Hír-Mix

Agro Napló
FÓKUSZBAN az állattenyésztésHat darab új TUCANO a sorban Horvát-magyar fiatal gazda együttmûködés Ki lesz az év legjobb repce- és napraforgó- termelõje?MEGFOSZ hírek Új önjáró etetõkocsi az Axiál Kft. kínálatábanVI. Agro-Békés Kft. Nyílt Nap

 

 

 

FÓKUSZBAN az állattenyésztés



A talaj-mikrobiológiai termékek forgalmazásában a szántóföldi növénytermesztés- és a kertészet terén több, mint 1 millió hektáros felhasználási tapasztalattal rendelkező, 11 éves AGRO.bio Hungary Kft. új fókuszpontja az állattenyésztés, hiszen ez az ágazat a szántóföldi növények legnagyobb felvevője. Közismert dolog ma már a szakmában, hogy a cég által forgalmazott BactoFil termékcsalád használatával kialakuló életteli, egészséges talaj jelentősen növeli a terméshozamot. Az is kétségtelen, hogy a BactoFil termékekkel aktivált talajokon termő növények kevesebb kórokozót tartalmaznak és értékesebb beltartalmi mutatókkal rendelkeznek. Ezt az előnyt a legjobban azok az állattartók tudják kihasználni, akik maguknak termesztik a takarmány alapanyagot. A kiváló takarmány alapanyagból azonban nem minden esetben lesz olyan takarmány, amely az elérhető legnagyobb súlygyarapodást vagy tejhozamot biztosítja, hiszen a silótakarmány készítés során kórokozók szaporodhatnak fel és/vagy jelentős tápanyag veszteség keletkezhet. Ennek a problémának a megoldását kínálja idén tavasztól az AGRO.bio Hungary Kft. az állattartók számára az angol Agriprep cég silótakarmány oltóanyagainak a forgalmazásával.

 

 

 





Az Agriprep kiváló oltóanyagaival elérhető az alapanyagokban lévő tápérték legteljesebb kihasználása. Az egészséges, értékes tápanyagokat tartalmazó takarmány döntő mértékben járul hozzá a kiváló genetikai adottságokkal rendelkező állatok húsgyarapodásához és a tehenek magas tejhozamához.



Az istállókban megtelepedő és felszaporodó rovarok betegségeket terjeszthetnek és nagymértékben zavarják az ott élő állatokat. A rovarölőszeres védekezés az intenzív állattenyésztés nélkülözhetetlen technológiai eleme. A hatékony szer mellett megfelelő kijuttató berendezésre is szükség van. A német Mantis cég 30 éve a világ élvonalát képviseli a csúcsminőségû permetező eszközök fejlesztése és gyártása terén. A Rofa nevû készülékük forgalmazásával az AGRO.bio Hungary Kft. további jelentős előny kínál az állattartóknak. Bővebb információ

 

 

 

Hat darab új TUCANO a sorban

Május 4-én hat darab CLAAS TUCANO 440-es kombájnt adott át az Axiál Kft. ünnepélyes keretek között a Hódagro Zrt-nek. 




Az átadáson jelen volt Szabó Lajos, a Hódagró Zrt. elnök-vezérigazgatója és azok a gépkezelők, akik a hamarosan következő szezonban a kombájnokkal dolgozni fognak.

 

A betakarítógépeket Pintér Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezetője, valamint Trunk Mihály, a CLAAS gépüzletág igazgatója adta át a gépkezelők számára, akik a gépeket azonnal birtokba is vették. Rittgasszer Péter a szervizüzletág igazgatóhelyettese, aki egyben a kombájnok szervizmérnöke is, mûszakilag is átadta a kezelők számára a gépeket, akik azokat „lábon” vezették haza egészen Hódmezővásárhelyig, a cég központjáig.



A Hódagró Zrt. elődje, a Hódcsillag Szövetkezet Magyarországon az elsők között vásárolt CLAAS kombájnt a 70-es évek elején. A sort a DOMINATOR 80-asokkal kezdték, majd jöttek a 100-as és 105-ös modellek. A gépcserék folytatódtak a Magyarországon máig is komoly ismertséggel és elismertséggel rendelkező DOMINATOR 106-os és 108-as modellekkel. A CLAAS-nál elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően az újabb gépcserék következményeként már MEGA 208-as és 360-as modellek kerültek a gazdaságba, melyek egy még magasabb szinten szolgálták a betakarítást. Az utolsó típusból 2004 óta hat darab dolgozott a cégnél. Ezeket cserélték most le szintén hat darab TUCANO 440-es modellre. Külön kiemelték, hogy a 80-as DOMINATOR-ból egy még ma is megvan. Kiállítási tárgy lett a több mint 17000 üzemórát teljesített munkaeszközből, dolgozni ugyan már nem dolgoznak vele, de büszkék rá, hogy még beindítható.



