Páncélozott hadtest a talajon, avagy mi kerüljön a munkagépek mûvelõelemeire?

Agro Napló
Akik még nem vettek részt mezõgazdasági munkafolyamatokban, azt gondolhatják, hogy a szántóföldeken a munka dandárja befejezõdött a gabonafélék betakarításával. Ez a valóságban közel sem így van.


A mezőgazdasági munkák körforgásában évről évre hasonló munkamûveletek követik egymást. Minden egyes munkafolyamat amely lezárja az előzőt, tudatos előkészítése a következőnek. A betakarított termény után maradt tarlók elmunkálása már az új vetemény magágyának előkészítése.



A betakarítást közvetlenül követő talajmunkák célja, hogy eltüntessék a meglévő szármaradványokat, egyúttal megőrizzék a talajban lévő nedvességtartalmat azáltal, hogy az gyökereken és a meglévő szárakon keresztül kipárologhasson. A beforgatott szármaradványok talajba kerülésével újra megélénkül a talajélet, biológiai folyamatok sora indul el a lebontás kapcsán. Emellett ezen munkák további jelentősége, hogy a gyomnövények elszaporodását és sarjadását is megakadályozzuk vele.

 



Milyen gépekkel érdemes nekikezdeni ilyen munkamûveleteknek? Manapság több igen korszerû munkagép található a piacon, melyek hatékonysága és kihasználhatósága egyre jobb eredményeket mutat, de alapvetően forgatásos és lazításos technológiákat sorakoztatnak fel, illetve a mûvelőelemeik. A kulcsszavak, amelyekre fókuszálunk: a mûvelőelemek minősége.



Előző kiadványunkban a betakarítógépek alkatrészeinek minőségéről publikáltunk pár hasznos alapelvet, most ezen gondolat mentén összegyûjtöttünk pár szempontot, segítségképpen, hogy hogyan is vásároljuk meg a szükséges kopórészeket ekéinkhez, lazítóinkhoz, szántóföldi kultivátorainkhoz.



Bármilyen talajmûvelő eszközt is üzemeltetünk, be kell tartanunk azon szabályokat, melyek a motoros gépekre is vonatkoznak, miszerint a folyamatos és gondos karbantartás megmutatkozik a munka minőségében, illetve az üzembiztonságban. A talajmûvelések esetében is fontos, hogy megkezdett munkamûveleteket a megfelelő időben tudjuk elvégezni, mely célunkban nem segít ha sok olyan meghibásodás akadályozza a munkánkat, amely előrelátható lett volna, és több esetben elkerülhető is. A kopórészek elhasználtsága kihatással van a munkamûveletre, a lazítás vagy forgatás, keverés minőségére, illetve a vontatáshoz szükséges erő kapcsán befolyásolja az üzemanyagfogyasztást is.



