UBM megoldások takarmánytartósításra (x)

Agro Napló
Nagy múltú tapasztalatokat felhasználva, olyan takarmánytartósítási megoldásokat nyújtunk a gazdálkodók számára, amelyek segítenek abban, hogy tevékenységük eredményesebb legyen. Megoldásaink alkalmazásával időt, pénzt takaríthat meg, és nem utolsó sorban hosszú időre biztosíthatja gazdasága számára a jó minőségű takarmányt.

 

Általános irányelvek



A szemes termények és egyéb takarmányok esetében is fontos, hogy azok megőrizzék minőségüket, hosszú ideig tárolhatók legyenek, és minimális legyen a tápanyagveszteség. A szántóföldi és raktári penészgombák (Fusarium sp., Penicillium sp., Aspergillus sp.) élesztők, valamint a penészek által termelt mikotoxinok súlyos károkat okoznak a mezőgazdaságban.



A penészgombák a növénytermesztésben járványokat váltanak ki, és rontják a beltartalmi értékeket, hiszen éppen az állatok számára értékes esszenciális aminosavakat használják fel anyagcseréjük során. A mikotoxinok okozta gazdasági veszteség főleg a takarmányfelvétel csökkenéséből, a rosszabb takarmányértékesülésből, szaporodásbiológiai zavarokból, az általános ellenállóképesség csökkenéséből, és az egyes toxinokra jellemző kórképben megnyilvánuló betegségekből adódik.



Mivel a takarmányokban jelenlévő mikotoxinokra vonatkozóan egyre szigorúbbak az előírások, és közvetett módon az emberi szervezetbe is bekerülnek, fokozottan oda kell figyelni a toxinterheltségre. A szemes termények elterjedt tartósítási módszere a szárítás, amely azon az elven alapul, hogy a szemek bizonyos nedvességtartalma alatt nem tudnak elszaporodni a gombák (lásd 1. táblázat).

 


 

 

Ennek ellenére a betárolt termény nedvességtartalmának egyenetlensége, illetve visszanedvesedés miatt (p1. kondenzvíz által) gyakran előfordul, hogy a raktártér bizonyos helyein újra el tudnak szaporodni a káros gombák, ami végül a tárolt termény megromlásához vezet. Ez ellen gyakran úgy védekeznek, hogy túlszárítják a tárolandó szemes terményt, ami egyrészt nem küszöböli ki a problémát, másrészt a túlzott szárítás csökkenti a felvehető tápanyagtartalmat, és sérülékenyebbé teszi a szemeket. Ez megint csak kedvezőtlen, hiszen a termény időnkénti átmozgatásával megnő a tört szemek aránya, ami a minőség csökkenésén kívül a káros mikrobák megtelepedésének esélyét is növeli. A szárítás részleges vagy teljes kiváltására megfelelő alternatívát nyújt a szerves sav készítményekkel történő tartósítás.

 

 

Tartósítás (a teljes penészflóra gátlásával vagy irányított erjesztéssel)



Egyes szerves savak (p1. propionsav, szorbinsav) jelentős penész- és élesztőgátló hatással rendelkeznek. E tulajdonságukat felhasználva sikeresen alkalmazhatjuk őket száraz vagy közepesen nedves szemes termények és más takarmányok konzerválására (az egyes hatóanyagok minimálisan szükséges mennyiségét, a 2. táblázat illusztrálja).

 


 

 

Az így kezelt és betárolt termény akár 1 éven keresztül megőrzi minőségét átmozgatás nélkül. Kedvezőtlen tárolási és/vagy klimatikus viszonyok között visszanedvesedés következtében szárított takarmány-alapanyagok esetében is előfordulhat a termény „berobbanása”, ezért prevenciós célra is jól alkalmazható a szerves savas tartósítás. (lásd 1. technológiai szint)



Más savakkal (pl. a hangyasav), pH-csökkentő és szelektív mikrobagátló hatásuk révén, magasabb nedvességtartalmú takarmányok megfelelő irányú erjedését tudjuk elősegíteni (e hatóanyagok a tejsavtermelő baktériumokra nincsenek káros hatással, ellenben a konkurens baktériumflórát elpusztítják), s így tejsavas erjedéssel tartósított takarmányhoz jutunk.

 

Szerves sav készítményeink összetétele

 


Nagyításhoz katt a képre

 

Termékpalettánkat és a kapcsolódó technológiákat úgy alakítottuk ki, hogy bármilyen típusú és nedvességtartalmú takarmány és minden állatfaj esetében alternatívát tudjunk kínálni a felhasználóknak a tartósítás terén. Az alkalmazott készítményeknél azon kívül, hogy megfelelő összetételben tartalmazzák az egyes hatóanyagokat, ügyeltünk arra, hogy kíméljék a gépi technológiai rendszert (csökkentett korrózió). Fontos megemlíteni, hogy minden termékünk könnyen kezelhető és felhasználóbarát.

 

 

Szemes termények tartósítása propionsavas készítménnyel



1. Technológiai szint: A termény megelőző célú tartósítása, amelyet száraz szemek esetében alkalmazunk. A kedvezőtlen tárolási és/vagy klimatikus viszonyok közötti visszanedvesedés következményeit előzhetjük meg a szerves savas kezeléssel.



