Az UMG MICRO növényspecifikus starter mûtrágyák bizonyítanak

Agro Napló
Az UMG MICRO termékcsalád piacra lépését többéves fejlesztési munka elõzte meg, aminek fontos munkafázisa volt bizonyítani azt, hogy a mûtrágyacsalád tagjai igazolják-e a tervezett hatékonyságot, valamint, hogy a formázásuk megfelel-e a gyakorlatban elõforduló gépi kijuttató eszközökön történõ kiszórásra.  

A Fertilia Kft. fennállásának 22 éve során mindig nagy figyelmet fordított kifejlesztett termékeinek agrokémiai hatásvizsgálatára, így a kísérletek komoly kutatási háttérrel rendelkező független intézetekben folynak.



A termékkör kialakításának szempontja kétirányú volt:



- a négy főbb szántóföldi növénykultúra mikro- és mezoelem érzékenységét alapul véve kifejleszteni a termékcsalád kultúraspecifikus tagjait: UMG MICRO ZeaStartot, UMG MICRO HeliaStartot, UMG MICRO BrassicaStartot és az UMG MICRO TriticaStartot;



- megalkotni az extra magas foszfortartalmú, kiváló ár-érték arányú UMG MICRO StarterMaxot.



Az alábbiakban bemutatott eredmények jól szemléltetik a tavaszi vetésû növényeken, a kukoricán, és a napraforgón az UMG MICRO kezdeti jó indító és termésnövelő hatását.



Kukoricaparcellákon két helyen állítottunk be méréseket, az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetben, Martonvásáron és a Károly Róbert Főiskola Fleischmann Rudolf Kutatóintézet kompolti telephelyén. A két helyszín talajadottságokban és a 2012-es évben csapadékviszonyokban is igen eltérő, amit a terméseredmények is érzékeltetnek. De mindkét területen mérhető termésnövelő hatása volt a vetéssel egymenetû UMG MICRO mikrogranulátummal történő startertrágyázásnak.

 

 


 

 


 

A napraforgó kísérletek is kedvező képet mutattak a tenyészidőszak közepén, s a terméseredményekben sem csalatkozhattunk




A gyökértömeg nagyságok igazolták a végső eredményeket, a kontrollhoz viszonyított 17%-os növekedés volt mérhető, ami 14% plusztermést jelentett





A Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben megvizsgáltuk, hogy miként viselkedik a napraforgó a számára kedvező magnézium- és bórtartalmú UMG MICRO HeliaStarttal és a kukoricára kifejlesztett UMG MICRO ZeaStarttal szemben.



A kapott termésátlagszámok igazolták a növényspecifikus készítmények helytállóságát. Az UMG MICRO HeliaStart kezelés 22%-os, az UMG MICRO ZeaStart 14%-os hozamnövekedést eredményezett.

 

 


 

 



A kísérleti eredmények számai alapján elmondható, hogy a készítményeink starter hatása jelentős, a termesztett növények kezdeti intenzív fejlődése megalapozza a végső terméseredményeket.



Ezzel a mûtrágyázási technológiával lehet a legintenzívebb módon a csíranövény közvetlen környezetébe a jól oldódó tápelemeket odajuttatni, célzottan a gyökérképződést segítő arányban.

 



Nagy Margit

fejlesztési vezető

Fertilia Kft.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?