2024. április 29. hétfő Péter

Már elkezdődött a madárinfluenza-vakcina kísérlet Hollandiában

Agro Napló
A holland kormány a Wageningen University & Research, az Utrechti Egyetem és a Royal GD együttműködésével megkezdte első, valós madárinfluenza elleni vakcinázási kísérletét.

Szeptember közepén mintegy 1800 napos tojócsibét oltottak be magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) ellen, és az elkövetkező 18 hónapban megfigyelés alatt tartják őket, hogy megállapítsák a védettséget és a vírus terjedését – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatásából az Agro Napló.

A magas patogenitású madárinfluenza ellen két vektoroltóanyag bizonyult hatékonynak a Wageningen Bioveterinary Research laboratóriumában ellenőrzött körülmények között végzett korábbi kutatások során. Ezt a két – a Ceva Santé Animale, illetve a Boehringer Ingelheim által gyártott –  vakcinát most kereskedelmi körülmények között tesztelik. A telepeken a madárinfluenza ellen vakcinázott állomány ugyanazon a vakcinázási és kezelési protokollon mennek keresztül, mint a vizsgálatban részt vevő gazdaságok többi egyede. Mivel ez egy tudományos vizsgálat, a kísérletbe bevont állományokat az európai szabványoknak megfelelően szorosan figyelemmel kísérik, mintázzák és tesztelik. A tesztcsoportokat külön egységekben helyezik el, és termékeik nem kerülnek forgalomba.

Nagyszabású vakcinázás

Sjaak de Wit professzor nagy reményeket fűz a két tesztelt vakcina hatékonyságához: „Laborkörülmények között megfelelő védettséget láttunk, és a fertőzött madaraknál nem tapasztaltunk elhullást.”

A kísérlet 2025. harmadik negyedévéig tart, az első eredményeket pedig várhatóan 2024. második negyedévében teszik közzé. A kormány a lehető legrövidebb időn belül, de felelősségteljesen szeretné a védőoltást szélesebb körben elérhetővé tenni, ezért a lépésről lépésre történő megközelítést választották. A telepi kísérlet mellett 2024. második negyedévében várhatóan nagyobb számú baromfitelepen kerül sor egy próbaüzemi kísérletre, amelynek feltétele, hogy a vakcinákat az európai hatóságok jóváhagyják, és ismertté váljanak az első tesztek eredményei.

Ez fontos lépés a baromfiállományok madárinfluenza-vírus elleni nagyszabású vakcinázása felé. Piet Adema, a holland Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszer-minőségi miniszter elmondta: „A madárinfluenza súlyos betegség, amely óriási hatással van a baromfiágazatra, és mind az állatokat, mind a gazdákat érinti. Most lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a jövőben csökkentsük a fertőzések számát.”

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újra zártan kell tartani a baromfikat

Újra zártan kell tartani a baromfikat

A fokozott madárinfluenza veszély miatt dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos elrendelte a magas kockázatú területeken a kereskedelmi célból tart...

Megszűnt a kötelező zártan tartás

Megszűnt a kötelező zártan tartás

A járványügyi helyzet kedvező alakulásának köszönhetően dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!