A Zöldpajzs® szélsõséges esetekben is megoldást nyújt a repcetermesztésben

Agro Napló
A repce tenyészideje folyamán a mérsékelten meleg (hûvösebb), nagyobb fagyoktól mentes, csapadékos, párás klímát igényel.  


A repcetermesztő területek hazánk csapadékosabb, 550–700 mm átlagcsapadékú, területén helyezkednek el. Az egyöntetû kelés és őszi fejlődés, valamint a kora tavaszi intenzív növekedés és a virágzás utáni fejlődési állapot vízellátás szempontjából a repce kritikus szakaszai. Virágzás idején magas, 80% körüli relatív páratartalmat igényel.



Az idei évben az augusztus végi–szeptember elejei időszak rendkívül száraz volt és a kelés idején nem volt elegendő csapadék. Hazánkban sok helyen nem- vagy hiányosan kelt ki az állomány. A hirtelen jött hideg pedig további károkat okoz a nem megfelelő fejlettségû repcékben.



A téli fagyokat csak a megfelelő időben vetett és a tél beálltáig kellően megerősödött repce bírja. A 8–10 leveles, földhöz simuló tőlevélrózsás állapotú növényállomány telel át. A repce fejlődéséhez szükséges hőmérsékleti küszöbérték +7°C, virágzáskor +8°C. Most még nem késő segíteni, hogy az őszi befektetések (vetőmag, ráfordított munkaköltség stb.) ne vesszenek kárba.

 

 


 

 

 



A Zöldpajzs® olyan speciális levéltrágya, amely komplex formában tartalmazza a repce gyökérképzéséhez, szárképződéséhez, virágzásához és terméskötődéséhez szükséges makro- és mikroelemeket, mint tápanyagokat, egyúttal csökkentve a növényi kórokozók lehetséges kártételét.

 



Sepsi Eszter

szaktanácsadó növényorvos

Mobil: +36-30/962-8910

E-mail: sepsi.eszter@organit.hu



Pelczéder Tibor

szaktanácsadó növényorvos

Mobil: +36-30/976-1362

E-mail: pelczeder.tibor@organit.hu

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!