A szálastakarmány betakarítását a jó minőség érdekében szintén CLAAS gépekkel végzik. Megtalálható a sorban egy CLAAS JAGUAR 850-es silózó, valamint nagyobb darabszámban CLAAS VARIANT bálázók, kaszák és rendterítők.

 

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 

 

Horvát-magyar fiatal gazda együttmûködés

 

A Horvát Fiatal Gazdák Tanácsa (HUMP) meghívására a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) delegáltja partnerség építő találkozón vett részt Horvátországban 2012. május 13-15. között. A horvát, magyar, szlovén résztvevőkkel lezajlott szakmai program tovább erősíti a Közép-európai Fiatal Gazda Központ – CERYC partnerségi együttmûködést a Régió fiatal gazda szervezetei között, amelyhez a horvát fiatal gazdálkodók a közelmúltban csatlakoztak.



A CERYC partnerséget (www.ceryc.eu) 2007-ben az AGRYA kezdeményezésére a régió fiatal gazda szervezetei hozták létre, amellyel több célt tûztek ki. Egyrészről a résztvevő partnerek – lengyel, szlovák, szlovén, bolgár, román cseh, magyar fiatal gazda szervezetek szoros nemzetközi szervezeti együttmûködésének keretei teremtődtek meg, másrészről a CERYC programok, képzések szervezésével a résztvevő partnerek szervezet-fejlesztéséhez járul hozzá, közösen lebonyolított pályázati programok segítségével.



A program keretében a résztvevők találkoztak a horvát Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőivel. A megbeszélésen szó esett többek között a Fiatal Gazdák Európai Tanácsa (CEJA) és a CERYC keretében végzett szakmai munkáról, a fiatal gazda együttmûködés eddigi eredményeiről és fontosságáról, valamint a 2014. után várható Közös Agrárpolitikáról, amelyben a mezőgazdasági generációváltás kérdése minden eddiginél hangsúlyosabban, meglévő és új elemekkel támogatva jelenik meg. Ebben az időszakban minden bizonnyal már a horvát gazdálkodók is teljes jogú partnerként fognak részt venni, ezért számukra nagyon fontos a tapasztalatok cseréje, ami az előcsatlakozási források hatékony hasznosításához is segítséget nyújthat. A találkozón részt vevők egyetértettek benne, hogy a fiatal gazdálkodók képviselete nemcsak a programok végrehajtása során fontos, hanem már a tervezés, az előkészítés szakaszában igény van javaslataikra, jelenlétükre. Ebben a horvát mezőgazdasági minisztérium támogatásáról biztosította a HUMP képviselőit. A közös európai érdekképviseleti tevékenységben pedig számítanak a magyar fiatal gazda szervezettel való hosszú távú együttmûködésre.

 

 

 

 

Találkozzon az Agro Napló csapatával



Keres-kínál?



Szavazás - Mi legyen a Vesd Bele Magad Program logójában szereplő kisfiú neve



Kentaur 5 G, az új talajfertőtlenítő mikrogranulátum! (Videó)



Vetőmag Szövetség és terméktanács 2012. évi fajtabemutatókat összesítő adatbázisa



SPIRIT NYEREMÉNYJÁTÉK



Axiál-Fendt Ösztöndíjprogram



Sikeresek voltak Londonban a magyar borok

 

 

 

Ki lesz az év legjobb repce- és napraforgó- termelője?

Elindult a Nagy Pictor® Próba, a BASF termésversenye!

 






A BASF által a napokban indított „Nagy Pictor Próba” elnevezésû termésverseny lehetőséget biztosít a napraforgó- és repcetermelők számára, hogy megmutathassák technológiai tudásukat ország-világ előtt. A verseny mindazoknak szól, akik kisebb vagy nagyobb területen napraforgó- és repcetermeléssel foglalkoznak Magyarországon, és büszkék arra, amit a munkájuk során elérnek.



A termelők 2012. június 30-ig regisztrálhatnak a www.pictor.basf.hu weboldalon, a szezon során folyamatosan tölthetnek fel fényképeket, illetve rögzíthetik a termesztéstechnológia elemeire vonatkozó adatokat az erre létrehozott zárt felületen keresztül. Betakarítás után meg kell adniuk a termésre vonatkozó alapadatokat is.



A Nagy Pictor Próba legjobbjainak gazdaságai a BASF jóvoltából bemutatkozhatnak a legnagyobb hazai agrármagazinok hasábjain, a BASF Agroportálján és a Növényvédelmi Tippek magazinban is – fényképes riportok és helyszíni videós interjúk formájában.