Munkagépeinket a bevetés előtt legalább néhány héttel célszerû felmérni, alaposan ellenőrizni a kopóelemeket, illetve amit sokan elfelejtenek, a vázrészeket is. A vázelemek és komplett főegységek ellenőrzésének azért tulajdonítunk különösen nagy szerepet, mivel az alkatrészforgalmazók ezen egységekből korlátozott, vagy igen minimális mennyiségeket tartanak raktáron. Ennek oka, hogy a vázelemek meghibásodása nem szokványos, és nem kiszámítható. Tudni kell azt is, hogy a gépek gyártói is sokkal leterheltebbek szezonban, így egy-egy vázelem azonnali, sürgős megrendelése sok esetben nem is lehetséges, mivel a gyártási sorok és feladatok előre programozottak, így az egyedi igényeket szinte lehetetlen szezonban kiszolgálni. A kopórészek ellátása Magyarországon igen jónak mondható. A kereskedők a felmérések szerint nagy hangsúlyt fektetnek a talajmûvelő alkatrészekre, így ezek beszerzése jóval egyszerûbb. A kínálat igazán sokszínû, a piacon megtalálható az eredeti márkajelzésû pótrészek mellett számtalan egyéb kivitel is, melyek minőségéről feltétlenül tájékozódjunk, mielőtt jól bevásárolunk. Az eredeti kopórészekről általánosan annyi elmondható, hogy azok vagy a gyártónál készülnek, vagy a gyártó egyedi elvárása alapján szakosodott cégek készítik ezeket. Egy biztos, a minőségellenőrzés, és az elvárt paraméterek (anyagminőség, méretpontosság) megléte ezeknél 100%-ban biztosított, és többszörösen ellenőrzött, hiszen a gépgyártó, nem engedheti meg, hogy a saját neve alatt forgalomba hozott elemek a felhasználás során negatív megítélést kapjon, mivel azzal a gép hírnevét is csorbítaná. A megfelelő minőséghez persze egy magasabb árszint is párosul, de a termékek „jóárasítására” vannak lehetőségek. A gyártók és a kereskedők célja, hogy csökkentsék a szezonban kialakuló igen nagy leterhelést a rendszerükön, és ennek egyik módja, hogy különböző előrendelési lehetőségekkel az alkatrészek értékesítésének szezonját előrébb hozzák, mikor is a vásárlók komolyabb kedvezményeket kaphatnak ha előre, vagy már az éppen lejárt szezon után azonnal megvásárolják a szükséges kopórészcsomagot. Ezek kihasználásával, az előre gondolkodással a főegységek és a kopórészek is a megfelelő időben jóval kedvezőbb árakon szerezhetőek be. Ilyen feltételekkel kompromisszum köthető a tárcsalapok, ekealkatrészek, grubber és lazítóalkatrészek tekintetében, és eredeti páncéllal vértezhetjük fel a gépeinket.

 

 


 

 





Amennyiben mégsem az eredeti termékek mellett voksolunk, akkor is érdemes olyan alternatív terméket választani, amely neves gyártótól származik, hiszen ez is biztosíték a termék minőségére. A nagyobb forgalmazók kínálatában ezen termékek is megtalálhatók, egyes esetekben akár 20–30% árelőnyt is biztosítva. Ezeket kell összehasonlítanunk, külön figyelmet fordítva a gyári akciókra, melyek segítségével az említett különbségek már jóval kisebb százalékot mutatnak. Az élettartamot megjósolni bármilyen minőségről is beszélünk, kockázatos. Hiszen a talajjal érintkező alkatrészek kopása nagymértékben függ az adott terület talajtípusától, a korábbi munkamûveletektől, a csapadékmennyiségtől és ezáltal a talaj koptató hatásától. Nem véletlen, hogy mivel gyorsan kopó alkatrészekről beszélünk, a gyártók sem tudnak garanciát vállalni ezek élettartamára, hiszen ez nem kizárólag a termékek minőségétől függ. Amennyiben az adott alkatrész rendelkezik a megfelelő anyagminőségi előírásokkal, megfelelően és tökéletesen mûködhet, de a munkába állás után az üzemeltetés körülményei határozzák meg az élettartamát. Vásárlás előtt érdemes információt kérni az értékesítőktől a termékekről, majd ezután dönteni a márkázott és a névtelen, vagy akár a nem eredeti de jó nevû termékek között. Tartsuk szem előtt azonban, hogy egy kiemelkedő minőségû termék nem véletlenül magasabb árfekvésû, emögött egy fejlett gyártási technológia és a hozzáadott szaktudás áll, és ez biztosítja a termék helyét a felső kategóriában. Feltehetjük a kérdést magunknak: a drágább termék jobb? Nos, a hazai alkatrészkínálatot megfigyelve állíthatjuk, igen, a magasabb árfekvés a munkagép kopóalkatrészek tekintetében manapság magasabb minőségi szintet hordoz. Lehet az tárcsalap, kormánylemez, vagy szántóvas, legyünk tisztában a kínálattal a piacon, és a saját gazdálkodásunk paramétereihez igazodva szerezzük be a szükséges inputokat.

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 



Koszorus Gábor

A cikk szerzője: Koszorus Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!