2024. április 27. szombat Zita

Mire kell figyelni a repce alaptrágyázása során?

Agro Napló
Mint a legtöbb növény esetében, a repcénél is 30–40%-ban a tápanyagellátás határozza meg a következõ évi termést. Ilyen magas terményárak mellett pedig nem mindegy, hogy fél- egy tonnával többet vagy kevesebbet termelünk. Néhány lényeges pont, amire érdemes odafigyelni:  

Őszi alaptrágyázáshoz mindenképpen javasolt az összetett NPK-mûtrágyák használata. A kijuttatandó mennyiséget a nitrogén hatóanyag szabja meg: az NPK-mûtrágyával kijuttatott nitrogén ne haladja meg a 30-40 kg/ha adagot.



Minél korábban vetjük a repcét, annál kevesebb nitrogént adjunk neki, így kisebb a valószínûsége, hogy túlfejlődik az állomány.



Foszforból és káliumból – termőhelyi adottságoktól és talajtól függően – egy 3 tonnás termést adó állomány 80–90, illetve 100–120 kg-ot igényel hektáronként. Ennek jelentős részét a talaj készleteiből fedezi, de szükség van jól oldódó, azonnal felvehető tápanyagok kijuttatására is.



A repce Ca-igényes növény, a gyengén lúgos talajokon érzi jól magát, így időnként szükséges a felvett mész pótlása is. Enyhén savanyú talajon különösen ajánlott 30–50 kg/ha CaO kijuttatása ősszel, vetés előtt.



A repce számára a másik kiemelten fontos mezoelem a kén. A növény igénye 30–50 kg/ha. A kén alapvetően fontos eleme a zsírsavak szintézisének, így jelentősen befolyásolja az olajtartalmat; valamint elengedhetetlen a klorofill képződéséhez is. Ez utóbbi miatt a kénhiány már ősszel is jelentkezhet, ezért fontos, hogy ősszel is juttassunk ki megfelelő mennyiségû ként.



Az NPK-mûtrágyák általában tartalmaznak meszet és ként is, így az őszi alaptrágyázással még két további tápanyagot juttatunk a talajba. Például 350 kg/ha COMPLEX 15/15/15+3S+5,7CaO mûtrágyával már az alaptrágyázás során 10,5 kg ként és 20 kg CaO-ot is juttatunk a talajba.



A Linzer Agro Trade Hungary Kft. által forgalmazott termékek közül a következőket ajánljuk a repce őszi alaptrágyázásához:



- Kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajokra a COMPLEX 15/15/15+3S+Zn és COMPLEX 14/10/20+4S termékeket;



- Olyan talajokra, ahol jelentős mennyiségû foszfor és kálium kijuttatása javasolt, az általunk forgalmazott PK-mûtrágyákat (COMPLEX 0/25/25, COMPLEX 0/10/25+6S); valamint a COMPLEX 6/12/24+8S, COMPLEX 10/26/26+2S összetételû NPK-mûtrágyákat, és a LINZER VARIO termékcsalád tagjait (VARIO 6/21/21, NPK 7,5/20/20) ajánljuk.



Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.





Kérdéseivel forduljon bizalommal értékesítő kollégáinkhoz!

 



Vári Rita

www.linzeragrotrade.com




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!