Húsmarhatartás februártól decemberig

Agro Napló
Az elmúlt év során e folyóirat hasábjain több tanulmány is foglalkozott a húsmarhatartás hazai lehetõségeivel, megoldásaival és a fejlesztési elképzelésekkel. A különbözõ nézõpontok ellenére abban a szakemberek többsége egyetért, hogy az EU csatlakozást elõsegítõ strukturális átalakítás egyik jól definiálható részterülete a környezet- és természetvédelmi igényeket is szolgáló legeltetéses állattartási rendszerek létrehozása.
A felvetés hátterében az a felismerés áll, hogy a jövőben környezet-, tájvédelmi- és globál-ökológiai megfontolásokból (erózióveszély, gazdaságtalan termelés stb.) a szántóterület egy részén a szántóföldi gazdálkodás megszüntetésére kényszerülünk. Ezen területeken, illetve ezek egy részén minden bizonnyal gyepesítésre kerül sor, és nyilvánvalóan jól átgondolt stratégia szükséges a jelenlegi és majdani gyepterületek állattenyésztési hasznosítására. A kérdést különösen aktualizálja az a tény, hogy a jelenlegi gyepterületek hasznosítása sem megoldott, a gyephasznosító állatfajok (ló, szarvasmarha, juh) létszámcsökkenése folytán nagy részük hasznosítatlan. A hasznosítatlan területeken kedvezőtlen irányú átalakulások kezdődtek (gyomosodás, bokrosodás, a pollenallergiát okozó növények, pl. parlagfû nagyfokú térnyerése stb.) és a táj fizikai és szellemi “eróziója” jól érzékelhető.

A gyephasznosító állatfajok között a húsmarha kiemelt szerepet tölt be, és határozott kormányzati szándék a húsmarhatartás dinamikus fejlesztése. A fejlesztés indokaként piaci és globál-ökológiai szempontok egyaránt megemlíthetők. A húsmarba létszámnövelését indokolja ezen túlmenően az a törekvés is, hogy az Európai Uniós csatlakozás idejére kellően magas kvótát tudjunk elérni, hosszú távra biztosítva ezzel a “gyepes régiók” gazdasági stabilitását, az ott élő gazdálkodók megélhetését.

A fejlesztés elképzelhetetlen a leendő húsmarhatartók felkészítése és felkészülése nélkül. A húsmarhatartás terén ugyanis nem rendelkezünk nagy hagyományokkal. Az ágazat meghonosítása a '70-es években kezdődött, és néhány figyelemre méltó kezdeményezésen túl átütő sikerről nem beszélhetünk.

Ilyen körülmények között úgy gondoljuk, hogy célszerû megismerkedni azokkal a legújabb külföldi és hazai tapasztalatokkal, melyek az új körülmények között egy sikeres húsmarha vállalkozás esélyét kínálják.

E céltól vezérleve cikksorozat keretében – a naptári időszakokhoz igazodva – megkíséreljük összefoglalni azokat a legfontosabb aktuális teendőket, melyek az eredményes húsmarhatartást szolgálják.

Őszintén reméljük, hogy ismereteinkkel és tapasztalatainkkal segítségére lehetünk mindazoknak, akik megélhetésül a húsmarhatartást választják!

A gazdaság mérete, ill. természeti adottságok a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás legeltetés nélkül elképzelhetetlen, ezért az egy gazdaságon belül tartható állatok (tehenek!) számát a rendelkezésre álló gyepterület állateltartó-képességéhez kell igazítani. A hazai gyepek döntő többsége közepes-gyenge minőségû, a termőképességtől függően egy húsmarha számára 1,5-2 ha legelőterülettel számolunk.

Figyelembe kell venni azt is, hogy gyepeink rendszerint erősen tagoltak, és az egyes legelőszakaszok megközelítése is gyakran körülményes. Mindezek tükrében a hazai húsmarhatartó gazdaságok mérete 25-100 tehén között mozog. Ez a gazdaságiforma gyakran – különösen kisebb tehénlétszám esetén – csak részmunkaidős, ill. kiegészítő tevékenységet jelent, és a család megélhetéséhez egyéb jövedelmek is hozzájárulnak. Annak ellenére, hogy a hatékony húsmarhatartás lehetősége elvben a nagyobb, esetleg több száz húsmarhát tartó gazdaságokban inkább megteremthető, a hazai adottságok tükrében a tagolt legelőket is hasznosítani képes, kisebb méretû – esetleg csak kiegészítő tevékenységként mûvelt – gazdaságok szerepe a meghatározó. Az ehhez szükséges 50-100 ha legelőterület mellett előnyös, ha a gazdaság közelében ősszel-télen legeltethető kukoricatarló található, és más olcsó melléktermék beszerzésére is reális lehetőség van (pl.: nedves répaszelet, sörtörköly stb.).

