2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kerti kakukkfû termesztése

Agro Napló
A kerti kakukkû az ajakosvirágúak népes családjába tartozó, mediterrán eredetû félcserje. Alacsony termetû, bokra tömött félgömb alakú. Levelei lándzsásak, a levélszél mindkét oldalon alágöngyölt. Álfüzér virágzatában a fehér vagy rózsaszín virágok május-júniusban nyílnak. Az egész növény jellegzetes, kesernyés-aromás illatot áraszt, de vannak citromillatú változatai is.
Köptető, görcsoldó és antibakteriális hatása miatt köhögéscsillapító gyógyszerek alapanyaga. Ezenkívül a drog és kivonata gombaölő és vizelethajtó. Illóolaját az illatszer- és likőriparban alkalmazzák. Jellegzetes íze miatt húsok fûszerezésére, pácoláshoz, töltelékekhez, mártásokhoz használják.
Drogja a mintegy 1,0-2,5 % illóolajat (Aetheroleum thymi) felhalmozó Thymi vulgaris herba. Tartalmaz még flavonoidokat, cserzőanyagot és szaponint is.
Hazánkban nemesített fajtája nincs. Meszes, termékeny, jó vízáteresztő képességû talajokon fejlődik jól. Melegkedvelő, fényigényes. Mélyfekvésû, fagyzugos területeken könnyen kifagyhat. 4-6 évig marad egy helyen, ezért vetésforgón kívül kell elhelyezni. Előveteményként leginkább a hüvelyesek alkalmasak. Évelő gyomokkal fertőzött területre ne ültessük. Az elővetemény betakarítását követő 20-25 cm mély szántást azonnal el kell munkálni, majd a területet ültetésig gyommentesen kell tartani. A telepítést megelőzően szerves trágyát, vagy kiegyenlített tápanyagtartalmú, komplex mûtrágyát juttassunk ki. A vágások után, esetleg a vegetációs periódus végén az állomány szükség szerint fejtrágyázható.
A kerti kakukkfüvet leggazdaságosabb magról szaporítani. A növények kezdeti lassú fejlődése miatt szabadágyi palántanevelést alkalmaznak, melyhez a magvetés október végén vagy kora tavasszal (március közepén) történhet. A vetést 25-30 cm sortávolságra, 0,5-1 cm mélyen, 8-10 kg/ha vetőmag mennyiséggel végzik. Csírázása alatt rendszeres öntözést igényel. Az 5-7 cm magas, fejlett gyökerû palántákat május végétől ültethetjük állandó helyükre, kettesével-hármasával 50 x 25 cm sor- és tőtávolságra. A palántaszükséglet 160-240 ezer db/ha.
Legfontosabb ápolási munkája a gyomirtás, ami történhet mechanikus úton vagy vegyszerrel. Közvetlenül palántaültetés előtt juttatható ki a Ronstar (oxadiazon) 7-8 l/ha dózisban. Termő években, a vegetációs idő végén a Geonter 80 WP (terbacil) 2-2,5 kg/ha, valamint a Ronstar (oxadiazon) 6-8 l/ha dózisa alkalmazható eredményesen. Jelentősebb korokozója, illetve kártevője nem ismert.
A kerti kakukkfû a telepítés évében egyszer, a további években kétszer (esetleg háromszor) takarítható be. Az első vágásra a virágzás kezdetén, a későbbiekben pedig akkor kerül sor, ha a hajtások elérik virágzáskori hosszukat. Napsütéses időben, a fásodó részek felett történjen a vágás. A túl mély ill. túl kései vágás az állomány kifagyását okozhatja. A várható hozam a termő években 1,5-2,5 t/ha herba, a beszáradási arány 3-4:1. A levágott növényi rész azonnal, legfeljebb 40 oC-on szárítható.
Magnyerésre a termő ültetvény egy részét jelölik ki, innen drogot nem szednek. Az érés folyamatossága és a mag pergése miatt a vágást akkor kezdik, amikor a virágzati szár alsó harmadán barnulni kezdenek a magok. A levágott anyagot ponyván utóérlelik, majd csépelik. A maghozam 50-80 kg/ha. A magvak csírázóképességüket –amely betakarítás után el kell hogy érje a 85 %-ot- legfeljebb 2-3 évig őrzik meg.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!