CLA-val dúsított tojás (x)

Agro Napló
Magunkról Az ADEXGO Kft. célja, hogy olyan termékeket fejlesszen, hozzon piacra, illetve olyan szolgáltatásokat nyújtson, amelyek közvetve vagy közvetlenül hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, bizonyos betegségek megelőzéséhez. A 2004-ben alapított cég az elmúlt évek során jelentős eredményeket ért el a funkcionális élelmiszer kutatások területén.

 

 

Az ADEXGO Kft. legfontosabb alapelve, hogy olyan egészségvédő hatású élelmiszereket (pl. tej, tojás, hús) fejlesszen, amelyek a lehető legszélesebb fogyasztói körhöz eljuthatnak, hozzájárulva ezzel a helytelen táplálkozásból eredő betegségek csökkentéséhez.



Funkcionális élelmiszer fejlesztéseink egyik alappillére, hogy a magas biológiai értékkel rendelkező komponenseket (pl.: omega-3 zsírsavak, CLA stb.) a lehető legtermészetesebb úton juttassuk az élelmiszerekbe. Az állati eredetű termékek (pl.: tej, tojás, hús) esetében ez az út kizárólag az állatok speciális táplálása révén jöhetett létre. Így született meg a CLA-val dúsított tojás is.





Miért jó a CLA?



A CLA tulajdonképpen akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor bebizonyosodott róla, hogy antikarcinogén hatással rendelkezik. A további vizsgálatok során kiderült, hogy az élettanilag legaktívabb izomerek (c9,t11-C18:2; t10,c12-C18:2) ezen túlmenően több, humán-egészségügyi szempontból ugyancsak jelenős tulajdonsággal bírnak. Ilyen például a CLA antioxidáns hatása, de kedvezően hat a testösszetételre (csökkenti a zsírszintézist), csökkenti a koleszterinszintet és több irodalmi adat áll rendelkezésre az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatásáról is.





Hogyan juthatunk CLA-hoz?



Az emberi szervezet nagyobb mennyiségben csak a kérődző állatok termékeivel, illetve különböző étrend-kiegészítők fogyasztásával juthat CLA-hoz, míg a monogasztrikus állatoktól (pl.: baromfi, sertés) származó élelmiszerek egyáltalán nem, vagy csak nyomokban tartalmazzák ezeket a zsírsavakat.





Kísérleteink



A kísérleteket Shaver 576 típusú tojótyúkokkal végeztük. A kísérletek során 1 kontroll és 2 kísérleti (kísérleti 1; kísérleti 2) csoport került kialakításra. A kontroll csoport tápja egy kereskedelmi forgalomban kapható tojótáp volt, míg a kísérleti csoportok saját fejlesztésű tápot fogyasztottak. A kísérleti 1-es takarmánnyal a tojások CLA tartalmát, míg a kísérleti 2-es táppal a CLA tartalom mellett az omega-3 zsírsavak mennyiségét is meg kívántuk növelni. Az egyes kezeléseknek a tojások lipidjeinek fontosabb zsírsavaira gyakorolt hatása az alábbi táblázatban látható.

 


 

 

Tojás



A zsírsav vizsgálatok során a kísérleti 1-es csoport tojásaiban 1,6 %, a kísérleti 2-es csoport esetében pedig 1,55 % CLA tartalmat mértünk. Az eredményekből az is kiderült, hogy az élettanilag kedvezőbb c9,t11 változat közel 4-szer nagyobb mennyiségben jelent meg a tojásban, mint a t10,c12 izomer. A kísérleti 2-es csoportban etetett tápok hatására átlagosan mintegy ötszörösére nőtt az n-3 csoportba tartozó zsírsavak százalékos mennyisége a kontroll és a kísérleti 1-es csoportokhoz képest. Ennek megfelelően a kísérleti 2-es csoport tojásai esetében az n-6/n-3 arány a humán élelmezés szempontjából sokkal kedvezőbb 5,55:1 arányra szűkült, szemben a másik két csoport 29,5-36,6:1 arányával.



Az előállított CLA-val, illetve CLA-val és omega-3 zsírsavakkal dúsított tojás héjában, létojásként vagy porított formában is rendelkezésre áll. Létojás esetében további lehetőség van a tojás sárgájának különválasztására is.





ADEXGO Kft.

H-8230 Balatonfüred

Völgy utca 41.

tel.: +36-20-229-6477

fax:+36-87-789-074

E-mail: info@adexgo.hu  

www.adexgo.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Agrárium 2025
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye
EZT OLVASTAD MÁR?