Nagyobb gyökér, biztonságos áttelelés, jobb tápanyag-hasznosítás, Route®? Igen! (x)

Agro Napló
Az őszi vetésű növényeinknél az egyik legfontosabb agronómiai cél, hogy a növényeink optimális fejlettségi állapotban menjenek a télbe. Ez garantálja ugyanis a biztonságos áttelelést, majd később a robbanásszerű tavaszi indulást.  

Ez kellően fejlett gyökérzet nélkül nem lehetséges. Jól tudjuk, hogy a tápelemek közül a gyökéresedésre legnagyobb hatással a foszfor és a cink van. A cink az egyik legfontosabb növényi hormon az auxin szintéziséhez. Enélkül nincs megfelelő növekedés, így gyökérképződés sem. Sajnos a hazai talajok nagy része cinkhiányos, így pótlásáról mindenképpen gondoskodni kell. Azonban nem mindegy, hogy mivel!


 

A Kwizda megoldása a ROUTE® LOMBTRÁGYA, mely a cinket ammónium-acetát formban tartalmazza, mely formuláció jóval hatékonyabb, mint a sóformában, vagy akár kelát formában történő cink pótlás.

A Route® pozitív hatásai a következőkben foglalhatók össze:

• Serkenti az auxin szintézist

• Növeli a gyökértömeget, serkenti a gyökérnövekedést

• Javítja a víz- és a tápanyagfelvételt

• Növeli a klorofill szintet

• Stimulálja a fotoszintézis

• Gyorsítja a szénhidrát anyagcserét

Hogyan és milyen kultúrában használjuk?

Őszi kalászosoknál és repcében 0,8 l/ha

mennyiségben, legfeljebb 0,5%-os töménységben javasolt használata.


 

Pozitív tapasztalatok

Őszi búzában a Route® használatával 1,2 tonnás hektáronkénti terméstöbbletet tudtunk elérni. A fejlett, nagyobb gyökérzet hatására tavasszal az állomány jobban hasznosította a nitrogén fejtrágyát, ami a tenyészidőszak végén jelentős terméstöbbletet hozott. (1. ÁBRA)


 

Egy másik, 6 ismétléses repce kísérletben, a Somogy megyei növényvédelmi hatóságnál szintén jól vizsgázott a Route®. Egyaránt szignifikáns növekedést kaptunk a gyökérnyak-átmérő és gyökértömeg őszi értékelésekor, majd a tavaszi tőszám ellenőrzésekor is! (2. ÁBRA)


Nagyításhoz katt a képre

Erről se feledkezzünk meg!

Az őszi túlfejlődés (felnyurgulás) megelőzésére, a biztonságos áttelelés biztosítására, 4–6 leveles korban szükséges regulálást 0,75 l/ha T-Rex (250 g/l tebukonazol) gombaölővel javasoljuk elvégezni, amit szükség esetén kombinálhatunk Fury® rovarölővel, vagy Select® Super egyszikűirtóval.

Ne feledje, a legjobb eredményt a ROUTE® + T-REX kombinációjától kapjuk, hiszen a zömökebb tenyészőcsúcs mellett a nagyobb gyökérzet nemcsak az áttelelés biztonságát, hanem közvetlenül a termés mennyiségét is növeli.


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 13. 13:31