KSH: októberben 1,0 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Agro Napló
Októberben 1,0 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, szeptemberhez képest az export kiigazított volumene nem változott, míg az importé 0,6%-kal csökkent – közölte második becslése alapján a KSH.

Ebben a hónapban a kivitel volumene 3,0 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 2,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,0 milliárd euró volt, az egyenleg 1,9 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Októberben a kivitel értéke 12,8 milliárd euró (4924 milliárd forint), a behozatalé 11,8 milliárd euró (4537 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 1,1 százalékkal nőtt, míg az importé 13 százalékkal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,4 százalékkal bővült, míg a behozatalé 3,2 százalékkal mérséklődött - ismertette a KSH.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 34 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 8,8, a behozatalban 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 9,7 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 7,9, a dollárral szemben 14 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök 2022. októberi áron számított kivitele 0,8, behozatala 6,7 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben több mint hetedével nőtt, míg a behozatalban kismértékben csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene több mint tizedével, importvolumene pár százalékkal nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene több mint tizedével, importvolumene közel tizedével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben alig változott, míg a behozatalban kismértékben nőtt. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 0,5 százalékponttal mérsékelte a volumennövekedést, a behozatalban 2,7 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 1,9, importvolumene 1,0 százalékkal nagyobb lett. A volumennövekedést mindkét oldalon a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,5 százalékponttal növelte, az importban 0,3 százalékponttal ellensúlyozta a teljes forgalom volumenváltozását.

Az energiahordozók exportvolumene 55, importvolumene 4,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az export- és importoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes volumenváltozás ütemét az exportban 2,2 százalékponttal növelték, az importban 0,7 százalékponttal ellensúlyozták.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 12 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 9,6 százalékkal kisebb lett. A mindkét irányban bekövetkezett volumenváltozást a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom növekedését 0,8 százalékponttal emelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,5 százalékponttal fokozta – értesült a Központi Statisztikai Hivatal közleményéből az Agro Napló.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 0,1 százalékkal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 5,6 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 611 millió euróval javult, 1,6 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 70 százalékát bonyolította le Magyarország ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 13, a behozatalé 4,7 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 1,3 milliárd euróval javult, 624 millió eurós passzívumot mutatott.

Az idén az első tíz hónapban a kivitel értéke 125,6 milliárd euró (48,1 ezer milliárd forint), a behozatalé 117,7 milliárd euró (45,1 ezer milliárd forint) volt.

A január-októberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 4,3 százalékkal emelkedett, míg a behozatalé 2,2 százalékkal mérséklődött.

A termék-külkereskedelmi mérleg 15,3 milliárd euróval javult, a többlet 7,9 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,9 százalékkal nőtt, míg a behozatalban 5,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 6,3 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 1,5, a dollárhoz viszonyítva 4,1 százalékkal értékelődött fel ebben az időszakban – írta a KSH.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?