vezető termékké vált a mikrobiológiai talajerő-pótló készítmények sorában. A folyamatosan növekvő eredmények hátterében a termék innovatív jellege mellett, a minőség-ellenőrzéssel és a folyamatos termékfejlesztéssel szemben támasztott szigorú követelmények állnak.



Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója egy forradalmian új GPS-támogatott talajvizsgálati módszert és berendezést is bemutatott, amely korábban nem volt elérhető, viszont rendkívül fontos információt ad a talaj állapotáról. Partnercégük, az AgroForce International Kft. tevékenysége szintén része az ő tanácsadásuknak, a BactoFil technológiának. Közösen létesítenek a termelővel többéves szerződéses kapcsolatot, ahol a talajmintavételezés, a vizsgálat és a szaktanácsadás egyaránt folyamatos – így akarnak éveken keresztül odafigyelni a realizálásra, a költségoptimalizálásra. Sokszor a termelők maguk sem tudják, milyen állapotú a talajuk, a mintavételezés során olyan plusz információhoz juthatnak, amellyel bővíthetik a talajmûvelő tájékozottságukat – ennek megfelelően a tápanyag-ellátásban, illetve -visszapótlásban is tudnak másképp gondolkozni, mint eddig. A mintavétel a komplett megoldáshoz segít alternatívákat kínálni. A talaj szerkezetéről, állapotáról és tulajdonságairól szerzett információk által a talajmûvelés költségei akár több tízezer forinttal csökkenthetők hektáronként.



Az igazgató röviden szólt arról is, hogy a márciusban kezdődő roadshow-jukon több helyszínen várja az érdeklődőket.

 


 



Legyen Ön is fültanúja 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!