Jól vizsgáztak idén az új DuPont-szerek

Agro Napló
Június elején, járva a különbözõ fajta- és növényvédelmi bemutatókat, helyszínenként igencsak nagy eltérésekkel találkoztam mind az idõjárási elõzmények – gondolok itt az eltérõ csapadékmennyiségekre –, mind a növényi kultúrák állapotának tekintetében is.  

Dalmand – a DuPont Juniális második állomása-, rendkívül szerencsés talaj és természeti adottságokkal rendelkezik, illetve a magas szintû technológiák alkalmazása következtében szívet melengető eredményekről tudunk innen mindig beszámolni.

Több új DuPont készítmény hatását figyelhettük meg a kísérleti parcellákon, mely szerek a kukorica-, napraforgó-, a búza- és repcekultúrákban segítették a kiváló eredmények elérését.

A bemutatott technológiák szerves részét képezték a Pioneer fajták és hibridek, valamint tápanyag-gazdálkodási vonalon a Genezis és a Malagrow technológiák váltották be a hozzájuk fûződő reményeket.

 


 

 

Az új DuPont készítményekről:

 

Acanto® Plus:

Az őszi búza, repce és a napraforgó fungicides védelmére több variáció is rendelkezésre áll, az egykezeléses technológiák közül mégis kiemelendő a 2012-től kapható Acanto Plus® nevû készítmény, mely 2012-ben engedélyt kapott napraforgó kultúrában is. Az Acanto® Plus a pikoxistrobin és a ciprokonazol gyári kombinációja. A készítmény formulációjában is új, ami jobb fedettséget, kiváló tapadást és a növényi szövetekbe való bejutást biztosít. A hosszú tartamhatású készítménynek fontos tulajdonsága, hogy a triazol komponens mellett a strobilurin hatóanyag is kiválóan mozog a növényben, így a permetlével nem fedett részeken és a fejlődő hajtásokon mindkét hatóanyag kifejti gombaölő hatását. Az Acanto® Plus jelentős élettani hatással is rendelkezik: ha nincs gombafertőzés a növényállomány akkor is terméstöbbletet eredményez.

 

 




Az Acanto Plus a DuPont vezérterméke lehet napraforgóban

 

Granstar® SuperStar:

A DuPont kalászos gyomirtók legifjabb tagja a Granstar® SuperStar névre hallgató széles hatásspektrumú gyomirtó szer. Három hatóanyag, a tribenuron-metil, tifenszulfuron-metil és a fluroxipir kombinációja. E három hatóanyag optimális aránya biztosítja, hogy a Granstar® SuperStar minden gyomösszetétel esetében hatékony legyen a kétszikû gyomnövények széles skálája ellen, beleértve a mezei acatot, ragadós galajt, valamint a gyakran későn kelő herbicidtoleráns árvakelésû napraforgót is. A gyomnövényekben a hatóanyagok gyorsan transzlokálódnak, a gyomnövények növekedése néhány órán belül leáll, így ezután már nem tudnak versenyezni a kultúrnövénnyel. Mindhárom hatóanyag rendkívül szelektív a kalászosokban, így biztonságosan alkalmazható a zászlóslevél megjelenéséig. A készítmény további előnyös tulajdonsága, hogy mindhárom hatóanyag lebomlik a tenyészidő során, így nem jelent problémát a vetésváltásban.

 

Arigo™ Pack

Egyszerû gyomirtást produkál kukoricában az Arigo™ Pack névre keresztelt készítmény, mely az egyszerûsége mellett jó gyomirtó hatást és rugalmas kijuttatási időszakot tesz lehetővé. Hatékonyabb a fûfélék és az általános magról kelő kétszikû gyomnövények ellen, egyszerû, egymenetes gyomirtást lehetővé téve. A kijuttatási időszaka hosszú, mely megkönnyíti a felhasználását. Kétféle hatásmódú, nagy mennyiségû hatóanyag segítségével hosszan tarthatjuk tisztán a területet. A kijuttatást követő csapadékos időszak még tovább nyújtja a szer hatástartamát.

 

Principal® Plus

Kukoricában a korai posztemergenstől a késői posztemergens készítményekig széles kínálattal szolgálja ki a DuPont a termelőket.

A gyakorlatban a kukorica területeken legtöbbször vegyes gyomnövény-populációk fordulnak elő. Az ilyen gyomirtási problémákra nem könnyû megoldásokat találni, talán éppen ez az oka annak, hogy a legtöbb szakember több hatóanyagot és technológiát alkalmaz a lehető legjobb, hatékony gyomirtás megvalósítására.

Az idén mintegy 90 000 hektár területen alkalmazott Principal® Plus és Principal® Plus Gold kukorica gyomirtó szerek egyértelmûen az év sláger kukorica gyomirtói, hiszen alkalmazásuk megoldást jelent a vegyes gyomnövény összetételû területek gyomirtására.

 

 


A Principal® Plus az év sláger gyomirtója

 

g. a.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?