DuPont növényvédelem

Agro Napló
Minõségi borhoz egészséges szõlõt Ha valaki, akkor a szakember igazán jól tudja, hogy a világpiacon csak jó minõségû borokkal lehet versenyben maradni. De egyre inkább igaz ez a hazai piacra is, hiszen az utóbbi években itthon, csak úgy, mint külföldön, egyre nagyobb a kínálat. Ma már nálunk is egyre inkább az élet minõségének a fokmérõje a kulturált borfogyasztás - mit, mikor, hogyan iszunk.
Magyarországon minden feltétel adott a minőségi borok termeléséhez. Borvidékeinken a hagyományosan magyarnak számító szőlőfajták jól vegyülnek a világfajtákkal, az optimális környezeti tényezők, a kiváló termőhelyek ugyancsak adottak. S amióta a termesztéstechnológiára és a borászati technológiára is egyre nagyobb figyelmet fordítanak termelőink, a nemzetközi borversenyeken ugyancsak gyarapszik a magyar boroknak juttatott elismerések, díjak száma.
Szőlőink különféle kártételekkel szembeni védelme napjainkban sokkal kényesebb feladat, mint volt akár két évtizeddel ezelőtt. Nagyapáink csak a peronoszpóra elleni védekezést ajánlották. A lisztharmatot például az Alföldön nem ismerték, az atkákról pedig nem is hallottak. Manapság jóval bonyolultabb, nehezebb a szőlőtermelők helyzete. A tudomány eszközei és a kutatók azonban segítenek. Ma számos világcég, köztük a Dupont is azon vállalatok közé tartozik, amely immár biztos partnere a szőlőtermelőnek, hiszen teljes szerkínálattal rendelkezik.
Curzateâ R a kocsiban
Bujdosó Ferenc balatonboglári szőlőtermesztő kiváló ismerője a hazai szerválasztéknak, a növényvédelemben is jártas. Ő már régóta vallja, hogy minőségi bor csak egészséges szőlőből nyerhető.
- Családunk szőlőtermesztéssel, borral és vendéglátással foglalkozik -kezdi a gazda, aki végzettségét tekintve kertészmérnök. - Tíz évvel ezelőtt még csak 6 hektárnyi szőlőnk volt, amit időközben fokozatosan gyarapítottunk. Ma 50 hektárnyi saját szőlő mellé 20 hektárnyit bérlünk. Mûvelését magunk végezzük. A termés 4000 hektóliteres feldolgozónkba kerül és évente átlagosan mintegy 3500 hektoliternyi bor kerül ki pincészetünkből. Döntően folyóborként értékesítjük, de 25-30 ezer palackos bor is a Bujdosó nevet öregbíti. Idén már legalább 50 ezer palackra akarjuk növelni kapacitásunkat. Nálunk csak minőségi bort kaphat a vásárló.
- Mint mondta: minőségi bor csak egészséges szőlőből készülhet. Ezzel kapcsolatban mire kell ügyelni? - A talajerő utánpótlástól a növényvédelemig számos kritikus pontja van termesztéstechnológiának. A fajta kívánalmainak megfelelő metszést feltétlenül fontosnak tartom. Az általunk termesztett fajtáknál kíméletes metszést végzünk. A másik fontos mûvelet a hajtásválogatás, amibe adott esetben - például a Cabernet sauvignonnál - a gyengén fejlett fürtök eltávolítása is beletartozik. Ezzel az egyenletes érést igyekezünk elősegíteni. A növényvédelmet az időjárástól függően szervezzük, s ennek megfelelően használunk kontakt és felszívódó szereket. Amikor a mikroklíma úgy alakul, hogy azonnali beavatkozásra van szükség, olyankor az utóbbiakat részesítjük előnyben. A növényvédő szerek összeállításánál a költségeket - beszerzési ár, a permetezéshez szükséges víz mennyisége stb. - szigorúan szem előtt tartjuk. Nem véletlen, hogy még olyan, a laikusnak apróságnak tûnő alkatrészre is oda figyelünk, mint a permetezőgép fúvókája. Mi a jól bevált TeeJet fúvókákat használjuk, s ha deformálódik, kopik, azonnal cseréljük, mert permetezésnél a szóráskúp, a cseppméret kihat a munka és a védekezés minőségére. Nem beszélve a kijuttatott víz mennyiségéről, ami ugyancsak jól mérhető forintban is.
S, hogy a minőség minden területen meghatározó a Bujdosó gazdaságban, azt az is igazolja, hogy a permetlékészítés, illetve a bejkeverés évek óta a családfő feladata. Az időben meghozott döntés fontossága nem szorul különösebb magyarázatra, így aztán érthető, hogy Bujdosó Ferenc szinte naponta bejárja szőlőterületeit. Mit mondja, kocsijában mindig tart Curzateâ R-t, aminek külön története van.
