Kétmillió faj van a kihalás szélén

Agro Napló
Olyan mértékben tűnik el a Földről a biológiai sokszínűség, amire a történelemben még nem volt példa. Ennek okozója egyértelműen az ember.

Kétmillió fajt fenyeget a kihalás veszélye, ami kétszer több az ENSZ korábbi becslésénél. A Plos One-ban megjelent tanulmány szerint 2019 óta nagyon sok adatot sikerült összegyűjteni a rovarokról, és mivel nagyon sok rovarfaj él a Földön, ez megduplázza a korábbi becsléseket.

A tudósokra hivatkozva The Guardian brit napilap azt írja, adatok hiánya miatt korábban nehéz volt megérteni, hogy mi történik a globális rovarpopulációval. Pedig ez rendkívül fontos, ugyanis az állatok 97 százaléka gerinctelen, ennek a csoportnak körülbelül 90 százaléka pedig a rovarok közé tartozik. Ezek az állatok létfontosságúak az ökoszisztéma számára: nemcsak a növények beporzását végzik el, de segítenek újrahasznosítani a talajban lévő tápanyagokat, valamint lebontják a szerves hulladékot is.

„Rovarok nélkül a bolygónk nem lesz képes életben maradni.”

Ezt Axel Hochkirch, a luxemburgi természettörténeti múzeum tudósa hangsúlyozta az eredmények kapcsán.

A kutatók megvizsgálták a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szereplő összes európai fajt. Ez a lista tekinthető a legátfogóbbnak, ami megmutatja a kihalás szélére sodródott fajokat. Azt találták, hogy az európai fajok egyötödét veszélyezteti a kihalás: a gerinctelenek 24 százaléka, valamint az összes növény 27 százaléka és a gerincesek 18 százaléka van veszélyben.

Ezt az adatot globális szintre vetítve jutottak a tudósok arra a következtetésre, hogy a Földön mintegy 2 millió faj van a kihalás szélén.

Az ENSZ képviselői nem kommentálták a tanulmányt. A szervezet által kiadott korábbi jelentés frissítése 2028-ra várható.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Adómentesség a méhészeknek

Adómentesség a méhészeknek

A méhészek támogatását a klímavédelmi intézkedések fontos alappillérének nevezte Nagy István agrárminiszter, egyúttal bejelentette, hogy a méhészeti t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!