2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

VÁLTOZÁSOK ÉS ÚJDONSÁGOK AZ ARYSTA TERMÉKPALETTÁJÁN

Agro Napló
Megerõsödött értékesítõi csapattal és igencsak kibõvült termékpalettával kezdte az újévet az Arysta Magyarország Kft.  

A januári évindító kereskedelmi rendezvényen Herpai Sándor (a képen) ügyvezető igazgató elmondása szerint a cég 2012-ben mintegy 19%-kal növelte forgalmát, mely alapján 2013-ra is bizakodóan tekintenek. Ehhez rendelkezésükre áll három új munkatárs, 11 új termék és 2 új beszállító. Spilák Krisztina fejlesztő ismertette az új készítményeket, illetve az engedélyezésben bekövetkezett változásokat.

 

 


 

 

 



ROVARÖLŐ SZEREK



A Pyclorex Neo klórpirifosz hatóanyagú készítmény repcében való kijuttatását erőteljesen korlátozták. A méhekre való veszélyessége miatt korábban sem lehetett virágzó állományban kijuttatni a szert, viszont a tavalyi évtől okiratban is rögzítették, miszerint a kezelés legkésőbbi kijuttatása repcében a rejtett bimbós állapot, illetve az AKG-s programban csak ősszel lehet használni a készítményt.



Új készítmény a Markate 50, mely az idei évtől került az Arysta termékpalettájára. Méh-veszélyességi szempontból mérsékelten kockázatos a besorolása, éppen ezért méhkímélő technológiával alkalmazható, elsősorban a repce- és a mustárkultúrákban.



A Safran névre hallgató új rovarölő szer hatóanyaga abamektin, amely felszívódó rovar- és atkaölő hatóanyag. A készítmény a tojást kivéve a kártevők valamennyi fejlődési stádiumára hat. Körtében a körtelevélbolha ellen hatékony, engedélye még paradicsomkultúrára szól. Permetezése éjszaka javallott.

 



GOMBAÖLŐ SZEREK



A Captan hatóanyagú készítmények közül a Captan 50 WP kivonásra került, helyette viszont megmaradt az Orthocid 80, a maga korszerû WDG formulációjában.



2013-tól a Necator 80 WG kéntartalmú, preventív hatású készítmény pedig Necator Plus néven kapható.



A Proxanil 450 SC a felszívódó propamokarb és a lokálszisztémikus tulajdonságú cimoxanil gyári kombinációja. Kizárólag burgonyában, burgonyavész ellen engedélyezett a készítmény.

 



GYOMIRTÓ SZEREK



Az Arysta eddig is gazdag cukorrépa gyomirtószer-kínálata újabb taggal bővült a Beetup Compact készítmény jóvoltából. A fenmedifám és a dezmedifám hatóanyagok gyári kombinációja a magról kelő kétszikû gyomok ellen használható eredményesen. A gyártó osztott formában javasolja a szezononként maximum 3 alkalommal történő kijuttatást.



A cég megkezdte egy szulfonil-karbamid típusú, Londax névre keresztelt rizsgyomirtó szer forgalmazását is, mely valamennyi rizsben előforduló gyomnövény ellen hatékony. Amennyiben a területen nagy egyedszámban található kakaslábfû, kijuttatásakor kombinációs partner hozzáadása javasolt.



Valamennyi kalászos kultúrában engedélyt kapott a Nautius új kalászos gyomirtó szer, mely a magról kelő és egyes évelő kétszikû gyomok ellen rendelkezik kiváló hatékonysággal. Ha felhasználásakor a Flurostar nevû kombinációs partnerrel együttesen alkalmazzuk, szinte teljes lefedettséget tudunk biztosítani a gyomok ellen. A készítménynek nincs utóvetemény-korlátozása.

 



TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁS



A Nutrifer Cink SC után 2013-tól és Nutrifer Réz készítmény is folyékony – SC formában – kerül forgalmazásra. Az Adob vízoldható lombtrágya termékcsalád már évek óta szerepel az Arysta kínálatában. Ettől az évtől jelentős változás történt az Adob Extra Gabona, az Adob Extra Napraforgó, -Repce, valamint az Adob Profit termékek formázásában. Az eddig alkalmazott EDTA kelátképző komplexet – Magyarországon egyedülálló módon – felváltotta a biológiai úton tökéletesen lebomló IDHA (imino-diborostyánkősav) kelátképző adalékanyag.



Új, EK mûtrágyaként kerül forgalomba az ATS Agro Flow, mely az alma termésritkító technológia egyik fontos eleme lehet. Három módon fejti ki hatását; a bibék leperzselése révén megakadályozza a mellékvirágok nem kívánt megtermékenyülését, az etilénszint emelésével stresszhatást okoz – megakadályozva ezzel az esetleg megtermékenyült mellékvirágok további fejlődését –, a tápanyaghatása által a következő évi virágrügyképződésre van hatással. A megfelelő eredmény elérésének kritikus pontja a kijuttatási időpont helyes megválasztása, alkalmazása a fajta és az ültetvény korától függ.



Az ettől az évtől forgalmazott PlanStart mikrogranulált starter mûtrágya ismérvei, hogy nem higroszkópos, nem tapad és nem is porlik, valamint minden szemcse azonos mennyiségû hatóanyagot tartalmaz. Valamennyi szántóföldi kultúrában felhasználható.

 



EGYÉB TERMÉKEK



Az AD Contact permetezési segédanyagot a posztemergens gyomirtó szerek hatásfokozására, a Melius hatásfokozó adalékanyagot pedig lombtalanításra (állományszárításra) engedélyezett készítmények, egyéb légi és földi úton kijuttatható gyomirtó szerek, gombaölő szerek és rovarölő szerek permetlé elsodródásának megakadályozására ajánlja a gyártó.



Négy év magyar fejlesztésének eredménye a Fitokondi természetes eredetû, új hatású növénykondicionáló készítmény, mely az összes zöldség- és dísznövénykultúrában, szőlő-, gyümölcs- és szántóföldi kultúrákban engedélyt kapott. A hatása a növekvő szöveti enzimaktivitásban, a növény felületén az erősebb és vastagabb viaszképződésben mutatkozik meg. A jobb bőrszöveti állomány csökkenti a kórokozók, szívókártevők betelepedésének esélyét, csökken a levelek párologtatása, javul a növény szárazságtûrő képessége. A 2013-as évtől az Arysta a Fitokondi kizárólagos forgalmazója lett!





Az Arysta LifeScience 2013. évi teljes termékkínálatát megtekinthetik itt.

 

 


 

 

 

-ga-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!