Bővebb információ 


 



 

 

 

 

 

MEGFOSZ hírek



Megtartotta a tisztújítás utáni első ülését a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Harsányi Zsolt, az elnökség elnöke felkérésére és az elnökség egyetértésével Kis Pál (Auditker Kft.) elvállalta az elnökség titkára tisztséget. A tisztségviselők a testületben vállalt munkájuk ellátására sok időt, energiát fordítanak, amire tehermentesítési céllal egy külső stáb létrehozása megoldás lehet. Ennek a törekvésnek jegyében hívta meg Harsányi úr bemutatkozásra, esetleg tárgyalásra dr. Medina Viktor urat, a SZIE adjunktusát. A döntést azonban elnapolták, mivel sem Medina úr, sem a testület nem készült fel az alkalmazás módjának és kondícióinak tárgyalására. Egyéb napirendi pontok mellett érintették a kiállításokon való egységes részvétel módját, illetve az ezzel kapcsolatos döntés szükségességét, de olyan alapvető kérdésekben is korszerûsítést határoztak el, mint pl. az Alapszabály módosítása.



Információk: www.megfosz.com  





Az
a MEGFOSZ kizárólagos írott médiája

 

 

 

Új önjáró etetőkocsi az Axiál Kft. kínálatában



2012. május 15-től megkezdte az RMH önjáró takarmánykeverő, -kiosztó kocsik forgalmazását az Axiál Kft. A vontatott takarmánykeverő és kiosztó kocsik terén azonban továbbra is az olasz Supertino márka képviseletét látják el hazánkban. Az izraeli gyártó önjáró gépeinek forgalmazásával a cég a prémium minőséget igénylő, nagy állatlétszámú szarvasmarhatelepek igényeit is ki tudja majd a jövőben szolgálni. A gyártó nevéhez fûződik a legelső önjáró-önrakodó etetőkocsi kigondolása, legyártása, így a legnagyobb gyártási, felhasználói tapasztalat is náluk gyûlt össze.



Túlzás nélkül állítható, hogy az RMH etetőkocsikat minden szarvasmarhatartásban járatos állattenyésztő ismeri, elismeri. Jellemző gépeikre a robosztusság, a részegységek többszörös túlméretezése, ami nagyban segíti, hogy az ágazatra jellemző, sokszor mostoha üzemeltetési körülmények között, fokozott igénybevétel mellett, hosszú távon is megállják a helyüket. Az RMH az önjáró etetőkocsikat 13–30 m3 nagyságú tartállyal kínálja. Emellett vontatott függőleges tengelyû takarmánykiosztó kocsik, stabil takarmánykeverő berendezések, és takarmányszállító kamion felépítmények is szerepelnek kínálatukban.



A gyártó nemcsak gépeiben kínálja a 21. századi technológiát, hanem a FARM MANAGEMENT szoftvercsomaggal teljes megoldást kínál a szarvasmarhatelepeken az etetés irányítására, online ellenőrzésére, a TMR összetevők készletnyilvántartására.

 

Az RMH néhány éve mutatta be a világ legelső teljesen komputervezérelt, önjáró etetőkocsi-sorozatát, a Mixellent gépcsaládot. Ennek a 18 m3-es változatát először május 23-án, Beleden, az Axiál Gyakorlati Akadémiáján mutatta be a forgalmazó az érdeklődőknek, ahol az ország első 10 tejtermelő gazdasága között számon tartott Előre Szövetkezet szarvasmarhatelepén egy gyakorlati bemutató keretein belül volt lehetőségük közelebbről is megismerni a gépet és mûködését, valamint megtapasztalni az általa nyújtott előnyöket. Bővebb információ

 

 











 

Szarvasmarhatelepeken használható gépek az USÁ-tól



Itt kezdődik a karriered - az Alltech elindítja 2012-es programját a fiatal diplomások számára



TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA és BIOMASSZA szakvásárok Brnóban: 20 országból 776 kiállító és több mint 111.000 látogató



Gabonaipari analitikai vizsgálat a NOACK AgriCheck -el



XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Hódmezővásárhely - SIKER



Infratec gabona analizátor születésnapi rendezvény

VI. Agro-Békés Kft. Nyílt Nap



Évente kerül megrendezésre az Agro-Békés Kft. által életre hívott Agro-Békés Nyílt Nap, mely kis- és nagygazdaságok piaci szereplőit egyaránt megszólítja. Az immár hatodik alkalommal megtartott rendezvényre idén mintegy 400 látogató érkezett, akik 19 db gépkapcsolatot ismerhettek meg mind szóban, mind pedig gyakorlatban, de a termékpalettáról további 45 db állógép is bemutatásra került. Egyebek mellett a békéscsabai vállalkozás Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megyékben látja el a Kverneland Csoport és a Case IH termékek kizárólagos képviseletét, így nem véletlen, hogy a Nyílt Nap a Vicon zöldtakarmány gépsor bemutató körút, illetve a Puma Demo Tour 2012 állomásaként is szolgált.





Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!