Ökotermékek betakarítása, tárolása, kereskedelme

Agro Napló
A mezõgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai követelmények szerinti elõállításának, forgalmazásának és jelölésének részletes szabályait a 2/2000 FVM-KöM együttes rendelet határozza meg. Cikksorozatunk e havi számában az ökotermékek betakarításáról, tárolásáról és kereskedelmérõl szólunk.
Betakarítás A termékek betakarítását megfelelő érési állapotban, agronómialag indokolt időpontban kell végezni. A termékek minősítése szempontjából kulcsfontosságú a termék, az áru útjának nyomonkövethetősége. Ez azt jelenti, hogy valamennyi szállítójegyen, raktárkönyvben, belső dokumentumokban az áru mozgásának követhetőnek kell lennie, különben az áru nem tanúsítható. A termék minőségét a szokásos faj/fajta/mennyiség megjelölésen túl pontosan fel kell tüntetni a dokumentumokon:
- „ökológiai gazdálkodásból származó termék”, ha a növény vetéséig az átállás kezdetétől 24 hónap átállási idő eltelt,
- „az ökológiai gazdálkodásra történő átállás időszakából származó termék”, ha a vetésig nem telt el 24 hónap, de a növény betakarításáig 12 hónap eltelt, - és a termék konvencionális, ha a betakarításig 12 hónap nem telt el.
Célszerû tehát a vetendő fajtákat már a vetésterv készítése során úgy meghatározni, hogy fajtánkként azonos minősítésû árut állítsanak elő.
Betakarítás adott fajta párhuzamos termesztése esetén
A rendelet 4. A. mellékletének 9. pontjában határozta meg a hatóság, hogy melyek azok a kivételes esetek, ahol engedélyezett egy adott fajta párhuzamos termesztése, azaz egy adott fajta termesztése mind a konvencionális, mind az ökológiai üzemegységben. Ilyen kivételek a fokozatosan átálló ültetvények, ahol az átállást egy meghatározott terv szerint végzik, a mezőgazdasági kutató tevékenységet végző üzemek, valamint a vetőmagot, vegetatív szaporítóanyagot és facsemetéket előállító gazdaságok. Az ilyen gazdaságoknak fokozott bejelentési kötelezettsége van: be kell jelenteni az ellenőrző szervezetnek a betakarítás kezdetét 48 órával korábban, és a betakarítás után 5 napon belül tájékoztatást kell adni a betakarított termék mennyiségéről, a más területről származó termékektől megkülönböztető ismérvektől, valamint a termékek elkülönítésére tett intézkedésekről.
Tárolás
A termékek tárolása során egyrészt arra kell törekedni, hogy a termék nem engedélyezett (tiltott) anyaggal ne keveredjen, másrészt hogy a korábban említettek szerint mozgatása, pontos tárolási helye ismert legyen.
Rovarkártevők elleni védelem tárolás során
A rendelet egyértelmû abban a tekintetben, hogy csak a rendelet 2. B. mellékletében felsorolt anyagokat lehet a termény kezelésére kártevők ellen felhasználni. Gyakorlatban a legtöbbször – a termény típusától függően – szexferomoncsapdákat, mechanikai védelemet (rovarhálót) és az utóbbi években piperonilbutoxid szinergenssel kevert piretrinkivonatot használnak. A rendelet nem szabályozza azt, hogy a mennyi időnek kell eltelni a raktárban az utolsó peszticid használat után ökotermék tárolása előtt, és erre általában az ellenőrző szerveteknek sincs előírása. Azt mindenesetre célszerû szem előtt tartani, hogy a vevők nagyobb, feldolgozásra szánt tétel vásárlása esetén szinte mindig végeznek vegyszermaradvány-vizsgálatot, a termény betárolása előtt közvetlenül használt rovarölőszer a szokványos határérték alatt, de olyan koncentrációban előfordulhat, ami a vásárlás meghiúsulásához, vagy a vásárlási ár csökkentéséhez vezethet. A raktárak fertőtlenítéséhez célszerû az ellenőrző szervezet által az istállók és berendezéseik fertőtlenítéséhez engedélyezett szereket használni. Nagyon fontos az is, hogy ha bérraktározás történik, akkor a bérleti szerződésben rögzítsék, hogy az áru nem kezelhető a szokásos rovarölő szerekkel.
Keveredés megakadályozása, különös tekintettel a genetikailag módosított szervezetekre
A genetikailag módosított szervezetek (GMO) terjedése magával hozta azt, hogy külön figyelmet kell arra fordítani, hogy az ökológiai gazdálkodás során előállított termékek semmilyen formában se szennyeződjenek ilyen szervezetekkel. Mivel ilyen növények termesztése jelenleg nem engedélyezett, forgalmazásuk viszont megfelelő jelölés esetén igen, az import GMO áruk (főleg takarmány- és étkezési szója) előfordulhatnak raktárakban, szállítójármûveken. Valamennyi európai ellenőrző szervezet nagy figyelmet fordít arra, hogy azok a szállítóeszközök (teherautó, vasúti vagon, uszály), tárolók, szállítószalagok stb., amelyek ökológiai termékek manipulálásakor használnak, valóban GMO szennyezés-mentesek legyenek.
Azonosíthatóság
A tárolás során a terméknek mindvégig azonosíthatónak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ha konvencionális terméket is raktároznak, akkor a raktár ajtaján, valamint a garmadában, ha csomagolt áruról van szó, akkor minden egyes csomagolási egységen fel kell tüntetni az áru minőségét.
Kereskedelem
A rendelet szerint valamennyi olyan vállalkozás, amely ökológiai gazdálkodásból származó terméket értékesítési célból tárol, kiállít, bemutat, szállít, piacon, boltban, áruházban, vendéglátóiparban elhelyezi, a rendelet hatálya alá tartozik, azaz be kell jelentkeznie egy elismert ellenőrző szervezethez. A kereskedő vállalkozásokra vonatkozó előírásokat a rendelet a feldolgozó és csomagoló egységekre együtt határozza meg, a 2/2000 FVM KöM rendelet 4.B. pontjában.
A kereskedő vállalkozás ellenőrzése során az ellenőrző szervezet azt ellenőrzi, hogy valóban az ellenőrzött mezőgazdasági termelőtől származó minősített termék kerül-e exportra, vagy a boltok pultjaira. Az áru útjának nyomonkövethetőnek, a raktárakban valamennyi árunak azonosíthatónak kell lennie.
Jelölés
Mind a nagykereskedelemben, mind a kiskereskedelemben valamennyi csomagolási egységen fel kell tüntetni a termék előállításáért vagy feldolgozásáért felelős személy nevét és címét, a termék megnevezését, az ökológiai termelési módra való hivatkozást és az ellenőrző szervezet kódját
Szépkuthy Katalin
okleveles kertészmérnök
Hungária Öko Garancia Kft
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres évet zárt a Nébih

Sikeres évet zárt a Nébih

Elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a múlt évet bemutató, a legfontosabb eseményeket, intézkedéseket összefoglaló évérték...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03