Javasolt termék: ProFormX PP, ProForm AR



Javasolt dózisok:

- a minimálisan ajánlott dózis (13% vagy alacsonyabb víztartalom esetén) 2,5 kg/t termény; ennél alacsonyabb dózis alkalmazása egyrészt azért nem célszerű, mert gépi technológiai oldalról nem lenne biztosított a homogén kijuttatás, másrészt a túl alacsony dózis nemhogy megállítaná, hanem inkább felgyorsíthatja a mikrobák tevékenységét

- 13-14% nedvességtartalom esetében a kijuttatandó szermennyiség a tárolási idő (1-12 hónapig) függvényében 3,0-4,0 kg/t termény.

- Tört szemek, poros termény esetében a dózist célszerű 10%-kal megemelni.





2. Technológiai szint: Közepesen nedves szemek konzerválása. Ebben az esetben már nem preventív kezelésről van szó, hanem a szárítás részleges vagy teljes kiváltásáról.



Javasolt termék: ProFormX PP, ProForm AR

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 

Szemes termények tartósítása erjesztéssel



3. Technológiai szint: Ez a technológiai szint (az összes előnyével) a tartósításon felül magában foglalja a takarmányok etetésre történő előkészítését is.

A rendszer a szemes termények roppantással történő feltárását, valamint a szemek érési állapotától (akár 35% nedvességtartalmú) és a kapcsolódó tárolási technológiától függő erjesztőkonzerváló szervessavkészítmény közvetlen hozzáadagolását tartalmazza.

A kezelés és roppantás után a termény fóliahengerben vagy falközti silótérben biztonságosan, veszteségek nélkül tárolható.



Javasolt termék: ProFormX CR



Javasolt dózis: A kezelendő növény fajtájától és a nedvességtartalomtól függően (25-38%) 4-5 kg/t termény.

 

 

A nedves állapotban történő tartósítás előnyei



- A korábbi betakarítás miatt több előny is jelentkezik, pl. termőterület szabadítható fel, illetve több idő marad a következő növény előtti munkálatokra (munkaszervezési előnyök); adott esetben csökkenthetők az egyes rovarok (pl. kukoricabogár, gyapottok bagolylepke stb.) okozta károk.



- A korábbi betakarítás (és roppantás esetében a feltárási technológia miatt) biológiailag jobb állapotban van a termény, mint a normál betakarítású szemes kukorica esetében (felvehető tápanyagtartalom, tápanyagok kémiai összetétele).



- A normál betakarításhoz képest csökkennek az időjárási kockázatok és az ebből következő esetleges többletköltségek, károk.



- Az állatoknak kevesebb az ivóvízfelvétele.



- A szerves savas kezelés elpusztítja a betakarításkor jelenlévő gombákat, baktériumokat és hosszú időn keresztül (akár 1 évig) megakadályozza újbóli elszaporodásukat. Ebből következően megakadályozza a mikotoxin képződést (állathigiéniai előnyök).



- Az erjesztéses technológia esetében biztosított az erjedés megfelelő irányban történő lezajlása, és nem következnek be kedvezőtlen utóerjedési folyamatokat; a szerves sav tartalom könnyen hasznosítható energiaforrást jelent az állat számára, ami a hozamban is megmutatkozik, ill. növeli az állatok általános ellenálló képességét.



- Összköltségek tekintetében jóval kedvezőbb, mint a szárított kukorica etetése (nincs szárítási, darálási költség; kevesebb a tárolási, manipulálási ráfordítás).



 

Egyéb termények, takarmányok kezelése



Készítményeink természetesen nemcsak szemes termények esetében alkalmazhatók, hanem kiválóan használhatók keveréktakarmányok, szálas takarmányok (pl. széna), és melléktermékek (sörtörköly, stb.) esetében is. Az egyéb alkalmazásokkal kapcsolatban részletes tájékoztatást kérje szaktanácsadóinktól.





Kérjük, tartsa szem előtt!



A fenti technológia csak tájékoztató jellegű, hiszen adott viszonyokra optimális javaslatot csak a helyi viszonyok ismeretében lehet adni. Kérjük, hogy a készítményekkel kapcsolatos bővebb információért forduljon bizalommal szaktanácsadóinkhoz.

 






Szakmai felelős:



Karnóth Joris

Telefon: +36-70-318-6598

E-mail: karnoth.joris@chello.hu  



ÉrtékesÍtés:



Osikovicz Katalin

Telefon: +36-30-3 11 -7794

E-mail: katalin.osikovicz@ubm.hu  



Gyöngy Zoltán

Telefon: +36-30-635-9608

E-mail: zoltan.gyongy@ubmhu  



Pócza Szabolcs

Telefon: +36-30-397-1112

E-mail: szabolcs.pocza@ubm.hu  



Marosi Gábor

Telefon: +36-30-547-4100

E-mail: gabormarosi@ubm.hu  



Balog László

Telefon: +36-30-550-3649

E-mail: laszlo.balog@ubm.hu  



Tarcsai Gergő

Telefon: +36-30-274-0795

E-mail: gergotarcsai@ubm.hu  



Palkó István

Telefon: +36-70-770-7358

E-mail: istvanpalko@invitel.hu  





Forrás: www.proformagro.com  

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Agrárium 2025
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye
EZT OLVASTAD MÁR?