2024. május 8. szerda Mihály

ProSid™ MI 528 és ProSid™ MI 700 piacvezető szemestartósítók a Perstorptól

Agro Napló

A propionsav alapú, szemestermény-tartósító készítmények közül az elmúlt évek során Magyarországon is piacvezetők lettek a  ProSid™ MI 528 és MI 700 kódjelű termékek. Gyors térhódításuk oka részben a jellemzőikben rejlik, mivel a propionsavat pufferolt, „felhasználóbarát” formában tartalmazzák, emellett azonban rendkívül fontos az a professzionális szakmai háttér, amit a forgalmazó Pro-Feed Kft. biztosít.

Ma már közismert, hogy a szemesek aerob tartósításához célszerű valamilyen propionsav-tartalmú készítményt használni. Az egyedülálló technológiával, a Nyerő Receptek, azaz a Winning Formulas™ szerint Svédországban gyártott ProSid™ MI 528 (ammóniával pufferolt propionsav) és az újabb fejlesztésű MI 700 (glicerol-propionin-észterek) alkalmazásának legfontosabb előnyei:

- Hatásos, tartós védelem a teljes tárolási időszak alatt, akár 2 éven át is.

- A betakarítási idő elnyújtható, kevésbé vagyunk kitéve a változékony időjárásnak.

- Magas hatóanyag-tartalom.

- Maximális gátlóhatás az összes penész- és élesztőgombával szemben.

- Nem korrózív, nem ADR-es termékek, ezért adagolásuk, kezelésük egyszerű és biztonságos.

- Lényegesen kisebb hatóanyag-kipárolgás pl. a ProSid™ MI 700 esetében.

- Jelentősen kisebb irritáló hatás, kevesebb porképződés.

- Alacsony beruházási költségek mellett is nagy anyagmozgatási kapacitás.

- A táplálóanyagok (energia és fehérje) teljes mértékben megőrizhetőek.

- A gombatoxin-termelődés csökkenthető, mivel a gombákat elpusztítja.


 

A betakarított gabonák minősége függ a termesztési körülményektől, a csapadék mennyiségétől, a hőmérséklet alakulásától, de ezenkívül a minőséget nagyban befolyásolják a tárolás során megjelenő szántóföldi és raktári penészgombák és az általuk termelt gombatoxinok, mint a DON, T-2, Fumonizin, Zearalenon, Ochratoxin vagy az Aflatoxin. Ha a penészek és a mikotoxinok szabad szemmel még nem látható módon vannak jelen a takarmány-alapanyagokban, már akkor is jelentős mértékben képesek a takarmányminőséget rontani. Emiatt önmagukban is okai lehetnek a lecsökkent termelésnek, szaporodásbiológiai problémáknak – ezek megelőzésére kiváló lehetőséget kínálnak az itt bemutatott termékek. Itt érdemes megemlíteni, hogy a gabonaszárítás nem ad mindig biztos védelmet a másodlagos penész- és mikotoxin-fertőzöttséggel szemben, ezért száraznak vélt szemesek tárolásakor is indokolt savas tartósítást végezni.

A ProSid™ MI 528 és MI 700 alkalmazhatók takarmány alapanyagok, elsősorban gabonák tartósítására, beleértve a nedves tartósítást is, de alkalmasak a CCM-, a TMR- és a roppantott kukorica tartósítására is. Ideális készítmények a háztáji gazdaságoktól kezdve a nagyüzemeken át a szakosított takarmánygyártó üzemekig mindenütt, mivel kijuttatásuk viszonylag egyszerű és olcsó. Felhasználásuk alapfeltétele a megfelelő adagolásjavaslat pontos követése, ennek érdekében kérjük, vegye fel a kapcsolatot a képviselőinkkel.

A Perstorp cég, a legnagyobb svéd vegyipari vállalatcsoportként, közel 130 év tapasztalatával világszinten meghatározó hangyasav- és propionsav gyártó. 50 országban 2200 alkalmazottal igyekszik partnereit innovatív takarmánytartósító és -savanyító megoldásokkal, szaktanácsadással és laborszolgáltatásokkal kiszolgálni. Az állandó magas minőséget a Fami QS, GMP+ és ISO-szabványoknak történő megfelelés szavatolja.

Hugo Hjelm1 – Papócsi Péter 2

 1 Perstorp Holding AB Industri Parken, SE-284 80 Perstorp, Sweden;

2 Perstorp Waspik BV, Industrieweg 8, Waspik, 5165 NH, Holland.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!