Tisztelt Gabonatermesztõk!

Agro Napló
Az elmúlt években megtapasztaltuk, hogy a természet mindig tud újat, „leg-et” produkálni: az utóbbi 50 év egyik legcsapadékosabb éve volt 2010, az azt követõ évek pedig talán a legszárazabb idõszaka volt. A 2011–2012. évi kalászos termesztési ciklus közvetve a termelõt, közvetlenül pedig fajtát próbáló idõ volt.  

A nemesítés (mint már többször leírtuk) az első keresztezéstől a fajta minősítéséig, illetve a köztermesztésben való megjelenéséig minimum 10 éves időtávot jelent. Tehát a nemesítésnek nagyon sok, előre nem látható követelményre kell felkészülnie (abiotikus- biotikus stresszek, eltérő minőségi elvárások, a malomipari feldolgozáson túl egyéb ipari feldolgozási igények stb.). Ezért egy nemesítőház többféle genotípust állít elő, amelyek lehetővé teszik az extra és új követelmények teljesítését, kielégítését. Tény és való, napjainkban a szárazságtûrés került a figyelem középpontjába. Az eredmények már jórészt ismertek és látjuk, hogy a 2 tonnától a 6–7 tonnáig minden termésszint előfordult. A limitáló faktor a csapadék volt, ami helyenként a tenyészidőszakban nem érte el a 120 millimétert sem, sőt olykor még abiotikus stresszt okozó magas légköri hőmérséklettel is párosult. A fajták hozamait tehát ebben az évben elsősorban a lehullott csapadék mennyisége és ideje határozta meg. A hazai vetésszerkezetben meghatározó GK fajták információink alapján nagyon jól alkalmazkodtak a 2011–2012. évi időjáráshoz.

 

Termés szempontjából kiemelkedő volt a GK Csillag és a GK Kalász, de nem okozott csalódást hozamaival a kitûnő minőségi mutatóival jeleskedő GK Békés, valamint a GK Göncöl és a GK Fény sem.

Az új fajtának számító GK Körös és GK Berény termés- és minőségi eredményei az elvárásoknak megfelelő volt, tehát nagyon jól alkalmazkodtak az idei megpróbáltatásokhoz. A középérésû csoportot képviselő GK Petur és a GK Szala is pozitív eredményeket hoztak. Nem szabad azonban megfeledkeznünk nem egy új fajtáról, úgymint a GK Hajnalról, a GK Vitorlásról, a GK Futárról és a GK Roziról sem, melyek jó termőképességük mellett kiváló rezisztenciális tulajdonságokkal rendelkeznek. Csapadékos időjárás esetén mindez igencsak versenyképessé teszik őket a korai éréscsoportban.

A szegedi fajtaszortimentben még jelen lévő intenzív típusú GK Élet, GK Kapos a mezőségi területeken nagy termésekre képes, az igen korai GK Garaboly és a javító minőségû GK Ati sem okozott csalódást, sőt nem egy esetben „a törpék között ők voltak az óriások”.

A tritikálé fajtáink is jól szerepeltek, bár az idei tapasztalatok alapján a jobb termőterületekre a GK Szemes ajánlott, míg a GK Rege a kimondottan tritikálé területeken tudja bizonyítani kiváló adaptálódó képességét és jó termőképességét.

Durumbúzáink (GK Bétadur, GK Selyemdur) ebben az évben, alkalmazkodva a száraz viszonyokhoz, extra minőséget és ott, ahol a csapadék 150 milliméter felett volt és május hónapban is esett, 4,5–6 tonnás termést értek el.

Ezen ismertető alapján, amelyek nagyüzemi véleményeket tükröznek, továbbra is ajánljuk a szegedi fajtákat, melyek a szélsőségekhez jól alkalmazkodnak. Bővebb tájékoztatási igény esetén keressenek meg bennünket.

Tisztelettel:

Dr. Beke Béla

GK Kft., Szeged

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!