- Egy alkalommal már a levegőben lógott az eső, amikor a szokásos bejárás alkalmával az egyik táblában felfedeztem a peronoszpóra első jeleit. Sok választásom nem volt, amíg csak csendeses esett, gyorsan lepermeteztük az egy hektárnyi Szürkebarátot Curzateâ R-rel. A végén már annyira zuhogott az eső, hogy a szomszédos Chassela nem kerülhetett sorra. Ha nem velem történik, magam se hiszem, de tény: a Szürkebarát megmaradt, a Chasselát pedig úgy elvitte a peronoszpóra, hogy szüretelni sem kellett. Azóta mindig van a kocsimban tartalék Curzateâ R és bizony szemerkélő esőben is bátran használom.
A DuPont ajánlata, készítményei a szőlő növényvédelmében
Tanosâ 50 DF. Egyedülálló védelem a peronoszpóra és szőlőorbánc ellen. Nedvesség hatására újra aktiválódik a levélfelszínen. A permetezések során ügyelni kell az időzítésre (megelőző jelleggel használjuk!), a koncentrációra ( 0,4 kg / 1000 l / ha), s törekedjünk a tökelétes fedettségre.
CurzateÒ R. Kontakt és helyi felszívódó kombinált hatóanyagú gombaölőszer a peronoszpóra félék ellen. Dózisa szőlőben 2,5-3,0 kg/ha.
Punchä 40 EC. Gyorsan felszívódik, hosszan tart a hatása és tartós védelmet nyújt a bogyók számára szőlőlisztharmat ellen. Megelőző jelleggel a fürtmegnyúlás kezdetétől kell használni kontakt szerrel kombinálva ( 30-40 ml / ha + dinokab vagy kén).
CurzateÒF . Hatékony a peronoszpóra és kocsánybotritisz ellen. A virágzás kezdetétől a fürtzáródásig 1-3 alkalommal permetezzük ( 2,5 l / ha).
Avauntâ 150 SC. A kezelés után 2-6 órával a szőlőmolyok elpusztulnak. A tojás és lárva valamennyi alakja ellen ugyanabban a dózisban hatékony. A permetlé beszáradása után hulló csapadék a hatékonyságot nem befolyásolja. Az engedélyezett dózisban a hasznos rovarokra ( fátyolka, méh, katica, ragadozó atkák) nem veszélyes. A dózis: 0,25 l/ha. Lannate®. Szisztemikus, gyors hatású, széles hatásspektrumú rovarölőszer, szívó-rágó kártevők ellen, atkaölő hatással. Szőlőben molylárvák ellen 1,5 l / ha, levélatkák ellen 2,4 l / ha az ajánlott dózis.
Alert® S a termés biztonsága: a napraforgó gombabetegségei ellen
A kémiai védekezés meghatározó a napraforgó diaportés betegsége elleni küzdelemben. Ezt az magyarázza, hogy a védekezések hatékonysága magas, adott körülmények között 100%-ot közelítő, de erős fertőzés esetén is elérhetünk 80-90 % körüli értékeket két preventív kezeléssel. A védekezésben nagy szerepe van az időzítésnek, mert csak a megelőzés hatékony. Fertőzésre kedvező körülmények leginkább az állományzáródás idejére alakulnak ki. Ez azt jelenti, hogy a már nagyra nőtt napraforgó óriási felületét kell lepermeteznünk - nemcsak a felső leveleket, hanem a lehető legnagyobb borításra törekedve az alsó szinteket is. Az ehhez szükséges permetlé mennyiséget csak szántóföldi géppel juttathatjuk megfelelően a növényekre. Az utolsó - még az állomány károsítása nélkül megvalósított - védekezés az esti órákban történjen, amikor a növények szára sokkal rugalmasabb, s könnyebben elhajlik a traktor és a permetezőgép útjából.
Az Alert® S hosszú évek óta a száraz és csapadékos években is megtérülő befektetés, hiszen a növénytermesztés profitját nem számíthatjuk csak egy évre vetítve. Másként fogalmazva: az a diaportés év amelyik elviszi a termés felét, az három év profitját viszi el a napraforgó termesztésben. Aki egészséges napraforgót akar, az 6-8 levélpáros állapotban végezzen megelőző permetezést - 1l Alert® S hektáronként (szántóföldi permetezőgéppel kijuttatva 300 liter vízben elkeverve) - és készüljön fel egy esetleges második permetezésre virágzás körüli időszakban - 1l Alert®S hektáronként (légi úton 70-80 liter vízben) - járványveszély esetén. A legnagyobb termésnövekedést úgy érhetjük el, ha a két preventív kezelés követi egy korábbi, majd a virágzás körüli kezelés!
További információkért keresse területi képviselőinket vagy hívja telefonos „Forródrót” szolgálatunkat a 06 30 212 6222-es számon.
DuPont Magyarország Kft.
1066 Budapest Teréz krt. 46.
Tel.:06 1 474 3400,
fax: 06 1 474 3433,
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 12:14