DK EXSTORM - az elemi erő

Agro Napló
A DEKALB nemesítő- és fejlesztő csapata elkötelezett annak érdekében, hogy a magyar köztermesztésben csak olyan termékekkel jelenjen meg a piacon, amelyek alkalmasak arra, hogy piacvezetővé váljanak. Az elmúlt évekből a EXAGON, EXOCET, DK EXQUISITE repce hibridek az akkori termelői igényeknek legjobban megfelelő termékek voltak.

A termelői igények folyamatosan változnak, hiszen a magasabb termésmennyiség elérése mellett egyre több agronómiai tulajdonságra is igény van. Ilyen az optimális növénymagasság, az alacsony megdőlési hajlam, a jó betegség-ellenállóság, a kipergéspergés-ellenállóság és a télállóság is.

A nemesítők a hibridjelölteket három éven keresztül tesztelik a kisparcellás kísérletekben. Ezután a hibridek további két éves tesztelésen esnek át az üzemi körülményeket szimuláló fejlesztési hálózatban. Azok a termékek, melyek mind a nemesítési, mind a fejlesztési hálózat eredményei alapján kiemelkedőek, és az agronómiai tulajdonságaik is megfelelnek a termelői igényeknek, bevezetésre kerülnek a köztermesztésbe. Az elmúlt két évben a fejlesztés tizenöt potenciális hibridből választotta ki a legmegfelelőbbet, mely a DK EXSTORM.

DK EXSTORM

Agrotechnológiai tulajdonságok:

Átlagos korai fejlődésű hibrid, melyhez a korai, illetve átlagos vetésidőket ajánljuk (augusztus 20 – szeptember 10). A hibridhez betakarításra beállt tőszám 300–500 ezer tő/ha között ideális, a vetési időpont függvényében. A korai vetések esetében választhatjuk az alacsonyabb tőszámot, míg a megkésett vetéseknél ajánlott az 500 ezer feletti állomány kialakítása.

Tél előtt jól meg tud erősödni, amennyiben az optimális vetésidőben kerül elvetésre. Télállósága kiemelkedő, mivel elterül a talajfelszínén lengyel és ukrán adataink alapján a jó kategóriába sorolható a termék télállósága. Magyarországon azonban nem a klasszikus hideg telek okozta kifagyási kockázat a legveszélyesebb a repce-termelés szempontjából.

Hazánkban jellemzőbb, hogy a kora tavaszi felmelegedés után április elején ismét beköszönt a hideg, gyakori fagyok, mely a már szárba indult repcék szárait szét tudja robbantani, vagy a fagyás miatt üreget képez a szárban. Ezt kivédendő előnyös olyan hibridet választani, melynek szárba indulása későbbi, hogy ezt a késői fagykárt meg tudjuk előzni. A DK EXSTORM szárba indulása a DK EXQUISITE-tel azonos, mely a féltörpéket leszámítva a legkésőbbinek számít a magyar hibridek között.

A hibrid rendkívül gyorsan fejlődik, így a szárbaindulás után a virágzási idejében már a középmezőnybe kerül, a DEKALB portfolióban egyedül a DK EXPOWER virágzik korábban nála.

A termék magasságát tekintve optimális. A DK EXQUISITE-nél alacsonyabb, a DK EXPOWER-nél kicsit magasabb.

Megdőlésre nem hajlamos, ideális magasságának, és jó szártulaj-donságainak köszönhetően.

DK EXSTORM monogénes (RLM7), és poligénes Phoma rezisztenciával rendelkezik, mely mellett a Sclerotinia elleni toleranciája is a DEKALB portfolió legjobbjai közé tartozik.

A DEKALB termékek kipergés-ellenállósága kimagaslik a köztermesztés-ben szereplő hibridek közül. A DK EXSTORM még ebben az erős mezőnyben is az élre tud kerülni (1.és 2. Diagram).



1., 2. Diagram: DEKALB Fejlesztési kísérletek kipergési vizsgálata (kísérleti átlagtól számított eltérések átlag)

Terméspotenciál:

A DK Exstorm a DEKALB portfolió legerősebb terméke. A terméket legjobban a stabilitás szó jellemzi. A termesztésben sosem tudjuk kiszámítani, hogy száraz, vagy nedves évjáratunk lesz, ezért érdemes olyan terméket választani, mely jól bírja a szárazságot, de a nedves években sem nyújt alacsony termést (3. diagram).


Nagyításhoz katt a képre
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Az első választások fontossága

Az első választások fontossága

A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!