AZ ÕSZI BÚZA GYOMPROBLÉMÁI ÉS VEGYSZERES GYOMIRTÁSA

Agro Napló
A búzavetések gyomfajösszetétele jelentõs változásokon ment át, melyeket a IV. Ujvárosi Miklós Országos gyomfelvételezés (1996-97) adatai is híven tükröznek. Egyes gyomfajok felszaporodásában fontos szerepet játszott az egyoldalú vegyszerhasználat, a „hagyományos„ hormonbázisú gabonagyomirtó szerek (MCPA, 2,4-D) széles körû alkalmazása okozta egyes különösen veszélyes gyomfajok (Galium aparine, Matricaria spp., Anthemis spp., Viola spp., Veronica spp., Fumaria spp.) felszaporodását.
A magról kelő egyszikûek közül az elsődleges veszélyt továbbra is az Apera spica venti jelenti. Sajnálatos tény, hogy az Avena fatua évről-évre egyre jobban terjed különösen az ország azon részén, ahol az amúgy is alacsony termésátlagok miatt ezt a plusz ráfordítást az őszi búza már nehezen bírja el. Az évelő egyszikûek közül a Phragmites communis, és az Agropyron repens okoznak helyenként problémát, ellenük ma már speciális védekezési lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Mindezen gyomproblémák mellett az utóbbi évek fő gondjává egy agresszív évelő kétszikû gyomnövény a Cirsium arvense lépett elő. Fokozott terjedése a gyomirtó szer fejlesztés terén is újabb lépéseket tett szükségessé, a speciális hatóanyagok mellé kombinációs partnerként visszakerültek a hormonok (pl. Lancet, Lintur 70 WG, Mustang).
A jelenlegi herbicidválaszték nagyon bőséges, minden gyomproblémára van megoldás a megfelelő szaktudás ismeretében.
Lassan elérkezik az őszi búza tavaszi gyomirtásának időpontja. Magyarországon az éghajlati adottságok, a domborzati viszonyok, és nem utolsó sorban a megszokás következményeként ez a gyomirtási időpont az elsődlegesen elterjedt. Az eredményes és gazdaságos gyomirtáshoz nélkülözhetetlen a gabonatáblák gyomfertőzöttségének táblaszintû ismerete, mert a megfelelő herbicid csak ennek alapján választható ki. Az idei rendkívüli időjárásnak az enyhe csapadékos télnek köszönhetően a T1–T2-es életformába tartozó gyomnövények (Lamium spp., Stellaria media, Anthemis spp., Veronica spp., Galium aparine, Apera spica venti) kelése jelenleg is folyamatos. Az ország déli megyéiben a ragadós galaj már 2-3 levélörvös, a veronika, árvacsalán fajok 2-6 levelesek. Amennyiben az időjárás enyhe marad a tavaszi gyomirtási időpontra ezek a gyomnövények túlfejlett, a herbicidekkel szemben fokozottan ellenálló stádiumba kerülnek. Várhatóan idén a kalászos kultúrákban, de az őszi káposztarepcében is a ragadós galaj lesz a legfőbb gyomprobléma. Az egyszikû gyomfajok közül az Apera spica venti (nagy széltippan) is túlnőheti a vegyszerekre érzékeny 1-3 leveles fejlettséget. A gyomnövények fejlettsége, az enyhe tél arra utal, hogy a kalászosok gyomirtását, amennyiben az időjárás lehetővé teszi, március közepétől kezdeni kell. Megkésett védekezés esetén a túlfejlett gyomnövények fokozott herbicid-ellenállóságuk mellett a kultúrnövényre gyakorolt hatásukkal is veszélyeztetik a termésbiztonságot. Az új intenzív búzafajták kisebb bokrosodási erélyük, alacsonyabb szármagasságuk miatt gyengébb gyomelnyomó képességgel bírnak elődjeiknél. A kezelendő terület gyomfelvételezését követően a megfelelő készítmény kiválasztását mindig az uralkodó gyomfajok, és azok egyedsûrûsége dönti el.
A tavaszi állománykezeléseknek megvannak az alapszabályai, melyeket a hatékonyság érdekében minden esetben be kell tartanunk.
1.) Hormonbázisú készítményekkel (MCPA, 2,4-D, Mecoprop, Dichlorprop, dicamba)
a.) éjszakai fagyok esetén
b.) + 25 °C feletti hőmérséklet esetén
c.) pangóvizes területeken
d.) szárbaindult kalászosban
nem végezhető gyomirtás.
2.) Egyes szulfunilurea hatóanyagoknál (klórszulfuron, triaszulfuron) az utóveteményre szóló korlátozásokat vegyük figyelembe.
Általános szabálynak tekinthető, hogy a magról kelő kétszikû gyomnövények 2-4 leveles, a ragadós galaj 3-5 levélörvös, míg a magról kelő egyszikûek (parlagi ecsetpázsit, nagy széltippan) 1-3 leveles állapotukban a legérzékenyebbek a herbicidekre. Az évelő kétszikûek pl. Cirsium arvense esetében a gyomnövény tőlevélrózsás állapotában van a kezelés optimális időpontja.

Szentey László, főtanácsos FVM
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Válságban az európai méhészet

Válságban az európai méhészet

Válságban van az európai méhészet, az Európai Bizottságnak ezért meg kell vizsgálnia a méhcsaládok csökkenő számának okait, és javaslatot kell tennie...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?