2013 tavasza: Vizsgáznak a gombaölő szerek

Agro Napló
Az elmúlt hónapok minden várakozást felülmúló csapadékot hoztak a szántóföldjeinkre. Ennek megvannak az előnyei, illetve hátrányai, veszélyei (például a kiszórt tavaszi nitrogén fejtrágyát kimosta a talajból). Növényvédelmi munkák tervezésével az előnyöket jól ki tudjuk használni, a kockázatokat pedig csökkenteni.

A szezon kezdete alapján, az idei év nagy valószínűséggel „gombás” év lesz. A kalászosok állapotát szemlézve látjuk, hogy jól bokrosodtak, sűrű, buja állomány várható. A talajban jelenleg sok a víz, amit igazol az is, hogy a reggeli harmat csak dél körül szárad fel. Ha ez így marad, akkor a lisztharmatnak „melegágya” lesz, tehát erős fertőzés várható, különösen az érzékeny fajtákon. Ugyanakkor már nagy számban megtalálhatóak a szeptória piknidiumai is, amelyekből néhány tavaszi zápor hatására járvány alakulhat ki. Úgy tűnik, az idén a jó termés egyik záloga a megfelelően elvégzett gombák elleni védekezések lesznek.

A Kwizda Agro kínálata bőséges választékot nyújt a fellépő problémák mindegyikére. Mindig a probléma oldaláról közelítsünk, ne a fungicidhez keressünk kórokozót, hanem a kórokozóhoz keressünk fungicidet!


1. Lisztharmat primér fertőzése        2. Vörös rozsda        3. Szeptóriás levélfoltosság

Amennyiben a lisztharmat a fő probléma, a korai (első) kezelésre az Eminent® tökéletes megoldás. Magas hatásfokkal működik a kórokozó ellen, kíméletes a növényhez, a tápcsatornákban egyedülállóan jól mozog. Dózisa 0,8–1,0 l/ha. Remek árpozíció!

Amikor a lisztharmat mellett a rozsdafélék megjelenésére is számítunk, a kombinált hatóanyagú Titanium®-ot kell előnyben részesíteni. Miért? Mert az epoxikonazol hatóanyag nagy erőssége a rozsda elleni hatás. A lisztharmat ellen több mint egy hónapig, a többi kórokozó ellen körülbelül 1 hónapig véd. Így az első kezelést bokrosodás végétől a 3 nóduszos állapotig végezzük el, 0,8–1,2 liter/ha dózissal. A kezelés időpontjának megválasztásakor törekedjünk a megelőzésre, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor permetezzük ki!

 

A második gombaölő szeres védekezést kalászhányásra, virágzás kezdetére időzítsük, amellyel védelmet biztosítunk a betakarításig. Ebben az időszakban már minden fontos betegség (szekunder lisztharmat, helmintospórium, rozsda, szeptória) előfordulhat, valamint számíthatunk a fuzárium megjelenésére is.

E betegségek ellen a Green Star® (200 g/l tebukonazol + 100 g/l trifloxistrobin) prémium gabona fungicid teljes körű védelmet biztosít. A Green Star® a kalászos fungicidek között az egyetlen olyan gyári kombináció, ahol a srtobilurin hatóanyag mellett a fuzárium ellen kiemelkedő hatást nyújtó tebukonazol található. A tebukonazol gyorsan felszívódik a növénybe, és egy belső védelmet ad a gombák ellen. A trifloxistrobin a viaszrétegen kötődik meg és mezoszisztémikus hatását is kifejtve kivül-belül védi a növényt, illetve kifejti a zöldítő és termésnövelő hatását. A Green Star® dózisa 1,0 l/ha.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján ilyenkor csapadékszegény periódusok lehetnek, az ebben az időszakban kiszórt szilárd fejtrágyáknak a hasznosulásuk erőteljesen kérdéses. Ha biztosra akarunk menni, akkor a permetléhez tegyünk hektáronként 15–20 liter Azospeed® folyékony fejtrágyát.

A kalászos állományunkat így folyamatosan tápláljuk. A második védekezéssel a nagy termés kialakulását és a jó minőséget alapozzuk meg. A Green Star® és az Azospeed® készítményekhez 50 hektáros kereskedelmi egységben jelentős kedvezménnyel juthat hozzá. Keresse így!

 

 

  

Kérjük ne feledkezzenek meg a következőről: a gyors, azonban igen késői felmelegedés nem biztosítja a talajok optimális hőmérsékletét. Hideg talajban a gyökér növekedése lassúbb, a tápanyagok felvétele korlátozott. Ezért idén kiemelt hangsúlyt kap a jó minőségű lombtrágyázás, mint a mindig megtérülő befektetés.

A Kwizda Agro gombaölő szerei jól keverhetők Fury® 10 EW rovarölő szerrel, Wuxal® Réz Top és Wuxal® Grano lombtrágyákkal, valamint csapadék által kimosott nitrogén fejtrágyát pótló Azospeed® folyékony fejtrágyával. A hatás biztonsága fokozható a Velocity® kalászos fungicidekhez kifejlesztett speciális adjuvánssal.     

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő v...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?