Új Pioneer® kukoricahibridek a Corteva Agriscience™ Szegedi Kutatóközpontjából

Agro Napló
Az idei év jelentős változást hozott a Corteva Agriscience™ magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységében, hiszen 2020-tól kezdődően a hazai növénynemesítési és növényvédelmi kutatási részlegünket a Szegedi Kutatóközpontban egyesítettük.

A meglévő szakembergárdánkat és szántóföldi kísérleti rendszerünket kibővítve, többféle növénykultúra kutatásával és tesztelésével foglalkozó integrált kutatóbázist hoztunk létre. Az innovációt és a magas színvonalú tudományos munkát támogató új kutatóközpont a korábban különálló kutatási részlegek szinergiájára épül, és a tudományos együttműködésüknek köszönhetően hatékonyabb termékfejlesztéssel kívánja kiszolgálni mind a hazai, mind az európai termelőket.

A Szegeden működő növénynemesítés feladata a Pioneer® kiváló genetikai állományán alapuló kukorica és napraforgó hibridek nemesítése. A kutatóközpont eredményes alapokkal rendelkezik, amit mi sem mutat jobban, hogy 2020-ban az európai értékesítés tekintetében az első tíz Pioneer® kukoricahibrid közül 9 olyan van, amit Magyarországon hoztak létre, vagy amelynek magyarországi nemesítésű szülővonala van.

Szegedi nemesítőink munkájának eredményeképpen folyamatosan van lehetőségünk fejleszteni kukorica portfóliónkat. A 2021-es magyarországi vetési szezonra két új hibridet vezetünk be, amelyek mindegyike a korábbi éréscsoportokban található.

P8834

A P8834 Optimum® AQUAmax® hibridünk a FAO 200-as éréscsoport legvégén található, kiemelkedő terméspotenciáljával új fejezetet kíván nyitni az igen korai éréscsoportú hibridek körében. Korai fejlődése gyorsabb a korábbi hibridekhez képest. Tenyészidejéből fakadóan biztonsággal alkalmazható őszi kalászosok előveteményeként, vagy másodvetésként egy korán lekerülő növényt követően.

P8834

P9610

A P9610 a korai éréscsoportban bevezetésre kerülő új Optimum® AQUAmax® hibrid, 2019-ben került fajtaelismerésre a hazai regisztrációs rendszerben, és tovább erősíti a kínálatot a FAO 300-as csoport közepén. Egy viszonylag rövid tenyészidejű hibrid, éréscsoportjában elvárás a gyors és dinamikus nedvességtartalom-csökkenés melletti lehető legmagasabb termés. Ezeknek a követelményeknek megfelel a P9610, sőt, a tenyészidejéhez képest rendkívül magas hektolitertömeggel és kemény szemekkel rendelkezik!

P9610

2019-ben az első helyen végzett a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kukorica kísérleteinek FAO 300-as mezőnyében!

SÓLYOM JÁNOS
Vetőmag Termékmenedzser
Corteva Agriscience

A cikk szerzője: Sólyom János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?