2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A Déli-Farm a kutatás-fejlesztésben is jeleskedik

Agro Napló
A Déli-Farm Kft. 88 989 706 forint uniós támogatást nyert a GOP-2009-1.1.1 jelű „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiíráson 2010-ben, az Új Széchenyi Terv keretében. A projekt ez év májusában befejeződött, a Déli-Farm Kft. Szeged-kiskundorozsmai székhelyén az „Innovatív eljárás a paradicsomtörköly karotionid tartalmának kinyerésére” címmel tudományos konferenciát és projektzáró rendezvényt tartott.

Ifj. Palotás Sándor, a házigazda cég ügyvezető igazgatója mutatta be magát a projektet, annak célját és eredményét hangsúlyozva. A Déli-Farm fő tevékenysége – a takarmányozási és tenyésztési szaktanácsadás, illetve a takarmányforgalmazás valamint az állattartási eszközök forgalmazása – mellett az utóbbi években kutatás-fejlesztési programokba is belekezdett.

Dr. Mézes Miklós, a SZIE tanszékvezető egyetemi tanára levezető elnökként állt a pódiumon, és tartotta meg „A likopin, mint természetes oxidáns a gazdasági állatok takarmányozásában” című előadását. A likopinnal kapcsolatos téveszméket az objektív kutatási eredmények prezentálásával oszlatta szét, kiemelve, hogy a hazai termesztésű növényeink közül a paradicsom tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a likopint, de ez a tartalom nagyban függ a növény termesztési körülményeitől és fajtától.


A képen balról-jobbra: Kapás Sándor a Déli-Farm Kft. projektmenedzsere, prof. Dr. Mézes Miklós, ifj. Palotás Sándor, Dr. Ábrahám Csaba

A likopin a legerőteljesebb antioxidáns az összes karotinoid közül, a paradicsom mellett a gyümölcsök tartalmazzák még. A takarmányokban természetes és szintetikus formában is előfordul – s a likopin tartalmára vonatkozóan jelenleg nincs az EU-ban határérték. Egyedül a baromfi (tojótyúk) takarmányok esetében a kiegészítésként használható összes karotionid tartalmára határozták meg 80 mg/kg értékben a maximumot. A likopin kiegészítés célja a baromfi-takarmányozásban az antioxidáns bevitel a lehetséges funkcionális élelmiszerekbe, illetve tojótyúkoknál a tojássárgája színezőanyaga. A likopin az élelmiszerekben nem idézett elő semmilyen toxikológiailag releváns hatást, emiatt nem határozták meg humán tolerálható felső beviteli határértékét. Kísérleti adatok arra azonban utalnak, hogy jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása mellett a likopin kiegészítés kedvezőtlen hatásokat eredményezhet.

A likopin biológiai hatásaira vonatkozó – nem gazdasági állatokra készült – vizsgálatok igazolják, hogy a likopin antikarciogén, erősíti az immunrendszert, csökkenti a „rossz” de növeli a HDL koleszterinszintet, anti-atherogén, javítja az ondó minőségét (ennek komoly gazdasági jelentősége van a haszonállatok szaporításában). A kísérleteket különböző baromfi-patkány- és humán alanyokon végezték.

Azonos mennyiségű likopint paradicsom formájában adagolva a hatás szignifikáns mértékben jelentősebb volt. A likopin kezelés hatékonyan csökkentette a vércukor szintet és a diabetes által kiváltott oxidatív stressz hatásait. A többi természetes antioxidánssal összehasonlítva a likopinnak van a legerősebb szinglet-oxigén megkötő hatása. A biológiai hatásért valójában a likopin metabolitjai a felelősek, ezek aktiválják a szervezet saját védekező mechanizmusát. A likopin tehát kettős hatással rendelkezik: önmaga is oxidálódhat, másrészt átalakul metabolitokká, amelyek egy belső védelmi mechanizmust alkotnak majd.

Dr. Ábrahám Csaba, a Food Analytica Kft. ügyvezetője Takarmánybiztonsági és minőségi aktualitások egy vizsgáló laboratórium szemszögéből című előadásában részletesen beszélt a hatóanyag kinyerési eljárás laboratóriumi körülmények közötti kidolgozásáról. Ismertette az oldószer regenerális módszerének alkalmazását, és a végrehajtott, a kísérletekhez kapcsolódó laboratóriumi méréseket, valamint a lebonyolított tárolási kísérleteket. A projekt végtermékei: a tartósított paradicsomtörköly, a magas karotin- és likopin tartalmú olajkivonat, illetve a likopin- és karotin koncentrátum. Meghatározták a beltartalmi és mikrobiológiai jellemzőket, etetési kísérleteket végeztek szarvasmarha állománnyal, és jelentős eredményeket regisztráltak a takarmány etetés hatásáról: a vérplazma karotin-, likopin-, A- és E-vitamin szintjére vonatkozón.



-Keresztes-

A cikk szerzője: Új Széchenyi Terv

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!