2024. május 9. csütörtök Gergely

Egyre fiatalodó
kalászos termékválaszték

Agro Napló
Korszerű palettájának köszönhetően a Bayer CropScience a kalászos növényvédelem piacvezetője gyakorlatilag minden fontos gabonatermesztő országban. Magyarországon azon dolgozunk, hogy a számtalan lehetőség közül a hazai viszonyoknak megfelelő tudású és árviszonyainkhoz illeszkedő készítményeket válasszuk ki a gyakorlat számára. 

 Kalászos termék kínálatunk az elmúlt nyolc esztendőben szinte teljesen megújult – az átlag életkor 4,5 év. 2006 óta a következő új termékeket hoztuk el a magyar növényvédelem számára:

2006 Prosaro gombaölő szer

2007 Nativo gombaölő szer, Jubileum csomag

2009 Lamardor csávázószer, Decis Mega rovarölő szer,
Sekator OD és Huszár OD gyomirtó szerek

2011 Yunta Quattro csávázószer, Cerone növekedés-szabályzó,
Biscaya rovarölő szer

2012 Zantara gombaölő szer

2013 Falcon Pro gombaölő szer

2014 Huszár aktív gyomirtó szer

A Puma extra jelenleg az egyetlen kalászos termékünk,
ami a 2006 előtti „történelmi időkből” származik.

Jövő évi termékválasztékunkban 2013-hoz képest két pozitív változás lesz: (1) bevezetésre kerül az „új Huszár” és (2) ajándékként Decis Mega rovarölőt csomagolunk minden egyes Jubileum Pro csomagba. Ennek okán a továbbiakban essen szó az új gyomirtó készítményről és a Jubileum Pro csomagról.

A magyar Huszár

A Huszár gyomirtó szer 2001-ben került bevezetésre. Népszerűsége ott töretlen, ahol a „szokványos” kétszikű gabonagyomok mellett a ragadós galajjal, a mezei acattal és a jelentős egyszikűek közül a nagy széltippannal is meg kell küzdeni.

A Bayer fejlesztői a kétszikű-irtó spektrum javítása és a kétszikűek rezisztenciája elleni küzdelem jegyében alkották meg az új Huszárt. Ezt Huszár aktívnak neveztük el, utalva ezzel a készítmény aktiváló hatásmódjára. A cikk írásakor még engedélyezés előtt álló Huszár aktív a 2014-es szezonban a gabonatermesztők rendelkezésére fog állni.

A készítmény megtartva egyszikű-irtó spektrumát, gyorsabb, biztonságosabb hatást mutat a kétszikű gyomnövények ellen. Ez különösen azoknál a fajoknál érzékelhető jól, melyek ellen a szulfonil-karbamidok általában gyengébb hatásúak. OD formulációjának, és két hatóanyagának köszönhetően a Huszár aktív tankkeverék partnerek és segédanyagok nélkül, önmagában is kiváló megoldást nyújt több fontos egyszikű és gyakorlatilag minden kétszikű gabonagyom ellen. 

Az új gyomirtó készítmény még jobb hatásspektrumával és kedvező költségszintjével kiválóan illeszkedik a magyarországi gabonatermesztés körülményeihez. Bár sok nyelven érthető, a huszár régi magyar szó. Mátyás király rendelete szerint 20 telkenként egy lovas katonát kellett kiállítani, akiket ezért húszárnak neveztek. A Huszár aktív pedig a Bayer CropScience magyarországi keresztspektrumú gabona gyomirtója.  Így új gabona gyomirtó szerünk egy igazi magyar huszár!

A Huszár aktív az immár klasszikus jodoszulfuron és mefenpir széfener mellett 2,4-D-EHE-t, azaz 2,4-D etil-hexil-észter hatóanyagot tartalmaz. A Huszár aktívban a fő kétszikűek elleni hatóanyag továbbra is a jodoszulfuron. Az 1 l/ha dózissal kijuttatott 2,4-D a szokásosan alkalmazottnak csak mintegy 50 %-a. Ez a mennyiség szinergista módon kiegészíti a jodoszulfuron ALS-gátló hatását, mégpedig az alábbiak szerint:

1. az érzékeny kétszikűek esetén gyorsítja a tünetek kifejlődését, és fokozza a hatásbiztonságot nehezített viszonyok (pl. túlnőtt gyomok, viaszos levelek) esetén,

2. az ALS-gátlókra kevésbé érzékeny kétszikűek időben való kezelése esetén nem csak gyorsítja a tünetek megjelenését, hanem – gyomirtó szerként működve - a végső hatékonyságot is javítja.

