Tök nagy lett!

Agro Napló
851 kilós az ország legnagyobb töke, melyet a „Tök jó hét” címmel szervezett rendezvényen mértek Martonvásáron. Október 8-ig további különleges programokkal várják az érdeklődőket.
Fotó: MartonKult

Szeptember 30-án, szombaton az idei esztendőben is megrendezésre került az országos óriástök mérő verseny a MartonKult programsorozatán.

A Fő tér hatalmasra nőtt tökökkel volt népes, amiket mindenki megcsodálhatott. A nem mindennapi terméseket a Brunszvik-Beethoven Központnál állították ki a termesztők, vagy ahogy a „szakmabeliek” mondják: növesztők, ahol zsűri bírálta el a nyerteseket.

A sok csapadék és az esős időjárás által megszaporodott kártevők, valamint a hűvös éjszakák az óriástökökre is negatív hatással voltak. Ennek ellenére mégis szép számban tudtak ezen az őszi napon versenybe szállni a termesztők.

A hivatalos eredmény szombaton kora délután pedig meg is született. Kókai Tibor Lajkó II. nevű töke 851 kilogrammal lett a győztes. Az eredményt Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora hivatalos rekordként hitelesítette – értesült a Sokszínű vidék cikkéből az Agro Napló.

Fotó: MartonKult

A tökmérő verseny eredményhirdetésén az I. II. és III. helyezettek mellett egy különleges díjat is kiosztottak. A 4 éves martonvásári Vörös Farkas egy 5 kg-os tökkel nevezett a versenybe, amivel kiérdemelte a zsűri különdíját.

Kókai Tibor óriástöke 2023-ban Kikindán is első díjat nyert. A Cegléd mellett, Tápiószentmártonban élő férfi – aki főállásban őstermelő méhészként dolgozik – öt éve foglalkozik óriástök termesztéssel.

(Forrás: Sokszínű vidék)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Vetőmagüzemet épít 300 millió forintos beruházással a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!