Másodvetések a szántóföldi növénytermesztésben I.

Agro Napló
A másodvetés a kettõstermesztés egyik módja, amikor egy gazdasági éven belül a két fõnövény közé (pl. õszi búza és cukorrépa, vagy borsó és olajlen közé) beiktatunk viszonylag rövid tenyészidejû kultúrát. A másodvetéseket mind az elmélet, mind pedig a gyakorlat fokozottan kockázatos termesztési módként tartja nyilván. A XX. században sokszor túlhajszolt, túlértékelt, de nem egyszer lebecsült módja volt a növénytermesztésnek, mivel a sikerek és a kudarcok ugyancsak váltogatták egymást. Volt olyan idõszak, amikor úgy vélték, hogy a közel 5 millió hektár szántóterületünk 10 %-án is megvalósítható, de voltak évek, amelyekben a statisztikák csak 15 ezer hektár másodvetést regisztráltak.
A másodvetések létjogosultságáról, mértékükről véleményt nyilvánítani, tanácsot adni csak az ökológiai feltételek és a növények biológiai sajátosságai, valamint a megvalósítás helyén rendelkezésre álló agrokemotechnika, ökonómiai pozíció együttes mérlegelésével lehet. Persze kivételek mindig vannak. A növénytermesztésben sajnos számolni kell ökológiai katasztrófákkal is (árvíz, belvíz, tavaszi fagykár, kártevő gradáció). Ilyen esetekben mindenképpen kárenyhítés szükséges és ezt a másodvetések agrotechnikájának ismeretében érhetjük el.
Nézzük meg tehát, milyen mozgatórugói vannak a másodvetéseknek, mely ismeretek szükségesek ahhoz, hogy több legyen a siker, mint a kudarc. Mivel a sikeres másodnövény termesztéssel növekszik az egy gazdasági évben előállított produktum, ezért a terület kihasználás, annak intenzifikálása javul. A másodnövények fő vegetációs periódusában a IV-X. hó között a hő- és fényviszonyok rendkívül kedvezőek. A másodnövények termesztésével javul a gazdaság mûszaki kapacitásának kihasználtsága.
A másodnövények termesztésével hozzájárulunk az „értékmegőrző gazdálkodási stratégiák” (Sustainable Agriculture) célkitûzéseinek megvalósításához és a biodiverzitás megőrzéséhez. Mivel a másodvetésre alkalmas növények száma több tucat, ezért találunk közöttük áru-, takarmány- és zöldtrágyázásra egyaránt alkalmasakat.
A felsorolt előnyök után nézzük meg, hogy milyen problémákat vet fel a kettőstermesztésnek ez a módja, mire intenek az elmúlt század kudarcai. A másodnövények termesztése jelentős forrásigényû, kapacitás-, forgóeszköz lekötéssel jár. Nálunk a VI-VIII. hónapok közötti időszak, az esetek többségében száraz.
A másodvetésû növények nagyobb arányú termesztésének gátat szabhat az őszi vetésû főnövények elővetemény igényének kielégítése. A sokféle másodvetésre alkalmas faj szélesebb körû ismereteket igényel a növénytermesztőtől. A katasztrófa helyzeteket leszámítva a másodvetések létesítésére legkevesebb egyéves „előregondolkodást” igényel (elhatározás - döntéselőkészítés- felkészülés). Ugyanazon faj produktuma másodvetésben kisebb, mint fővetésben.
A másodvetésben termesztett növények esetében jelentősége van gyomirtás megoldásának. A fő növények betakarítását követő talajmunkákkal kedvező feltételeket biztosítunk az elfekvő gyommagvak kicsírázásához. Számolni kell a fogyatékos betakarítást követő árvakeléssel is. A másodvetésként elvetett kultúrnövényeknek így - életrevalóságuk miatt - versenytársai lehetnek a nemkívánatos egy- és kétszikû növények. Figyelemmel a gyomviszonyokra, az előveteményre, a másodvetésbe vont növényre, a csapadékviszonyok alakulására és az esetlegesen alkalmazott öntözésre, meg kell tervezni a gyomirtást a gazdaságosan és hatékonyan alkalmazható gyomirtó szerekkel.
A talajban élő, polifág táplálkozású rovarok lárváinak (drótférgek, pajorok) kártételére ebben az időszakban (június, július) csak akkor kell számítani, ha csapadékos az időjárás. Ilyen esetben táplálék lehet a felpuhult vetőmag és a csíranövény. Ugyanezt a helyzetet eredményezheti az intenzív öntözés is. Kiszáradt talajokban a talajlakó kártevők nem veszélyeztetnek, mert kényszerûségből - a kiszáradás elkerülése végett - a mélyebb nyirkos talajrétegekbe menekülnek. Kedvező ökológiai feltételek között felvételezéssel (térfogati kvadrátmódszer) kell meggyőződni a kártevők egyedsûrûségéről. Szükség esetén ajánlatos a talajfertőtlenítés elvégzése.
A mezei pocok gradációja esetén előfordulhat, hogy - túlszaporodás következtében - a depresszor területek növényzetét is táplálékforrásként veszik igénybe a populáció egyedei. Ebben az esetben ajánlható a pockok elleni védekezés elvégzése, az engedélyezett készítmények igénybevételével.
Az energiaátadás-átvétel rendszerében az egyes kultúrnövényekhez más és más kórokozó és kártevő szervek kapcsolódnak. Az érintett fajok tárgyalására ezért a tápnövényhez kapcsoltan kerül sor. A másodvetések utcájának napos és árnyékos oldalait bejárva, mely területekre és milyen feltételek megléte esetén javasolható megvalósításuk?
Ahol az éves csapadék rendszeresen meghaladja a 600 mm-t és ebből az V-VIII. hónapok között 300 mm-nél többre számíthatunk, ahol a gazdaság részben vagy a teljes területe öntözhető, ahol a talaj szerves-anyag készlete, a talajvédelem indokolja, ahol biztosítottak a szakmai-, mûszaki- és ökonómiai feltételek.
A másodvetések sikere nagymértékben függ a főnövény lekerülésének idejétől. Korai, májusi másodvetésben sokkal szabadabban választhatjuk meg a termesztendő fajt, annak hasznosítási módját, mint pl. a júliusi tarlóvetések esetében.
A másodvetések általános kérdései után a következő számokban megismertetjük olvasóinkat a fontosabb növényfajok beillesztésével, termesztéstechnológiájuk főbb szempontjaival, a hasznosítás lehetőségeivel.
Késmárki I. - Kuroli G.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?