A 10. születésnapját két új termékkel ünnepelte a Bayer CropScience

Agro Napló
Szántóföldi konferenciával kötötte egybe a Bayer a 10. születésnapját, melyet a termelõkkel együtt ünnepelt november végén – többek között – a bikali kastélyszállóban. Az egész naposra nyúló konferencia témáit tekintve sokrétû volt, mi most a kukorica és kalászos kultúrában engedélyezett új termékekrõl számolunk be olvasónknak.  

A Bayer stratégiáját kétségtelenül a kutatás-fejlesztés határozza meg, elmondható, hogy a foramszulfuron hatóanyag 10 évvel ezelőtti megjelenése jelentette az igazi mérföldkövet a Bayer kukorica gyomirtó szer palettájában.



A foramszulfuron a kukorica gyomirtás egyszikû specialistája, szinte nincs olyan egyszikû gyomnövény, amely ellen e hatóanyaggal ne tudnánk eredményesen védekezni. Kiváló hatással rendelkezik továbbá a kukoricában károsító magról kelő kétszikû gyomok jelentős része ellen is.



A hatékony gyomirtás jelentőségét egy több mint 10 éves vizsgálatsorozat bizonyította, mely szerint a gyomosodás okozta termésveszteség a kukoricában a legnagyobb mértékû, nem megfelelő védekezéssel akár 50% feletti terméskiesést is elszenvedhetünk.



A változó gyomosodás nagymértékben befolyásolja a magyarországi körülményeket, melyhez a Bayernek igazítania kell fejlesztési stratégiáját.



Bizonyos gyomfajok elhúzódóan kelnek, vagy a különböző gyomfajok eltérő csírázási idővel rendelkeznek. Kritikus faktorok befolyásolják a termésveszteséget, mint például a gyomkonkurencia, vagy a későbbi újragyomosodása a táblának, mely még több termésveszteséget képes eredményezni.

 

 

 

De mikor védekezzünk?



Szükségünk van a pre- vagy a korai posztemergens termékekre, azok kedvező talajon keresztüli hatástartamára, hiszen ezekkel tudunk védekezni a korai gyomkonkurencia és a későbbi gyomkelés ellen. Szükségünk van továbbá a normál, célzott posztemergens kezelésekre, hiszen az évelő egyszikûek (pl. fenyércirok) ellen ez az egyetlen hatékony megoldás. Viszont a gyomok újrakelése elleni készítmények adják a továbblépési lehetőséget a gyomirtási stratégiában, ha olyan készítményt tudunk alkalmazni, ami a posztemergens kezelés időpontjában kint lévő gyomok ellen véd, valamint a hatástartama megakadályozza a később csírázó gyomok kelését.



Minél szárazabb évek következnek, annál kevésbé vagyunk biztonságban a korai védekezések által!



A fenti komplex gyomirtási stratégiának nélkülözhetetlen eszköze lehet a 2013-tól forgalomba kerülő Monsoon active új kukorica gyomirtó szer, melyben a bázist képező foramszulfunor mellett, a talajon keresztül ható tienkarbazon-metil hatóanyag az újdonság. A tienkarbazon-metil gyökéren keresztül is képes felszívódni, így a Monsoon active levélen keresztüli közvetlen hatását talajon keresztüli hatástartam egészíti ki. Megfelelően csapadékos években az állományzáródásig véd az elhúzódó gyomkelés ellen.



A foramszulfuron hatásspektruma önmagában is kiemelkedő és ezt a tienkarbazon-metil tovább szélesíti.



A kombináció szélesebb kétszikû hatásspektrummal és még erősebb egyszikûek elleni hatással rendelkezik, hatékony az újonnan feltûnt HPPD-gátló hatóanyagokkal szemben általánosan ellenálló Panicum fajok ellen is.



Amikor majd megírják a gabona fungicidek történetét, a Falcon-nak biztos külön fejezete lesz, hiszen 1998-as bevezetése óta népszerûsége töretlen, és évek óta tartja vezető pozícióját – olvashattuk már korábban több média, köztük az Agro Napló hasábjain is. A siker leegyszerûsítve, egy fiziko-kémiai jelenségnek tudható be: a spiroxamin és a tebukonazol együtt jobban mûködik, mint külön-külön. A Falcon-nal így kevesebb hatóanyaggal, kisebb költséggel is kiváló védelmet lehet elérni. A Falcon a kiváló együttmûködésről bizonyságot tévő tebukonazol és spiroxamin mellett triadimenolt tartalmaz. A protiokonazol bevezetése után logikus volt, hogy a Falcon-ba is az új, tartósabb hatást nyújtó triazol kerüljön. Ez lett a Falcon Pro, aminek összetétele: 148 g/l tebukonazol, 224 g/l spiroxamin és 53 g/l protiokonazol. A csere változatlanul hagyja a Falcon kiváló tulajdonságait, de erősítést hoz a fuzáriózis elleni hatás, a hatásbiztonság és a hatástartam területén. A hármas hatóerő tehát háromszorosan is megújul. A Falcon Pro engedélyezése eredményesen lezárult, engedélyokiratát 2012 nyarán megkapta. Tizenöt eredményes szezon után így a Falcon most megújul. 2013-ban kalászos gombaölő szerként már az új Falcon Pro kerül forgalmazásra.





-ga-

 



Falcon Pro

bevezetési akció

 

Felszereljük

permetezőgépét!

 

Az akció részleteiről érdeklődjön munkatársainktól,

vagy a www.falconpro.hu weboldalon!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?