A fahordók jellemzõi és használatuk

Agro Napló
A borkészítés és bortárolás hagyományos eszközei a fahordók, amelyek alkalmazása napjainkban is meghatározó jelentõségû. Lényeges különbség van azonban a fahordók készítésmódja a fahordók anyaga, mérete a borra gyakorolt hatása tekintetében. Legalkalmasabb a hordó készítésére a tölgyfafajok közül a kocsányostölgy vagy mocsártölgy (Quercus pedunculata) és a kocsánytalantölgy (Quercus sessiliflóra). Felhasználják továbbá a magyar tölgyet (Quercus conferta) és esetenként a csertölgyet (Quercus cerris) ez utóbbi azonban a legkevésbé alkalmas dongafának tekinthetõ, mivel nagyon porózus és nem hajlítható.
Más fafajok közül jó minőségû fahordók készíthetők az akácból (Robinia prendoacacia), mely tartás, jól kezelhető és a bornak nem kölcsönöz jellegzetes mellékízt.
A hagyományos fahordók készítésmódjánál nem alkalmazzák a hordó égetését, míg az elmúlt évtizedben Magyarországon is egyre inkább alkalmazott un. barrique hordók égetéssel készülnek és fontos szerepet kap a borkarakter kialakulásában a hordóból kioldott anyagok mennyisége és minősége. Épp emiatt van lényeges különbség az új hordók előkészítésében, mivel a hagyományos típusú ászokhordókat alaposan kiáztatják és forró szódás mosással is kezelik használatba vétel előtt, viszont az un. barrique hordókat csak hideg vízzel öblítik és ezután töltik bele az érlelésre kiválasztott testes, nagy borokat. Elsősorban a vörös borok érleléséhez alkalmazzák, de a karakteres fehér borokhoz is megfelelő lehet, így pl. Chardonnay és Sauvignon blanc fajtákhoz. A sajátos ízkarakter elérését azonban rendszeres érzékszervi vizsgálattal kell ellenőrizni és kellő időben a bort át kell fejteni. Általánosan érvényesülő körülményként emelhető ki az a sajátosság, hogy a fahordók porózus szerkezete miatt a benne tárolt bor egyrészt párolog, másrészt folyamatos oxidációs hatásnak van kitéve. Az elpárolgott bor pótlására alkalmazzák a rendszeres töltögetést, melyet legalább két hetenként célszerû elvégezni. Fontos szabály a töltögetésnél, hogy csak egészséges és azonos kategóriába tartozó bort használjunk lehetőség szerint. Tilos felhasználni töltögetésre a hibás vagy beteg bort, valamint fehér borhoz vöröset és száraz borhoz édeset. Optimális körülmények között a párolgási veszteség éves szinten nem haladja meg a 2-3 %-ot. Természetesen a párolgási veszteségek a hordók méretétől is nagy mértékben függenek. A nagyobb méretû - 20-50 hl-es ászokhordóknál ezek a veszteségek még alacsonyabb értéket érhetnek el.
Végezetül az üres hordók kezeléséről szeretném kiemelni, hogy a rendszeres kénezés feltétlenül szükséges, azonban ha havonta kénezünk, akkor elegendő hl-ként ½ kénlappal számolni. A hordók külső kezelésére változatlanul a diófapáccal történő kezelés a legalkalmasabb.
Dr. Janky Ferenc
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!