Agro Legato Kft. - a Parlamentben átvenni egy ilyen díjat, felemelõ érzés!

Agro Napló
Amint arról lapunk is beszámolt korábban, az Agro Legato Kft. Innovációs Nagydíjban részesült 2011-ben. A XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazda Napokon, Hódmezõvásárhelyen beszélgettünk Dudás János ügyvezetõ igazgatóval és Vranovics Károly értékesítési menedzserrel eredményeikrõl, az eddig megtett útról.  

A fejlesztés 2008 elején indult, először természetesen csak elméleti síkon, rajzasztalon. Mint mindenki más a világon mi is részegységekből tervezzük és építjük berendezéseinket. Megpróbáltuk az egyes egységeket úgy megválasztani, hogy a lehető legkedvezőbb legyen az ár és maximálisan megbízható legyen. Az egyszerûségre, könnyû kezelhetőségre törekedtünk. Az első beruházások 2009-ben történtek, ez egy szerencsés évünk volt, hiszen néhány hónap alatt sikerült eladnunk birkára, kecskére és tehénre is fejőgépeinket. Utána jött a Hódmezővásárhelyi Termék Nagydíj, ami nagy lökést adott az ismertségünknek a médián keresztül. 2009-ben léptünk ki az exportpiacra is.



A termékeket folyamatosan fejlesztettük ez idő alatt is. Próbáltunk új dolgokat belevinni a tenyésztői igényeket, észrevételeket is figyelembe véve. 2009-ben sikerült építeni a Vajdaságban egy fejőházat, ami fontos mérföldkő volt a cég életében. Ezután sorra kaptuk a megrendeléseket Szlovákiából, Bulgáriából, Romániából. A Vajdaságban nagyon népszerû lett a Hungaro Lact technológia, jelenleg 30 berendezésünk üzemel a térségben, abszolút piacvezetők vagyunk – s mindezt 3 év alatt értük el. Elsősorban a magyar ajkú területeken indultunk el, de ma már szép számmal vannak más nyelvû partnereink is, ahol a névválasztás nem jelentett problémát. Igaz ez a többi országra is!

 

 


 

 





Piaci elképzelésünk az volt, hogy „hézagkitöltő” berendezést és technológiát fejlesszünk ki. 5 évvel ezelőtt úgy tûnt, a tejtermelésre szakosodott kecske- és juhfarmok termékei – tej, sajt, feldolgozott készítmények – hosszú távon is piacképesek, így fizetőképességük is egyre erősödni fog. Úgy ítéltük meg, hogy a kis és közepes tehéntartók is meg fogják találni helyüket a piacon, így érdemes az ő igényeiknek megfelelő technológiába fektetni. Más oldalról, ami nálunk a kis- és közepes, az a szomszédos országokban az egész piac. A nagy nyugati fejőberendezéseket gyártó cégek nem fektettek hangsúlyt erre a farm méretre, és szinte egyáltalán nem a kecskére, birkára. Ez az a piaci rés, amit mi felismertünk, s elindultunk ezen az úton.



A másik említésre méltó előnye a technológiánknak a kedvező ár, a nyugati konkurensekhez képest. Kiderült, a kis- és közepes tehenészetek, valamint a kecske- és juhtartók, meg tudják venni ezeket a berendezéseket, meg tudják finanszírozni a beruházásokat. Külföldön teljesen befutott, ismerté és sikeressé vált a termék, Magyarországon a kecske- és birkafarmokra fókuszáltunk. Az eredmény, hogy az elmúlt 3 évben a kecske–birka fejőgép tendereket szinte kizárólag mi nyertük meg. Ennek egyik fontos állomása, Magyarország legnagyobb juh fejőberendezése, egy 2 x 30 állásos fejőház megépítése, vagy az ország első 24 állásos karuszel rendszerû juh fejőház átadása a múlt héten.



Több szakmai díj mellett a már említett 2009-es Hódmezővásárhelyi Termék Nagydíját és az Innovációs Szövetség 2011-es Nagydíját kell kiemelni. Az agrár kategóriában indulva nyertük el ezt az értékes elismerést. A rendszer nagy előnyeként emelte ki a bíráló bizottság a moduláris felépítést, a bővíthetőséget, a kedvező árat, exportpiacokon való eredményes megjelenést és a gyártó cég számára folyamatos piacbővülési és árbevétel növelési lehetőséget. Olyan terméket kerestek, ami gazdasági szempontból is igazolhatóan sikeres tud lenni a jövőben. Természetesen előnyt jelentett a magyar tulajdon, magyar gyártóbázis és szervizháttér. Elmondhatjuk, elértük a szakmai elismerés csúcsát ezzel a díjjal, hiszen a Parlamentben átvenni egy ilyen díjat, felemelő érzés!



A cég filozófiája, hogy a mai hullámzó piaci viszonyok között alapvető létérdek a több lábon állás, az elégedett partner megszerzése és megtartása, ami hosszú távú üzleti kapcsolatot jelent.

 



-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

Kemény évre készülnek a baromfisok

Kemény évre készülnek a baromfisok

A növekvő készletek, a Brexit bizonytalanságai és az afrikai sertéspestis miatti piaci hatások azt jelzik, hogy nehéz év vár a baromfiágazat szereplői...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!