Adóügy- Munkavállalóknak adható tevékenységhez kapcsolódó juttatások

Agro Napló
A munkavállaló tevékenységével összefüggő juttatások A munkáltató köteles biztosítani a munkavállaló számára a munkavégzés ellátásához szükséges eszközöket, szolgáltatásokat, valamint olyan munkakörülményeket teremteni, amelyek megfelelnek a munkavédelmi előírásoknak. 

Így vizsgálandó, mely juttatások keletkeztetnek bevételt a munkavállalónál, és milyen esetleges adóvonzatai lehetnek:

Számítógép: Adómentes juttatás a számítógép (akár 100%) magáncélú használata, de a használt számítógép nem kerülhet a magánszemély tulajdonába.

Védőeszközök: Minden olyan eszköz, amelyet a munkavállaló azért tart magánál, hogy a munkavégzésből eredő kockázatokat, az egészséget nem veszélyeztető szintre csökkentse (pl. védősisak, maszk, porszűrő, kesztyű, csizma, fülvédő stb.), személyes használatra szolgál, ingyenes, a munkáltató köteles biztosítani, adókötelezettsége nincs.

Védőital: Juttatása bevételt nem keletkeztet a magánszemélynél.

Munkaruházat: A jogszabályban előírt feltételekkel juttatott egyenruha, formaruha, védőruha adómentes, az egészség védelmét szolgáló, illetve az utcai ruházat megóvása céljából juttatott munkaruházat szintén adómentes, ha e nélkül a munkavállaló egészsége veszélyeztetett, vagy az utcai ruházata nagymértékben szennyeződne, rongálódna.

Az utcai viseletre alkalmas ruházat céglogóval ellátva is adóköteles. A munkáltató által a munkavégzéskor megkövetelt, és biztosított munkaruházat, amely nélkül a munkavégzés nem kezdhető meg, nem bevétel (pl. áruházi eladók egyen pólója). Lényeges, hogy a magánszemélynek nem keletkezik tulajdonjoga.

Az egyéb, a fenti feltételeknek nem megfelelő munkaruházat: bérjövedelemként adóköteles.

Védőszemüveg: Amennyiben a szemészeti szakvizsgálat által indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg nem megfelelő a képernyő előtti munkavégzéshez, a munkáltató adómentesen köteles biztosítani a minimálisan szükséges, az éleslátást biztosító szemüveget. Az ezen kívül eső szemüveg juttatása adóköteles.

Foglalkozás-egészségügyi ellátás: Adómentes, adóköteles viszont a nem preventív jellegű ellátás, valamint az olyan munkáltatói egészségügyi program, amely nem közvetlenül a munkakörülményekkel kapcsolatos.

Iskolarendszerű képzés: Ha a képzés a munkáltató elrendelésére történik, és a munkakör betöltéséhez szükséges vagy a tevékenységhez szükséges ismereteket ad, évente a minimálbér 2,5-szeresét meg nem haladó összegben: béren kívüli juttatás (1,19-szeres összeg után 16% szja, 14% eho fizetendő), a minimálbér 2,5-szeresét meghaladó összeg után pedig egyes meghatározott juttatás (1,19-szeres összeg után 16% szja, 27% eho) fizetendő.

Iskolarendszeren kívüli képzés: A munkakörrel kapcsolatos új ismeretek, a feladatok jobb elsajátítása érdekében a munkáltató beiskolázza a munkavállalót, ekkor nem keletkezik bevétel a munkavállalónál.

Nyelvtanfolyam: Amennyiben a munkaköri leírás/munkaszerződés szerint a munkavégzés feltétele a nyelvtudás, nem keletkeztet bevételt a munkavállalónál.

Cégtelefon: A munkavállaló által meg nem térített magáncélú használat adóköteles egyes meghatározott juttatásként (1,19-szeres után 16% szja, 27% eho fizetendő). Ha nincs tételes nyilvántartás, a számlaérték 20%-a tekintendő adókötelesnek.

Kiküldetéssel kapcsolatos költségek: A szállással, utazással kapcsolatos költségek (ideértve a szállodai szoba, repülőjegy árában foglalt étkezés költségét is) térítése nem keletkeztet bevételt a magánszemélynél, minden más, a hivatali, üzleti utazás során térített étkezés és egyéb szolgáltatás egyes meghatározott juttatásként adózik.

A külföldi kiküldetés napidíja: a jogviszony szerint adóköteles, de a bevétel 30%-a, max. 15 EUR/nap levonható belőle mint igazolás nélkül elszámolható költség.

A saját személygépkocsi használata esetén a kiküldetési rendelvény alapján elszámolt km után az üzemanyagköltség illetve a 9 Ft/km személygépkocsi-normaköltség nem bevétel a munkavállalónál.

Napi munkába járás költségtérítése: főszabályként a közigazgatási határon kívülről történő munkába járás esetén merül fel: tömegközlekedés igénybe vétele esetén a bérlet legalább 86%-át köteles megtéríteni a munkáltató, mely a magánszemélynél nem bevétel, saját személygépkocsival történő munkába járás esetén: 9 Ft/km nem bevétel (csak akkor jár, ha a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés vagy a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést).

Adómentesen adható juttatások

- Sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet, könyvtári beiratkozási díj, legfeljebb 50.000 Ft/év összegig (Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámlájára utalt összeg nem tartozik ide).

- Védőoltás.

Krenovszkyné Lovász Andrea

Reg. Okl. adószakértő

A cikk szerzője: Krenovszkyné Lovász Andrea

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!