3. a kevésbé érzékeny kétszikű-fajok (pl. veronika-félék) a kezelés idejére sokszor elvirágzanak, és kilépnek a gyomirtó szerekre érzékeny stádiumból. Ilyenkor segít a 2,4-D-EHE „aktiváló hatása” azáltal, hogy hormonként működve stimulálja, „újraindítja” a gyomnövények életfolyamatait (azaz aktiválja a gyomokat), melyek ezáltal érzékenyebbé válnak a jodoszulfuronra. Ezt a jelenséget összefoglalóan a „kor-rezisztencia” megtörésének hívhatjuk.

A Huszár aktív őszi búzában, rozsbúzában (régi nevén tritikáléban) és rozsban használható fel 1 l/ha dózisban.  A kijuttatás ideje tavasszal a gabona bokrosodásának közepétől (BBCH25) a két szárcsomós stádiumig (BBCH32) terjedhet.

Szélesebb hatásspektrumával, egyszerűbb felhasználásával az új Huszár érkezése örömhír mindenkinek, aki az elmúlt években Huszár OD felhasználó volt! Aki eddig nem használta a Bayer CropScience keresztspektrumú gabona gyomirtóját, de vannak területei, ahol pl. nagy széltippan, mezei acat, ragadós galaj, ebszékfű, árvakelésű napraforgó, stb. akár egyszerre fertőz, feltétlenül próbálja ki a Huszár aktív-ot!

Ajándék Decis Mega a Jubileum Pro csomagban

A Jubileum csomag története 2007-ig nyúlik vissza, amikor két vezető kalászos készítményünk „területi jubileumot” ért el: 2001 évi bevezetése óta a Sekator gyomirtó elérte az 1 millió ha, 1998 évi bevezetése óta a Falcon gombaölő pedig a 2 millió ha megvédett területet. Ennek méltó megünneplésére készítettük az első „jubileumi” csomagokat, melyeket egy nyereményjáték keretében népszerűsítettünk. A sikerre való tekintettel a csomag megmaradt, azóta összetétele is változott a termékbevezetések miatt. Most újabb – a felhasználók számára igen kedvező – változás előtt állunk.

Kedvelt kalászos technológia csomagunk felhasználói 2014-ben a Sekator OD gyomirtó és a Falcon Pro gombaölő biztos hatása mellett az ajándék Decis Mega előnyeit is élvezhetik. 2013-ban nagy sikere volt a „Tízért tucatot” akciónknak, melynek keretében több száz termelő kapott Jubileum Pro vásárlása után piretroid rovarölő készítményünkből. Ezért úgy döntöttünk, hogy a jövő szezonban minden felhasználó kollégát, aki technológiai csomagunkat használja, megjutalmazzuk ebben a formában.

Így a Jubileum Pro csomag összetétele 2014-ben a következő lesz: 3 x 1 liter Sekator OD gyomirtó szer, 3 x 5 liter Falcon Pro gombaölő szer és 1 liter Decis Mega rovarölő szer.

Kérjük a kedves olvasót, hogy használja 2014-ben a Jubileum Pro csomagot, illetve a Bayer más kiváló kalászos növényvédő szereit és tapasztalja meg Ön is a kedvező költségszinten nyújtott magas szintű hatékonyságot!

Kalászos palettánk alkalmazásával most – játékos formában – további előnyökhöz is juthat a Nagy Bayer Gabonaváltó Akció keretében. Látogassa meg a www.gabonavalto.hu internetes oldalt mielőbb. Regisztráljon, és máris gyűjtheti a gabonát a termékek vállalásával, melyet a honlapon mindjárt be is cserélhet különböző Bayer készítményekre.

Farády László

Bayer CropScience

 

A cikk szerzője: Farády László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Huszár 4.0 = Huszár Aktív Plusz

Huszár 4.0 = Huszár Aktív Plusz

A jodoszulfuron hatóanyagú Huszár WG Magyarországon 2001-től volt forgalomban. Kiváló hatékonyságot biztosított a fontos egy- és kétszikű kalászos gyo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02