Az ADEXGO Kft. legfontosabb alapelve, hogy olyan egészségvédő hatású élelmiszereket (pl. tej, tojás, hús) fejlesszen, amelyek a lehető legszélesebb fogyasztói körhöz eljuthatnak, hozzájárulva ezzel a helytelen táplálkozásból eredő betegségek csökkentéséhez.
Funkcionális élelmiszer fejlesztéseink egyik alappillére, hogy a magas biológiai értékkel rendelkező komponenseket (pl.: omega-3 zsírsavak, CLA stb.) a lehető legtermészetesebb úton juttassuk az élelmiszerekbe. Az állati eredetű termékek (pl.: tej, tojás, hús) esetében ez az út kizárólag az állatok speciális táplálása révén jöhetett létre. Így született meg a CLA-val dúsított tojás is.
Miért jó a CLA?
A CLA tulajdonképpen akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor bebizonyosodott róla, hogy antikarcinogén hatással rendelkezik. A további vizsgálatok során kiderült, hogy az élettanilag legaktívabb izomerek (c9,t11-C18:2; t10,c12-C18:2) ezen túlmenően több, humán-egészségügyi szempontból ugyancsak jelenős tulajdonsággal bírnak. Ilyen például a CLA antioxidáns hatása, de kedvezően hat a testösszetételre (csökkenti a zsírszintézist), csökkenti a koleszterinszintet és több irodalmi adat áll rendelkezésre az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatásáról is.
Hogyan juthatunk CLA-hoz?
Az emberi szervezet nagyobb mennyiségben csak a kérődző állatok termékeivel, illetve különböző étrend-kiegészítők fogyasztásával juthat CLA-hoz, míg a monogasztrikus állatoktól (pl.: baromfi, sertés) származó élelmiszerek egyáltalán nem, vagy csak nyomokban tartalmazzák ezeket a zsírsavakat.
Kísérleteink
A kísérleteket Shaver 576 típusú tojótyúkokkal végeztük. A kísérletek során 1 kontroll és 2 kísérleti (kísérleti 1; kísérleti 2) csoport került kialakításra. A kontroll csoport tápja egy kereskedelmi forgalomban kapható tojótáp volt, míg a kísérleti csoportok saját fejlesztésű tápot fogyasztottak. A kísérleti 1-es takarmánnyal a tojások CLA tartalmát, míg a kísérleti 2-es táppal a CLA tartalom mellett az omega-3 zsírsavak mennyiségét is meg kívántuk növelni. Az egyes kezeléseknek a tojások lipidjeinek fontosabb zsírsavaira gyakorolt hatása az alábbi táblázatban látható.
Tojás
A zsírsav vizsgálatok során a kísérleti 1-es csoport tojásaiban 1,6 %, a kísérleti 2-es csoport esetében pedig 1,55 % CLA tartalmat mértünk. Az eredményekből az is kiderült, hogy az élettanilag kedvezőbb c9,t11 változat közel 4-szer nagyobb mennyiségben jelent meg a tojásban, mint a t10,c12 izomer. A kísérleti 2-es csoportban etetett tápok hatására átlagosan mintegy ötszörösére nőtt az n-3 csoportba tartozó zsírsavak százalékos mennyisége a kontroll és a kísérleti 1-es csoportokhoz képest. Ennek megfelelően a kísérleti 2-es csoport tojásai esetében az n-6/n-3 arány a humán élelmezés szempontjából sokkal kedvezőbb 5,55:1 arányra szűkült, szemben a másik két csoport 29,5-36,6:1 arányával.
Az előállított CLA-val, illetve CLA-val és omega-3 zsírsavakkal dúsított tojás héjában, létojásként vagy porított formában is rendelkezésre áll. Létojás esetében további lehetőség van a tojás sárgájának különválasztására is.
ADEXGO Kft.
H-8230 Balatonfüred
Völgy utca 41.
tel.: +36-20-229-6477
fax:+36-87-789-074
E-mail: info@adexgo.hu
www.adexgo.hu

