2024. október 22. kedd Elõd

Jól tervezett kalászvédelemmel a sikeres búzatermesztésért

Agro Napló
Kalászos növényeink a világ legfontosabb élelmiszernövényei közé tartoznak, termesztésük pedig hasznosítástól függetlenül körültekintő odafigyelést igényel. A búzát számos kórokozó veszélyezteti, melyek egy része ellen a védekezést már a csávázással megkezdjük, a sikeres termesztéshez azonban elengedhetetlen, hogy az állományokban is alkalmazzunk gombaölő szeres kezeléseket.

A kalászvédelem időszaka felé haladva, azokon a területeken, ahol a lombvédelmi kezelés megfelelő időben, jó minőségű termékekkel történt meg, országszerte egészséges állományokkal találkozunk. Annak érdekében, hogy a betakarításig elérjük a maximális minőséget és hozamot, akad azonban még tennivaló. A kalászvédelem különös fontossággal bír, mivel jelentős kórokozók és kártevők csökkenthetik mind a minőséget, mind a mennyiséget. A kalászfuzáriózis az egyik legjelentősebb minőséget befolyásoló gombás betegség, az ellene történő védekezés körültekintő agronómiai gyakorlatot igényel. A Fusarium fajok által megbetegített kalászok kifehérednek, majd a felületükön rózsaszínű elszíneződés jelenik meg. A kórokozók számára a nedves, mérsékelten meleg, szeles időjárás nagymértékben kedvez, azonban a konídiumok csírázásához 1-2 órán át tartó párás idő is elegendő, így a fertőzést akár a reggeli harmat is beindíthatja.

A megfelelő minőség és hozam elérésében a kalászvédelem különös jelentőséggel bír
(fotó: Bayer Crop Science)

MILYEN TERMÉKET VÁLASSZUNK KALÁSZVÉDELEMRE?

A búza a kalászolás kezdetétől a viaszérésig fogékony a kalászfuzáriózisra, de a legkritikusabb időszak a virágzás első időszaka, így a sikeres védekezés érdekében a T3 gombaölő szeres kezelést erre az időszakra kell időzítenünk. Az elsődleges cél ebben az érési szakaszban a kalászfuzáriózis megelőzése.

Intenzív technológiákban, vetőmagtermesztésben és kifejezetten erős fuzárium-fertőzési veszély (érzékeny, szálkás fajta, durumbúza, kukorica elővetemény, szántás nélküli művelés, párás mikroklíma stb.) esetén fuzárium-specifikus készítményeket használjunk! Elfogadott, hogy a protiokonazol az egyik legjobb kalászfuzáriózis elleni hatóanyag. A Bayer Crop Science ajánlata intenzív technológiában a jól ismert és közkedvelt Prosaro. Kiváló teljesítményének köszönhetően Európa-szerte vezető sztenderd készítmény a kalászfuzáriózis ellen. A Prosaro a tebukonazol és a protiokonazol szinergizmusának eredménye. A készítményben a tebukonazol gyors kezdeti hatása párosul a protiokonazol hosszú hatástartamával, mindemellett mindkét hatóanyag rendelkezik a Fusarium fajok elleni kiemelkedő hatékonysággal. Az eredmény pedig egészséges szemek és magas hozam. A Prosaro-val biztonságosan alacsony szinten tartható a búza DON toxin szintje, még igen erős fertőzési nyomás esetén is, emellett pedig a levélbetegségek ellen is kiváló hatékonyságot nyújt. Preventív és kuratív tulajdonságainak köszönhetően rugalmas kijuttatást tesz lehetővé.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

A Prosaro mindegyik búzabetegség ellen nagyfokú hatékonysággal bír, és kora tavasztól bármely időpontban bevethető. Dózisa 0,75 és 1,0 l/ha között választható. Átlagos fertőzési körülmények között kétkezeléses technológia záróelemeként ajánljuk. Fuzárium-fertőzésre hajlamosító időjárás esetén minden esetben a magasabb, 1,0 l/ha dózist ajánljuk.

A Prosaro használatával idén is biztonságban tudhatja búzaterményét, használja bátran! A részletekért keresse a Bayer területileg illetékes kollégáit!

Bayer Crop Science

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szuperszelektív a Select Super

Szuperszelektív a Select Super

A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express stb.) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?