2024. április 28. vasárnap Valéria

A tavalyinál is nagyobb a baj idén az olívával

Agro Napló
Az egyre szélsőségesebb időjárás következményeivel sokkal hamarabb szembesülünk, mint korábban vártuk. Van, ahol már levették a paradicsomot az étlapról, annyira megdrágult.

A klímaváltozást a világ teljes élelmiszer-gazdasága megérzi, de az olívapiac jól mutatja a jövőt: már tavaly is rossz volt a termés, idén pedig Európa legforróbb nyara lankasztja az olajfákat. Különösen kedvezőtlen a helyzet Spanyolországban, amely a világ legnagyobb olívatermelője és -exportőre.

620 ezer tonna volt a termés tavaly, míg az elmúlt öt év átlaga 1,3 millió tonna. „Még egy ilyen rossz termés hiányzik a legkevésbé az olívaágazatnak“ – nyilatkozta a CNN gazdasági rovatának a Berio UK főnöke. Pokoli hőség tombol a Földközi-tenger medencéjének legnagyobb részén, és ez a lehető legrosszabb előjel az idei termést illetően. A termést októberben és novemberben gyűjtik csak be, de a szakértők többsége 700 ezer tonnát tart valószínűnek. A következmény?

Az olívaolaj ára egy év alatt megkétszereződött, és további áremelkedés várható.

„Válságban vagyunk” – ismerte el a Berio UK főnöke. A Nemzetközi Olíva Tanács nem fogalmaz ilyen drámaian, de szóvivője közölte: „az ágazat komplex helyzetben van a klímaváltozás miatt”.

Idén további 20 százalékos terméscsökkenésre számítanak globálisan – ezzel párhuzamosan pedig tovább emelkednek az árak – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Kitartanak-e a fogyasztók a magasabb árak ellenére? Az ágazat vezetői egyelőre nem tudják, hányan engedhetik meg maguknak a magasabb árakat. „Ha drágán már kevesebben vesznek olívaolajat, akkor nekünk is át kell térnünk valami másra” – mondja Kyle Holland, a Mintec szakértője, aki hozzáteszi: annál is nehezebb a döntés, mert a hőség nemcsak az olívaolaj-termést károsítja, de sok más növényt is, drágítva az élelmiszerek jelentős részét.

A klímaváltozás szakértői szerint hosszú távú problémáról van szó: a hőség általános vízhiányt eredményezhet, és ez hat a növényekre. Sem a levegőből, sem a földből nem kapnak a növények elég vizet, ami tartósan károsíthatja őket. Az öntözés pedig jelentősen megdrágíthatja a termést.

Néhány példa: a cseresznye termés 60%-kal volt kisebb az idén, mint tavaly, a nektarin és az őszibarack esetében a csökkenés 30%, a sárgabaracknál 20%.

Indiában 400%-kal emelkedett a paradicsom ára, mert az aszály és az áradások tönkretették a termést. Az USA-ban az aszály elsősorban a búza-, a gyapot-, a kukorica- és a szójatermést károsítja az ország déli és nyugati részén.

A klímaváltozás gyorsabb a vártnál

A hosszú hőség és az árvizek azt mutatják, hogy a klímaváltozás felgyorsult. „A szakadék szélén állunk. A klímaváltozás következtében minden megváltozhat” – hangsúlyozza a Dartmouth College szakértője. Lesk szerint a klímaváltozás hatása egyre jobban megmutatkozik az egész mezőgazdasági termelésben. Egyelőre a globális élelmiszerpiac elég rugalmasan reagál, de már vannak figyelmeztető jelek: a McDonald's éttermek az USA-ban júliusban átmenetileg levették az étlapról a paradicsomot. Augusztusban a Burger King is követte a McDonald's példáját.

„Nem ötven éven belül változtatja meg a klímaváltozás az élelmiszer-gazdálkodást az egész Földön, hanem 5-10 éven belül” – nyilatkozta a CNN gazdasági rovatának a Dartmouth College szakértője.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!