2024. május 5. vasárnap Györgyi

A Novartis Seeds új káposzta hibridjei

Agro Napló
Az idei év ismét nyújtott néhány meglepetést a káposztaféléket termelõ kertészek és a hozzájuk kapcsolódó értékesítési folyamat többi résztvevõje számára.

A valóban szokatlanul meleg és aszályos nyár még a legkomolyabb technológiai háttérrel rendelkező termelőket is komoly kihívások elé állította, hiszen a tavalyi felhőszakadások, áradások után a legtöbben az idei évben is több csapadékkal számoltak. Az időjárás következményei egyértelmûen megnyilvánultak a rendkívül magas termelési költségekben és a megtermelt alacsonyabb hozamok miatt a viszonylag korai betakarítási időszak magas áraiban is.

Cégünk termékmenedzserei és területi képviselői folyamatosan keresték fel az idén is partnereinket, tájékozódtunk, információt gyûjtöttünk, sok esetben technológiai vagy éppen piaci segítséget is tudtunk nyújtani termelőknek és kereskedőknek egyaránt.

Tapasztaltuk, hogy a káposztaféléknél is tovább nőtt az üzletláncok felé értékesített mennyiség aránya, ez a tendencia tovább erősítette a termelők koncentrálódását. Természetesen ennek az értékesítési formának is lehetnek zökkenői, a kiszámíthatóság, a viszonylagos értékesítési biztonság azonban igen nagy előny. E tendencia várhatóan a jövőben tovább fog erősödni.

Fajtabevezetés:
Döntés a tripsztolerancia (Triptor F1) és az agresszív növekedés (Agressor F1) alapján

Az idei évben jó néhány fajtajelöltet próbáltunk ki az ország különböző intenzív termesztési területein. Hála a hollandiai Enkhuizenben dolgozó új káposztanemesítő kollégánknak felgyorsult cégünknél a nemesítési program és a mi hazai igényeinknek megfelelő fajtajelöltek egész sora került tesztelésre az idei szezonban itthon is. Tapasztalatunk egyébként, hogy a bevezetésekkel kapcsolatos döntéseket csak itthoni kipróbálás után lehet meghozni, hiszen eltérő éghajlati viszonyok között a fajtajelöltek eltérő eredményeket (fejsúly, szín ...stb.) is adhatnak.

A kihelyezett vidéki fajtakísérletek mellett az Ócsai Kísérleti Állomáson is folyamatosan nyomon követtük fajtáink fejlődését. Szeptember elején mintegy húsz országosan is meghatározó káposztatermesztő kertész segítségével együtt értékeltük a bevezetendő fajtákat, így egyből információt kaphattunk a fajták piaci megfelelőségéről is.

A szeptemberi-októberi időszakban az ország különböző pontjain (Nyírség, Fajsz, Bugyi...stb.) fajtabemutatókat szerveztünk, ahol szintén a résztvevő termelőkkel együtt értékeltük a fajtákat, választottuk ki a hazai viszonyoknak leginkább megfelelőket.

A kísérletekben az egyik legsikeresebb Fusarium rezisztens fajtánk a Triptor (SG 3130) F1 volt, mely nevében is mutatja a nyáron olyan fontos viszonylagos tripsztoleranciát. E tömör, 80 napos tenyészidejû fajtánkat ajánljuk minden olyan termelőnek a Quisto F1 mellé kipróbálni, akik a júliusi–szeptemberi időszakra termelnek. A Triptor F1 fajta tripsztoleranciájára jellemző, hogy az augusztus eleji ócsai fajtaértékeléskor több fajtáról (pl. Quisto F1) 8-11 levelet kellett lebontani, míg erről a fajtáról több fej átlagában is csak 2-3(!!) levelet. A fajta növekedési erélye közepes, így a tápanyagellátásra célszerû jobban odafigyelni. Optimális körülmények között besûrítéstől függően a fejátlagsúly 1,5-2,5 kg, ami éppen megfelel a jelenlegi piaci igényeknek. Tárolhatósága jó, normál körülmények között a Quisto F1 fajtával megegyezően minimum 3-4 hónap. Vetőmagját a következő szezon elejétől már forgalmazzuk.

Hosszabb tenyészidejû mintegy 120 napos, szintén Fusarium rezisztens és kissé lapítottabb alakú fajtánk az Agressor (SG 3162) F1, mely új kategóriát jelent cégünk fajtalistáján. Agresszív növekedésû gyökérzete és általánosan is erős növekedési erélye lehetővé teszi, hogy viszonylag szárazabb, tápanyag-hiányosabb körülmények között is sikeresen termeszthessük. A fejek magasan a föld felett ülnek, így alsó rothadás túlérésben is csak ritkán okoz gondot. Az Agressor F1 a jelenleg kapható ipari fajtákhoz képest igen jó tripsztoleranciával, a levélbetegségek ellen pedig általában is jó toleranciával rendelkezik. A tárolhatóság a többi fajtához hasonlóan részben a tápanyagellátás függvénye, az extenzívebb körülmények között képződő 3 kg körüli fejek mintegy 3-4 hónapig jól eltárolhatóak. Vetőmagját szintén forgalmazzuk a következő szezontól.

Akinek bármelyik új fajtánkkal, vagy régebbi hibridjeinkkel kapcsolatban egyéb információra, tanácsra van szüksége, kérjük keressen meg bennünket!

(PR)

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!