Új, költségtakarékos megoldás a kukorica gyomnövényei ellen

Agro Napló
A kukorica sikeres gyomirtásának új, egyben az egyik legfontosabb eszköze az acetoklór hatóanyagú gyomirtó szer. Igen kedvezõ hektárköltséggel érhetõ el idén az említett acetoklór a hagyományos atrazin hatóanyaggal gyári kombinációban, Tropazin FulTime néven.

A Tropazin FulTime felhasználható áru-, siló-, csemege- és vetőmagkukoricában 4-6 liter/ha mennyiségben, 200-300 liter/ha permetlével a vetéssel egymenetben, vagy vetés után egészen a kukorica 4-leveles állapotáig (csemege- és vetőmagkukoricában szögcsíra állapotig).

A Tropazin Fultime előnyei közül különösen említést érdemel az un. mikrokapszulás formuláció. Ez azt jelenti, hogy a hatóanyagszemcsék mikroszkópikus nagyságú tokokba - mikrokapszulákba - vannak bezárva. A hagyományos, nem kapszulás hatóanyag a kipermetezés után folyamatosan, gyorsan bomlik, és lehet, hogy mire megjön a várva-várt bemosó csapadék, a hatása lényegesen csökken. Ezzel szemben a mikrokapszulába zárt hatóanyag onnan folyamatosan, lassan szabadul ki, és csak kijutását követően kezd lebomlani, ezért kb. kétszer olyan hosszú ideig képes a kukoricát a gyomoktól megvédeni, mint a hagyományos szer, emellett kevesebb bemosó csapadékra van szüksége.

A Tropazin FulTime kíválóan irtja a csírázó pirók ujjasmuhar, kakaslábfû, fakó muhar, zöld muhar, ragadós muhar, szőrős disznóparéj, henye disznóparéj, repcsényretek, vadrepce, terebélyes laboda, fehér libatop, pokolvar libatop, csattanó maszlag, szerbtövis, gyakori gombvirág, lapulevelû-, baracklevelû keserûfû, karcsú disznóparéj gyomokat. A következő gyomok ellen akkor permetezzünk Tropazin FulTime-mal, ha azok már kikeltek: selyemmályva, parlagfû, fekete csucsor, aggófû, bojtorján, olasz szerbtövis, szúrós szerbtövis, iva.

Az acetoklór hatóanyag önmagában is megvásárolható Trophy márkanéven.

A Trophy áru-, siló-, csemege- és vetőmakukoricában használható fel kelés előtt és kelés után, 2-3 liter/ha mennyiségben 2-300 liter/ha vízzel. Hibrid- és csemegekukoricában szögcsíra állapotig, áru- és silókukoricában 2-3 leveles stádiumig permetezhető ki. A szer kíváló hatású kakaslábfû, muhar, köles, hélazab, disznóparéj, libatopfélék, vadkender ellen.A Trophy a gyomok csírázását gátolja, azok gyökerén szívódik fel, ezért soha nem szabad megvárni a gyomnövények kelését.

A Trophy felhasználható napraforgó gyomirtására is 1-1,5 l/ha mennyiségben vetés után kelés előtt.

A Tropazin FulTime és a Trophy forgalmazási kategóriája: II., tehát un. zöldkönyves vizsgával megvásárolható és felhasználható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!