Fiatal gazdák határon átlépő közös programja

Agro Napló
Tatán rendezte meg augusztus végén a szervező Agrya a Szlovák Fiatal Gazda Szövetséggel közös programját, egy közép-európai régiós fiatal gazda együttműködés keretében – ahova az Agro Napló is meghívást kapott. A rendezvény apropójául szolgált, hogy a 2014 utáni tervezés már elindult – s a magyar és szlovák tapasztalatok mindkét fél számára egyaránt érdekes és fontos – közös és eltérő – elemeket tartalmaznak. A rendezvény keretében a program végrehajtását, annak már megvalósult paneleit tárgyalták a résztvevők, különös tekintettel arra, hogy milyen új elemek várhatók a tervezésben itthon illetve Szlovákiában.

A program kiváló lehetőségként szolgált az Agrya már futó programjai bemutatásának és azok hazai kezelésének, egyúttal annak a tájékozódásnak, hogy azokra van-e nyitottság szlovák részről. Az előadók felölelték a szlovákiai tapasztalatokat is, és bemutatták, hogy északi szomszédunknál miként is áll a vidékfejlesztési program.


Magyar részről állami szintű szakmai képviselet fémjelezte a rendezvényt, V. Német Zsolt, a VM Vidékfejlesztésekért felelős államtitkára személyében, és az előadók között a szakminisztérium munkatársai mutatták be a várható új elemeket. Külön témaként jelent meg az Európai Innovációs Partnerség (EIP), mint a következő időszak egy új eleme. Emellett bemutatták a fiatal gazda tematikus alprogramokat, annak hazai és az együttműködési programon belüli kidolgozását – várható elemeit, intézkedéseit és a lehatárolásait.


Dr. Feldman Zsolt

A szlovák és magyarországi programok külön érdekessége, hogy bármilyen közeli is földrajzilag a két ország, épp annyira eltérő agráriumuk szerkezete. Szlovákiában alapvetően a nagygazdaságok dominálnak, ez jellemzi a mezőgazdaságot, és a vidékfejlesztés is ehhez igazodott. Ez is indokolja, hogy náluk például a fiatal gazda intézkedések és jogcímek nem szerepeltek a prioritások között. Ezért is váltott ki nagy érdeklődést a nálunk már kellő hangsúlyt élvező, és az elkövetkező időszakban is a fókuszban lévő program.

A szlovákiai kollégák között egyébként igen sok a magyar, és ők igénylik azokat az impulzusokat, lobbitevékenységeket, érdekképviseleteket és fiatal gazda intézkedéseket, amelyeket a szlovák mezőgazdaság generációváltó programjába be tudnak építeni.

Az AGRYA Tatán

-Keresztes-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!