2024. április 23. kedd Béla

Hogyan felelhetünk meg a talajtakarási előírásoknak?

Agro Napló
A Feltételesség-rendelet módosítása miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegyűjtötte azokat a tudnivalókat, amelyekkel meg lehet felelni a talajtakarás előírásainak.
  • őszi kultúra – beleértve a legalább december 31-ig a területen tartott másodvetést – vetésével, amit az előző kultúra lekerülése után az agronómiailag indokolt időn belül el kell vetni vagy
  • a nyári betakarítású kultúra lekerülése és az őszi kultúra elvetése között, ha az agronómiailag indokolt időnél (az agronómiailag indokolt idő az előző növénykultúra tábláról való lekerülését követő legfeljebb egy hónap)hosszabb idő telik el, akkor az indokolt időn felüli periódusban a tarló fenntartásával vagy másodvetéssel a talajt védeni kell
  • a növény (másodvetés) vagy tarló szeptember 30-áig történő megőrzésével, azzal, hogy tarlóval borított területen legfeljebb sekély tarlóhántás és ápolás végezhető;

Fentiek szerint tehát nem kell minden másodvetésnek december 31-ig a területen lennie pl. másodvetés csemegekukorica, AKG zöldtrágya, hiszen a szeptember 30-ig a területen lévő növény is takarja a talajt – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

Tehát, ha szeptember 30-án tarló vagy bármilyen álló kultúra (akár főnövény, akár másodvetés!) van a területen, akkor a HMKÁ6 előírás megfeleltnek tekintendő. Ha szeptember 30-án nincs növény vagy tarló a táblán, és nem lesz őszi kultúra, hanem valamilyen másodvetés kerül a táblára az előírásoknak megfelelően, akkor annak december. 31-ig ott is kell maradnia.

A december 31-ig a területen lévő másodvetést őszi kultúraként kezeli a rendelet pl. AÖP talajtakarás, vetésváltás szabályaihoz elszámolandó külön kultúra. Ugyanis a Feltételesség-rendelet szerint a másodvetés a vetésváltás tekintetében csak akkor vehető figyelembe külön kultúraként – azaz külön növényként –, ha megfelel az EK rendeletben szereplő fogalomnak[*] és az ott leírtak szerint bejelentésre kerül. Tehát ebben az esetben előfordulhat, hogy a másodveteménynek még decemberben a területen kell lennie az új növény vetése előtti harminc napig.

 

[*] Másodvetés: A tárgyévre az Egységes Kérelemben bejelentett főnövény betakarítása után a következő év első főnövénye vetéséig betakarított vagy zöldtrágya-növényként talajba forgatott vagy bedolgozott növénykultúra, ahol mind az első főnövény lekerülését követő, mind a második főnövény vetését megelőző talajmunkákra az agronómiailag indokolt időt figyelembe kell venni. A másodvetésnek a megelőző főnövénytől különböző növénykultúrához kell tartoznia, azzal, hogy a Brassica napus (takarmányrepce), Sinapis alba (fehérmustár), Raphanus sativus (retek) fajhoz tartozó növények egymás után még keverékben sem vethetőek.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!