Faitamegválasztás, integrációs kapcsolatok

A hazai húsmarhatartás számára a húsmarhafajták széles választéka rendelkezésre áll, valamennyi jelentős húsmarhafajta rendelkezik Magyarországon tisztavérû tenyészetekkel, ill. tenyésztő szervezetekkel. A fajta megválasztásánál abból az alapelvből célszerû kiindulni, hogy a gyenge termőképességû gyepeken (1-2 t széna/ha hozami inkább a kisebb testû igénytelenebb típusok (pl. hereford angus) találhatók míg a ,jobb minőségû gyepeken a közepes. ill. nagyobb testû, de igényesebb típusok (húshasznú magyartarka limousin, charolais stb.) ajánlhatók. Ellenkező esetben vagy túl sok kiegészítő takarmányra lesz szükség (nagyobb testû marha a gyenge legelőn), vagy pedig az adottságok kihasználása nem megfelelő. A húsmarhafajtákkal szemben támasztott eltérő, gyakran genetikailag is ellentétes igényeknek minden tekintetben megfelelő húsmarhafajta nem létezik, így a fajta, ill. tenyésztési eljárás kiválasztásában a biológiai és ökonómiai optimumra törekszünk. Közismert, hogy a kistestû fajták rendszerint igénytelenebbek, szaporábbak, létfenntartásukhoz kevesebb takarmányt igényelnek, de borjaik növekedése és hizlalási végsúlya elmarad a nagytestû fajtákétól. Utóbbiak tehenei több takarmányt igényelnek, gyakoribbak az ellési komplikációk, de borjaik nagyobb napi súlygyarapodással nagyobb végsúlyra hizlalhatók. Mindezek miatt a húsmarhatartó gazdaságok döntő többségében a világon mindenütt a különböző keresztezési konstrukciók ill keresztezési programok követése a jellemző.

A fajtatiszta tenyésztés néhány törzstenyészetre korlátozódik, ahol az ezzel együttjáró többletráfordításokra mód van (szelektív bikahasználat, célpárosítások, törzskönyvi ellenőrzés és teljesítményvizsgálat stb.) és speciális szakértelem is rendelkezésre áll. E törzstenyészetek értelemszerûen a vágómarhatermelés mellett mindenek előtt a tenyészállat (tenyészbika, vemhesüsző, sperma, embrió) értékesítésben érdekeltek. A hazai húsmarhatartóknak is alaposan végig kell gondolni, hogy tenyésztő, vagy árutermelő gazdaságként kívánnak tevékenykedni!

A húsmarhatartó gazdaságok – különösen a kisebbek – a piacgazdaság viszonyai között nincsenek könnyû helyzetben.

Segítségre számíthatnak a különböző tenyésztő szervezetek részéről (ld. táblázat), amelyek nemcsak a tenyészbika-, ill. spermavásárlásban, hanem az esetek többségében a hízóalapanyag értékesítésében, a különböző eszközök (kerítés, itatók, kezelőberendezések, gyógyszerek stb.) beszerzésében is közremûködnek, szükség esetén szaktanáccsal szolgálnak az állami támogatások igénylésében is. Ezek az integrációs kapcsolatok nem csupán a tenyésztő, hanem az árutermelő gazdaságok számára is fontosak lehetnek. Természetesen ezen túl a helyi szerveződések (legeltetési társulások, beszerző-értékesítő szövetkezetek) is sokat segíthetnek az üzemviteli gondok megoldásában. Mindezekről a cikksorozat későbbi részeiben részletesen is szólunk.

Dr. Stefler József egyetemi tanár

Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar

A húsmarhatenyésztésben Magyarországon mûködő tenyésztő szervezetek
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A fóliasátrak is drágulnak

A fóliasátrak is drágulnak

Tavaly 60-80 százalékkal drágultak a mezőgazdasági fóliasátrak főbb alapanyagai, az acél ára pedig több mint 100 százalékkal emelkedett.

„Tízezer óra”

„Tízezer óra”

„Tölts el ennyi időt azzal, amit igazán szeretsz csinálni, ez legyen intenzív, mondjuk max. 5 év......és abban, amivel foglalkozol, nemzetközi szinten...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?